Lehti 21: Ajan­kohtai­sta 21/2010 vsk 65 s. 1897

Tarvitaanko yhteistä lääkärirekisteriä?

Tiina Lautala

Ruotsin sosiaalihallituksen valvontaviranomaisten päällikkö Per-Anders Sunesson esitti alkuviikosta toiveen yhteispohjoismaisen lääkärirekisterin perustamisesta. Suomessa Valvira ei näe tälle välitöntä tarvetta.

Yhteinen rekisteri estäisi ammatinharjoittamisoikeutensa menettäneiden lääkärien rekrytoinnin muissa Pohjoismaissa. Sunessonin lausunnon taustalta löytyy kohua herättänyt tapaus, jossa Norjassa oikeutensa leikkausten tekemiseen menettänyt kirurgi jatkoi toimintaansa Ruotsissa.

Lääkintöneuvos Pirjo Pennanen toteaa, että pohjoismaiseen sopimukseen lääkärien ammattipätevyyden tunnustamisesta liittyy jo velvoite tiedonvälityksestä.

- Tietojen vaihto Pohjoismaiden välillä on jo reaaliajassa. Tiedot on vain käytävä läpi vastaanottavassa maassa.

Yhteispohjoismainen rekisteri voi Pennasen mukaan kuitenkin olla tulevaisuutta, mutta haasteita sen tielle asettavat lainsäädännölliset erot maiden välillä.

Lue myös

Esimerkiksi Viron ja Pohjoismaiden välillä tapahtuva lääkärivaihto jäänee joka tapauksessa rekisterihankkeiden ulkopuolelle.

- EU:n sisällä ei ole tiedotusvelvollisuutta, mutta Suomeen töihin tulevien lääkärien koulutus ja ammatinharjoittamisoikeus tarkastetaan joka tapauksessa.

Tieto suomalaislääkärien ammattipätevyydessä tapahtuvista muutoksista tulee pian olemaan entistä helpommin saatavilla, sillä Terhikki-rekisterin julkinen tietopalvelu avataan syyskuussa. ?

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030