Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/2005 vsk 60 s. 3231

Taysin vauvaperheprojekti tavoittaa päihteitä käyttävät äidit

Ulla Toikkanen

"Riittävää apua mahdollisimman varhain päihteitä käyttäville äideille" on yksi pääperiaatteista Taysin päihdepsykiatrisen poliklinikan vauvaperheprojektissa. Hanke on kestänyt kohta kolme vuotta.

- Olemme käyneet puhumassa kaikissa Pirkanmaan kuntien neuvoloissa päihteiden käytön tunnistamisesta ja saaneet tällä tavoin neuvolat havaitsemaan ongelmat, kertoo psykiatrian erikoislääkäri Paula Strengell Taysin päihdepsykiatriselta poliklinikalta.

Vauvaperheprojekti syntyi, koska Pirkanmaalla ei ollut päihteitä käyttävien äitien seurantaa. Psykiatri ja lastenlääkäri työskentelevät tällä hetkellä osa-aikaisina työntekijöinä projektissa, kun taas sosiaalityöntekijä ja psykiatrinen sairaanhoitaja toimivat kokopäiväisesti.

- Taysin päihdepsykiatrisella poliklinikalla kävi aikaisemmin 20 päihteitä käyttävää raskaana olevaa naista vuodessa. Nyt heitä on 60-70 vuotta kohden, Strengell toteaa.

Vauvaperheprojektin työntekijä tapaa potilaan yleensä ensimmäisen kerran äitiyspoliklinikalla. Asiakkaan luottamuksen voittaminen on tärkeää, sillä monet päihteitä käyttävät äidit eivät juurikaan usko viranomaisten apuun.

- Pyrimme puhumaan asioista avoimesti ja suoraan. Tärkeää on lähteä liikkeelle matalalla profiililla, jotta saamme asiakkaisiin kontaktin. Taysin sosiaalityöntekijä voi järjestää asiakkaan oman kunnan sosiaalityöntekijän kanssa tukitoimia. Tällöin äidit kokevat, että he saavat konkreettista apua heti alkuun.

Psykososiaalisten ongelmien kirjo laaja

Paula Strengell kuvaa asiakkaiden pulmia usein sukupolvien yli ulottuvaksi syrjäytymisketjuksi.

- Potilaalla saattaa olla FAS tai FAE, koska hänen oma äitinsä on ollut päihteiden käyttäjä. Asiakkaan taloudellinen tilanne on useimmiten heikko, hän saattaa olla asunnoton ja kuviossa voi olla mukana niin rikollisuutta kuin prostituutiota.

Psykiatrian erikoislääkäri arvioi hoidon tarpeen tekemällä päihdelääketieteellisen ja psykiatrisen tutkimuksen. Puolisolle tehdään tarvittaessa oma arviointi. Moniammatillinen tiimi osallistuu arviointiin.

Verkostokokouksia järjestetään raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen lapsen ensimmäisen ikävuoden ajan. Kokouksiin osallistuu muun muassa äitiyspoliklinikan, lasten tarkkailuosaston ja synnytysosaston työntekijöitä Taysista, avohoidosta neuvolan, sosiaalitoimen ja avohoitopaikkojen ammattilaisia sekä potilaan läheisiä. Tapaamisissa suunnitellaan niin hoitoa, tukea, kuntoutusta kuin seurantaa.

Strengell mainitsee, että päihteitä käyttäviltä äideiltä otetaan Taysissa huumetestejä aina tarpeen mukaan.

Lue myös

- Huumetestejä voitaisiin käyttää luontaisena osana diagnostiikkaa ja seurantaa muuallakin. Kun potilaalle sovitaan jatkohoitopaikka, annamme suosituksia siitä, kuinka usein ja millä tavalla huumetestejä pitäisi ottaa. Kerromme myös positiivisen huumeseulan merkityksestä.

Jos raskaana oleva nainen on vahvasti riippuvainen opioideista ja muut hoitomuodot eivät toimi, aloitetaan hänelle heti buprenorfiinikorvaushoito.

- Tällä tavalla odottava äiti saadaan hoidon piiriin; hän kun ei välttämättä käy neuvolassa.

Paula Strengell sanoo, että vuoden seuranta ei ole riittävä.

- Kun vuosi on kulunut synnytyksestä, päihteiden käyttö voi alkaa uudelleen ja lasten huostaanottoja saattaa tulla. Koska toimintamme on nyt projektimuotoista, sovimme jatkoseurannan niille äideille ja perheille, joille se katsotaan tarpeelliseksi. Jatkoseurannasta voi vastata vaikkapa sosiaalitoimi tai matalan kynnyksen päihdehoitopaikka.

Lastenlääkäri tekee projektissa tutkimusta, jossa hän selvittää, millaisia vaurioita tai oireita lapsille on tullut äidin päihteiden käytön vuoksi. Paula Strengell puolestaan tutkii parhaillaan sitä, minkälaisia psyykkisiä häiriöitä on äidin päihteiden käytön taustalla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030