Lehti 4: Ajan­kohtai­sta 4/2004 vsk 59 s. 254 - 255

Tampere ostaa 18 lääkärin työt yksityissektorilta

Suvi Sariola

Tampereen kaupunki aloittaa keväällä laajan ostopalvelukokeilun perusterveydenhuollossaan. Kaupungin nykyistä 74 omalääkärin joukkoa vahvistetaan rahoituksella, joka vastaa 26 uuden omalääkärin työpanosta. Perinteisiä kunnallisia omalääkäreitä palkataan kahdeksan, mutta 18 lääkärin työpanos ostetaan yksityissektorilta: sekä lääkärityövoimaa välittäviltä yrityksiltä että yksityisiltä lääkäriasemilta.

Tampereen perusterveydenhuollosta vastaavan ylilääkärin Erkki Lehtomäen mukaan yksityisiltä lääkäriasemilta hankitaan ostopalveluina todennäköisesti kymmeniä tuhansia käyntejä.

Laajamittainen ostopalvelutoiminta käynnistyy kaupunginjohtaja Jarmo Rantasen aloitteesta.

- Rantasen mukaan perusterveydenhuolto on saatava kuntoon, ennen kuin kansallisen terveysprojektin vaatimukset nopeasta hoitoonpääsystä voidaan toteuttaa. Hän teki syksyllä budjettiesityksen, jonka mukaan sosiaali- ja terveystoimen asettama tavoite yksi lääkäri / 2 000 asukasta toteutetaan yhdellä kertaa tänä vuonna ja palvelut ostetaan suurelta osin yksityissektorilta, Lehtomäki kertoo.

Ostopalvelutoiminnan ja kunnallisen toiminnan yhteensovittamista on suunniteltu Tampereella työryhmässä, jossa on mukana lääkäreitä, muun henkilöstön edustajia ja kunnallispoliitikkoja.

Vuokralääkäreitä pitkiin pesteihin

- Työryhmän suunnitelman mukaan keikkafirmalta ostetaan viiden lääkärin työpanos. Nämä lääkärit ovat määräaikaisia vakituisia lääkäreitä, jotka toimivat terveyskeskuksen tiloissa ja tekevät normaalia omalääkärin työtä kouluterveydenhuolto ja neuvolat mukaaan lukien, kertoo suunnitteluryhmässä lääkärien luottamusmiehenä mukana oleva terveyskeskuslääkäri Eeva Mäkinen.

Vuokralääkärifirmoilta on suunniteltu ostettavan myös kolmen pitkäaikaisen sijaislääkärin työpanos. Sijaistenkin on tarkoitus tehdä normaalia omalääkärin työtä terveyskeskuksen tiloissa.

Samassa yhteydessä lisätään myös hoitajien määrää.

30 000 käyntiä yksityisiltä lääkäriasemilta

Tämän lisäksi kaupunki ostaisi huomattavan määrän lääkärissäkäyntejä maksusitoumuksella yksityisiltä lääkäriasemilta. Suunnitteluryhmän puheenjohtajan, ylilääkäri Erkki Lehtomäen mukaan yksityisiltä lääkäriasemilta ostetaan todennäköisesti kymmeniä tuhansia käyntejä, koska maksusitoumuksilla on tarkoitus hoitaa kymmenen lääkärin työpanos.

- Lähtökohtana on, että yhden lääkärin työpanos olisi noin 3 000 käyntiä vuodessa, joten kymmenen lääkärin työpanos on 30 000 käyntiä, Lehtomäki laskee.

Yksityisiltä lääkäriasemilta ostetaan hänen mukaansa ns. ylivuotokapasiteettia ruuhkien hoitamiseksi.

- Jos kuitenkin saamme tietojärjestelmät toimimaan niin, että myös nämä yksityiset lääkäriasemat käyttävät meidän tietojärjestelmäämme, niin ei ole estettä sille, että potilas ohjataan yksityiselle omalääkärille, jos potilas haluaa yksityisen omalääkärin, Lehtomäki toteaa.

Potilaat ohjataan yksityisen lääkäriaseman vastaanotolle terveyskeskuksen ajanvarauksen kautta, ja heitä hoitavat varta vasten nimetyt yksityislääkärit. Näillä yksityislääkäreillä on myös oikeus lähettää potilas kaupungin kustannuksella laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin.

Sopimukset lääkäripalveluja välittävien yritysten ja yksityisten lääkäriasemien kanssa kilpailutetaan normaalisti.

- Tarjouspyyntö lähetetään helmikuun alkupuolella sellaisille Tampereella toimiville lääkäriasemille, joilla on enemmän kuin yksi tai kaksi lääkäriä, mutta toki ne tulevat myös ihan julkiseen hakuun, Lehtomäki sanoo.

