Lehti 42: Ajan­kohtai­sta 42/2004 vsk 59 s. 3967

Systemoitu katsaus: Antioksidanttivalmisteiden käyttö ei ehkäise ruoansulatuskanavan syöpiä

Marianne Jansson

Beetakaroteenin, A-, C- ja E-vitamiinin käytöllä ei ehkäistä ruoansulatuskanavan syöpiä, todetaan vastikään Lancetissa julkaistussa systemoidussa katsauksessa. Katsauksen meta-analyyseihin on koottu yhteen 14 hyvätasoisen satunnaistetun, lumekontrolloidun ehkäisytutkimuksen tulokset. Potilaita tutkimuksiin osallistui yhteensä yli 170 000. Seleenin hyödyllisyydestä tiedot pohjautuivat tutkijoiden mukaan liian heikkolaatuisiin tutkimuksiin.

Systemoidussa katsauksessa saatiin kuuden tutkimuksen perusteella viitteitä jopa antioksidanttien käyttäjien lisääntyneestä kuolleisuudesta, mutta tämä tulos asetetaan kyseenalaiseksi saman lehden kommenttikirjoituksessa, sillä se ei perustu riittävän kattavaan tarkasteluun.

Antioksidanttien vaikutuksia suolistosyövän ehkäisyssä on tutkittu myös Kansanterveyslaitoksen ja Yhdysvaltain kansallisen syöpäinstituutin SETTI-tutkimuksen aineistosta. Vuonna 2000 valmistunut Nea Malilan väitöskirja osoitti, että beetakaroteeni- ja E-vitamiinivalmisteiden käyttö ei ehkäissyt paksusuolikasvaimia.

Odotukset eivät ole täyttyneet

Vapaiden radikaalien haittoja torjuvien antioksidanttien tehosta sairauksien ehkäisyssä on haettu näyttöä parinkymmenen vuoden ajan, mutta sitä ei ole saatu sen enempää syöpien kuin sydän- ja verisuonisairauksienkaan osalta. Teoria antioksidanttien syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta on pohjautunut toisaalta epidemiologisiin seurantatutkimuksiin, toisaalta kokeellisiin tutkimuksiin ja eläinkokeisiin.

Suuria odotuksia on syntynyt mm. havainnoista, että eniten antioksidantteja ravinnosta saaneilla on pienempi riski sairastua esimerkiksi suolistosyöpään. Ehkäisykokeissa antioksidanttivalmisteilla vastaavaa tulosta ei kuitenkaan ole saatu. Syitä ei tiedetä, mutta selitysmahdollisuuksia on useita.

- Ruoassa on monia muitakin tekijöitä kuin ne pari kolme antioksidanttia, joita yksittäisessä ehkäisykokeessa on käytetty. Voi olla, että oleelliset aineet ovatkin joitain muita tai että ratkaiseva onkin aineyhdistelmä, sanoo tutkimusprofessori Jarmo Virtamo Kansanterveyslaitoksen syövänehkäisytutkimusyksiköstä.

- Sitä paitsi ihmisellä, joka syö terveellisesti ja jolla antioksidanttien saanti ravinnosta on suuri, on ehkä muutenkin terveelliset elämäntavat ja tämä selittää seurantatutkimusten havainnot vähäisemmästä sairastuvuudesta.

Syöpäsoluja tutkittaessa tai eläinkokeissa puolestaan antioksidanttien pitoisuudet ovat olleet eri luokkaa kuin mitä ihmiselle voidaan antaa ja aineetkin ovat saattaneet olla erilaisia.

Lue myös

- Ehkäisykokeiden suuri opetus on ollut, että antioksidantteja koeputkeen lisäämällä saadut reaktiot eivät välttämättä toteudu ihmisessä samalla tavalla, toteaa professori Virtamo.

Monipuolisesta ruokavaliosta tarvittavat aineet

Seurantatutkimusten tiedot heijastavat ruokavaliosta saatavia antioksidanttimääriä, ehkäisytutkimuksissa käytetyt annokset ovat monesti olleet suurempia - mutta turhaan. Antioksidanttien ylimääräiselle käytölle ei ole perusteita.

- Monipuolisesta ruokavaliosta saamme kaikki ne aineet, jotka luonto on meille suunnitellut, ja todennäköisesti myös oikeissa suhteissa, sanoo professori Jarmo Virtamo.

Suuria antioksidanttitutkimuksia on edelleen käynnissä mm. Yhdysvalloissa, jossa selvitetään yli 30 000 miehen aineistosta E-vitamiinin ja seleenin syöpää ehkäisevää vaikutusta. Professori Virtamon mukaan siinä käytettävä annos ei ole kuitenkaan pelkästään antioksidatiivinen vaan sillä saattaa olla muitakin farmakologisia vaikutuksia.


Kirjallisuutta
1
Bjelakovic G, Nikolova D, Simonetti RG, Gluud C. Antioxidant supplements for prevention of gastrointestinal cancers: a systematic review and meta-analysis. Lancet 2004;364:1219-28.
2
Forman D, Altman D. Vitamins to prevent cancer: supplementary problems. Lancet 2004;364:1193-4.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030