TAYS vaihtuu eduskuntaan
Hanna Tainio
(sd) oli eduskuntavaaleissa Pirkanmaan äänikuningatar 10 400 äänellä. Pitkään Tampereen kaupunginvaltuustossa vaikuttanut Tainio nousi ensimmäistä kertaa eduskuntaan.- On upea tunne, että pääsin läpi noinkin isolla äänimäärällä ja sain kannatusta laajasti koko Pirkanmaalta.
Tainio on kirurgian ja urologian erikoislääkäri ja työskentelee nyt Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yleishallinnossa asiantuntijaylilääkärinä. Eduskunnassa Tainio aikoo paneutua erityisesti terveydenhuollon kysymyksiin. Terveydenhuollon epätasa-arvoon ja terveyserojen kasvuun on puututtava.
- Vaalikampanjani aikana kohtasin ihmisiä, jotka valittivat, kuinka vaikeaa on päästä lääkärille. Meillä on hyvä ja kattava työterveyshuolto, mutta samaan aikaan julkinen terveydenhuolto rapautuu. Ei tällaista voi olla hyvinvointivaltiossa.
Katse perusterveydenhuoltoon
Tainio pitää terveydenhuollon järjestämislakia erittäin tärkeänä.
- Tarvitaan riittävän vahvoja kuntia, jotka pystyvät järjestämään kansalaistensa terveyspalvelut. Terveyskeskusten pitää olla riittävän isoja ja työolojen sellaiset, että lääkäreitä ja hoitajia saadaan palkattua.
Tainion mukaan nyt pitäisi keskittyä perusterveydenhuoltoon siinä missä
Ministerinpaikastakin on Tainion yhteydessä puhuttu.
- Otan haasteen vastaan, jos pyydetään. Mutta harvoinpa ministerinpaikkoja ensimmäisen kauden kansanedustajille annetaan.
Uudet työt odottavat, mutta Tainio haluaisi jatkaa myös lääkärintointaan. Ihan varmaa ei vielä ole, miten se kansanedustajan työn ohella onnistuu.
Lääkäriliiton hallitus toivoo uudistusten etenevän
- Toivon, että terveydenhuollon rakenneuudistus ja rahoitusuudistus etenevät, mutta pelkään, että eteneminen voi vaikeutua, Lääkäriliiton hallituksen varapuheenjohtaja Olli Lappalainen kommentoi eduskuntavaalien tulosta.
Tilannetta on hänen mielestään hyvin vaikea arvioida, ennen kuin tiedetään hallituksen koostumus ja hallitusohjelma. Kuntauudistuksen voisi ajatella vauhdittuvan, kun kokoomus ja SDP ovat samassa hallituksessa. Epävarmuutta tilanteeseen tuovat perussuomalaiset.
Hallituksen jäsen Tuula Rajaniemi on huolissaan lääkärikansanedustajien vähyydestä uudessa eduskunnassa.
- Asiantuntijatason tietämys terveydenhuollosta on vähäinen. On haaste saada lääkärin näkökulma päätöksentekoon. Lääkärien työolosuhteet määräävät sen, sitoutuvatko lääkärit julkiseen terveydenhuoltoon.
Lääkäripuolue kutistui
Uuteen eduskuntaan valittiin vain kaksi lääkäriä. Ensimmäistä kertaa eduskuntaan nousseen Tainion lisäksi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen jatkaa kansanedustajana. Kokoomuksen Laura Räty menetti tarkistuslaskennassa paikkansa.
Edellisessä eduskunnassa lääkäreitä oli seitsemän. Heistä kuusi oli näissäkin vaaleissa ehdolla, mutta Pentti Tiusanen (vas), Tuija Nurmi (kok), Sirpa Asko-Seljavaara (kok), Veijo Puhjo (vas) ja Eero Akaan-Penttilä (kok) eivät tulleet valituiksi.
suvi.sariola@fimnet.fi