Aikataulu on tiukka, sillä uuden mallin mukaan pitäisi päästä toimimaan toukokuun alussa.

- Ainakin kolme, neljä lääkäriasemaa on jo ottanut minuun yhteyttä, Lehtomäki toteaa.

Neuvolakäyntejä sairaanhoitopiiristä?

Lehtomäen mukaan lääkäriasemilta ostetaan ehkä myös lastenneuvolakäyntejä ja kouluterveydenhuoltoa, sillä Tampereen terveyskeskuslääkäreille tehty kysely osoitti, että osa lääkäreistä haluaisi luopua näistä tehtävistä.

- Lääkärien mielipiteissä oli hajontaa. Kaupungin läntisellä alueella oli eniten halukkuutta hoitaa lastenneuvolat ja kouluterveydenhuolto, mutta itäisellä alueella oli jonkin verran ja eteläisellä alueella kaikkein eniten halukkuutta luopua niistä.

Tampereella käydään kuitenkin keskusteluja myös mallista, jossa lastenneuvolakäyntejä ja kouluterveydenhuoltoa ostettaisiin sairaanhoitopiiriltä. Käyntejä voisivat tehdä esimerkiksi lastentauteihin erikoistuvat lääkärit.

Tampereella on selvitetty myös terveyskeskuslääkärien näkemyksiä vastuuväestön sopivasta koosta. Lehtomäen mukaan toiveet vastuuväestöstä jakautuivat välille 2 000-2 500 asukasta.

Miksi ei kokeilla rohkeammin?

Eeva Mäkinen sanoo toivoneensa, että Tampereella olisi lähdetty rohkeammin kokeilemaan ostopalvelutoiminnan mahdollisuuksia, esimerkiksi ammatinharjoittajamallia.

Lue myös

- Nyt olisi ollut hyvä tilaisuus pistää paletti kerralla uusiksi. Yksityisille toimijoille olisi voitu myydä kokonaispaketti, joka olisi sisältänyt kaiken mahdollisen omalääkäritoimintaan liittyvän, ilta- ja yöpäivystystä ehkä lukuun ottamatta. Vastuuväestöt olisi jaettu uudelleen uuden lääkärimäärän perusteella, ja väestö olisi saanut itse valita omalääkärinsä. Kaupunkilaiset olisivat voineet joko jatkaa entisellä kunnallisella omalääkärillään tai siirtyä valitsemalleen yksityislääkärille, Eeva Mäkinen kuvaa.

Ylilääkäri Erkki Lehtomäki kertoo selvittäneensä sähköpostikyselyllä tamperelaisten terveyskeskuslääkärien kiinnostusta yrittäjämalliin. Hän ei kuitenkaan saanut vastaukseksi yhtään selvää kiinnostuksen ilmausta.

- Olin ajatellut, että ammatinharjoittajamallia voisi kokeilla. Se ei kuitenkaan ole nykyisen lainsäädännön mukaan mahdollista, ja me halusimme saada asiat järjestykseen vielä tänä vuonna, hän sanoo.

- Seuraaamme mielenkiinnolla, mitä ammatinharjoittaja-asiassa tapahtuu. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälähän on luvannut, että sitä ryhdytään kokeilemaan ensi vuonna.

Lehtomäen mukaan ostopalvelukokeilu tuo toimintaan nyt niin paljon joustoa, että ammatinharjoittajamalliin voidaan haluttaessa siirtyä melko nopeasti, jos malli osoittautuu toimivaksi.

Iltavastaanotoista neuvoteltava

Eeva Mäkisen mukaan Tampereen perusterveydenhuollon strategiaan on kirjattu tavoite, jonka mukaan omalääkäreillä olisi vähintään yhtenä iltana viikossa iltavastaanotto klo 16-18. Iltavastaanottotyö on kirjattu myös ostopalvelulääkärien tarjouspyyntöluonnoksiin.

- Nyt työnantaja haluaa, että myös virkalääkärit ryhtyvät noudattamaan samaa mallia. Luottamusmiehet kuitenkin katsovat, että virkalääkärien kanssa on neuvoteltava asiasta erikseen. Iltavastaanottojen on perustuttava vapaaehtoisuuteen, Eeva Mäkinen sanoo.

Ylilääkäri Erkki Lehtomäen mukaan kaupunki pyrkii siihen, että mahdollisimman moni nykyisistä virkalääkäreistä ryhtyisi pitämään iltavastaanottoa kerran viikossa.

- Asiasta pyritään neuvottelemaan tämän kevään aikana, Lehtomäki sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030