Lehti 4: Ajan­kohtai­sta 4/2001 vsk 56 s. 390

Syöpäjärjestöt muistuttavat vapaaehtoisten korvaamattomuudesta Kolmas sektori tulilinjalla

Entäpä, jos järjestöjen taloudelliseksi subventioksi laskettaisiin myös ilman palkkaa mukana olevien, perunankuorijoiden ja lääkärien, työpanos? Voisi kertyä huimia summia.

Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen valtuuskunnan pj. Pirkko Työläjärvi.

Ulla Järvi

Rikotaanko hankintalakia, jos kunta ostaa palveluita ilman tarjouskilpailua suoraan vapaaehtoisjärjestöltä? Onko epätervettä kilpailua, jos ns. kolmannella sektorilla toimivan järjestön palvelutalo saa RAY:n tukea, mutta vapailla markkinoilla toimiva yksityisen yrityksen palvelutalo ei saa?

Syöpäjärjestöjen neuvottelupäivät saivat viime viikolla Turussa pohdittavakseen akuutin ongelman. Asia nousi julkisuuteen Helsingin kaupungin ostopalvelusopimusten tutkimisesta. Ongelma kuitenkin koskettaa koko valtakuntaa.

- Palveluiden ostamisessa on yleinen tapa ollut tarjouskilpailun rajaaminen eri tavoin. Vaihtoehdot kun ovat usein rajalliset, ja laatu- ja turvallisuusvaatimuksetkin on otettava huomioon, totesi Turussa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen puheenjohtaja, valtiosihteeri Rauno Saari.

- Nyt käytävässä keskustelussa huomio on kiinnitetty myös kilpailuttamista vääristäviin tekijöihin, kuten esimerkiksi RAY:n ja kuntien avustukset palvelujen tuottajille. Asiaa ratkotaan parhaillaan RAY:n, STM:n ja valtakunnallisen yrittäjäjärjestön kesken.

- Järjestöille asia on selkeä: Jos julkisen sektorin tai RAY:n avustuksia käytetään, avustusta ei voi käyttää toimintaan, josta kilpailuttamisessa on kyse. Julkisen tuen varassa toimintaa voi jatkaa keskittymällä yksityisille henkilöille tarjottaviin palveluihin, Rauno Saari huomautti.

Saaren mukaan tärkeintä on kuitenkin, että menettelysäännöt selvitetään avoimesti ja tavalla, joka ei jätä tulkinnan varaa.

- Vapaaehtoistyön tarkoituksena ei ole ollut normaalien viranomaistoimintojen tai normaalien markkinapalveluiden haittaaminen, estäminen tai syntyneiden palveluyritysten tukahduttaminen. Kyse on ollut täydentävästä toiminnasta, jossa pyyteetöntä apua ja tukea annetaan sitä tarvitseville, korosti Rauno Saari.

RAY odottaa lakiuudistuksia

Tilanteen selkiyttämisen tarpeellisuutta korosti myös RAY:n tarkastaja Jorma Kaakkuriniemi.

Lue myös

- Sekä kilpailunrajoituslaki että hankintamenettelylaki ovat hankalasti tulkittavia säädöksiä. Myös arpajaislaki on muuttumassa, joten varmastikin vasta reilun vuoden kuluttua RAY:n toimintaympäristö on selkiintymässä. Siihen asti toimitaan nykykäytäntöjen mukaisesti, Kaakkuriniemi totesi.

Hänen mukaansa käytännön realiteetit sanelevat RAY:n, kuntien ja järjestöjen välisiä suhteita usein enemmän kuin lait.

-Eri kunnissa kilpailutilanne voi vaihdella rajusti. Esimerkiksi Varkaudessa ei ole yksityisiä vanhusten asumispalveluita edes tarjolla, mutta pienemmissä naapurikunnissa on. Kyse ei siis aina ole edes paikkakunnan väestömäärästä, minne yksityiset yritykset haluavat sijoittua.

-Myös esimerkiksi huumeongelmaisten asumis- ja hoivapalveluiden kysyntä tulee kasvamaan. Mutta tunteeko yksityissektori kiinnostusta tämän ryhmän palveluiden tuottamiseen? kyseli Jorma Kaakkuriniemi Raha-automaattiyhdistyksestä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030