1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Syöpäjärjestöiltä uusi julkilausuma tupakan vaaroista
Ajan­kohtai­sta 32/1999 vsk 54 s. 3993

Syöpäjärjestöiltä uusi julkilausuma tupakan vaaroista

Syöpäjärjestöjen uuden julkilausuman tarkoitus on muistuttaa ihmisille, että tupakkayhtiöiden väitteistä huolimatta tieteellinen näyttö tupakan ja syövän välisestä syy-yhteydestä on selvä. Julkilausuman on allekirjoittanut tähän mennessä toista sataa suomalaista lääkäriä ja nimiä tulee koko ajan lisää. Syöpäjärjestöjen edellinen julistus tupakan vaaroista on vuodelta 1991.

Suomessa on käyty yksi tupakkaoikeudenkäynti: Pentti Aho vastaan Rettig Ab ja British American Tobacco Nordic Oy (BAT). Oikeudenkäynnissä ei löydetty syy-yhteyttä tupakan ja syövän välillä. Syöpäjärjestöt toivovat, että julkilausuma vaikuttaa myös korkeimman oikeuden ennakkopäätökseen. Siihen voi vaikuttaa myös tupakkayhtiö Philip Morrisin äskettäinen ilmoitus, että tupakka aiheuttaa sairauksia, kuten keuhkosyöpää ja keuhkolaajentumaa. Yhtiön mukaan väestön on syytä ottaa nämä asiat huomioon.

Tupakan ja syövän välinen yhteys alkoi selvitä 1950-luvulla. Tupakoitsijan vaara sairastua keuhkosyöpään on yli kymmenkertainen verrattuna tupakoimattomaan henkilöön. Yhdeksän kymmenestä keuhkosyövästä todetaan tupakoitsijoilla, ja tupakoinnin lopettaminen pienentää suurentunutta keuhkosyövän vaaraa. Tupakasta on tehty yli 23 000 tutkimusta vuoden 1966 jälkeen, ja niistä 1 400:ssa selvitetään tupakan ja syövän välistä yhteyttä.

Lue myös

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Päätöksiä rokotteiden myyntiluvista odotetaan lähiviikkoina

Tavoitteena on aloittaa koronapotilaita hoitavan henkilöstön rokotukset ensi vuoden alussa.

Työssä
Tuntematon lapsi autossa – osa 2

Ambulanssi toi pääsiäispäivänä yhteispäivystykseen 78-vuotiaan miehen, joka piti autossaan ollutta huopaa vieraana lapsena.

Ajassa
Ilmasto yhdisti lääkärit

Elokapina-liike sai oman lääkäriryhmän.

Ajassa
Laura Palanterä valittiin vuoden syöpälääkäriksi

Vuoden syöpälääkäri puhuu kotisaattohoidon puolesta.