Lehti 39: Ajan­kohtai­sta 39/2004 vsk 59 s. 3599

Sydänpumpusta apu sydämensiirtoleikkausta odottaville

Ulla Toikkanen

Apupumppu osoittautui erittäin hyväksi välineeksi siltahoidossa ennen sydämensiirtoleikkausta potilailla, jotka kärsivät vakavasta sydämen vajaatoiminnasta. Pumppu paransi mahdollisuuksia eloonjäämiseen ennen sydämensiirtoleikkausta ja sen jälkeen, kertoo New England Journal of Medicine (2004;351:859-67).

Yhdysvalloissa tehtiin ei-satunnaistettu seurantatutkimus, johon osallistui 130 potilasta. Heidän keski-ikänsä oli 51 vuotta. Pumpun sai 81 potilasta, joista 79 prosenttia selvisi sydämensiirtoleikkaukseen. Kontrolliryhmässä oli 35 potilasta, joille ei laitettu apupumppua. Näistä potilaista 46 prosenttia oli hengissä ennen siirtoleikkausta. Vuoden eloonjäämisluku apupumpun saaneilla potilailla oli 70 prosenttia, kun taas kontrolliryhmässä se oli 31 prosenttia.

Erikoislääkäri Jyri Lommi Hyksistä kertoo, että aiemmin ei ole tutkittu näin suurta potilasjoukkoa. Apupumppuja asennetaan Hyksissä 1-2 vuodessa.

- Pumppuja ei laiteta potilaille, joille ei voida ajatella sydämensiirtoa. Pumpun avulla henkilö voi toipua sellaiseen kuntoon, että sydämensiirto voi todennäköisesti onnistua.

Lue myös

- Tutkimuksessa käytetyssä pumpussa molemmat kammiot oli korvattu mekaanisella pumpulla ja siinä oli mukana keinoläpät. Hyksissä ja suurimmassa osassa siirtokeskuksista on käytössä laitteita, jotka asennetaan siten, että omaan sydämeen kytketään imuletku vasempaan kammioon. Sitten ulkoinen pumppu tai kehon sisään asennettu pumppu pumppaa veren kammion puolesta joko aorttaan tai keuhkovaltimorunkoon.

Lommi kertoo, että apupumppuhoito on erittäin kallista.

- Se on kokeellista hoitoa. Uusia laitteita kehitellään kovaa vauhtia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030