1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tekoäly tarvitsee oikein kirjatun tiedon
Ajan­kohtai­sta

Tekoäly tarvitsee oikein kirjatun tiedon

Dosentti ja erikoislääkäri Aleksi Schrey kertoo Kollega kongressissa -palstalla tunnelmia Life Science Live -seminaarista.

Tekoäly tarvitsee oikein kirjatun tiedon Kuva 1 / 1

Life Science Live -tapahtuma järjestettiin Turussa kuluneella viikolla. Turun messukeskuksen katon alle kokoontui lääketieteen ja terveydenhoidon tutkimusyhteisöt ja yritysmaailman edustajia sekä sijoittajia. Keskeisin teema oli tekoäly ja sen sovellukset niin terveydenhuollossa, lääkekehityksessä kuin bioetiikassakin.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa työskentelevä dosentti ja korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Aleksi Schrey osallistui yli viidensadan osallistujan tavoin molemmille seminaaripäiville.

Mikä sai lähtemään seminaariin?

– Suurin syy oli esimieheltä tullut sähköinen esite tapahtumasta. Aihepiiri, tekoäly ja tietojen käsittely, sattui sopimaan ajankohtaan. Minulla on työelämässä tapahtumassa muutoksia, joten sekin sopi siihen.

Millaisia asioita aiot ammentaa arkityöhön?

– Tietoa on jatkossa saatavilla huima määrä. Tärkeintä on käyttää ja kirjata sitä mahdollisimman oikein. Kirjaamiseen pitäisi suhtautua sen vaatimalla tärkeydellä. Aika moni suhtautuu siihen aika vastentahtoisesti. Täällä korostui se, että raakadata pitää olla kirjattu oikein. Sen asianmukainen analysointi on jatkossa tärkeää. Siitä voidaan vetää merkittäviäkin hoitolinjoihin vaikuttavia johtopäätöksiä, kun materiaalia on paljon.

– MS-potilaan luennolla korostettiin tiedon merkitystä. Hän ymmärsi, että on tärkeää saada tieto eteenpäin ja hyödyttämään seuraavia sukupolvia ja sairastuneita, vaikka siitä ei olisikaan itselle enää välttämättä mitään hyötyä.

Minkä viestin haluaisit lähettää kollegoille?

Lue myös

– Kun jatkossa tullaan hyödyntämään tekoälyä tai koneanalyyseja yhä enemmän päätöksenteon tukena, niin järjestelmiin syötetyn tiedon pitää olla mahdollisimman oikein. Vaikka kirjaaminen tuntuu tylsältä, pitää tiedon olla asianmukaista. Toisaalta tietojärjestelmien kehittäjiltä pitää tulla lupaus siitä, ettei kirjaamista ei tarvitse tehdä moneen kertaan. Sitten ihmiset jaksavat paremmin tehdä sitä.

Täyttyivätkö odotukset tapahtumaa kohtaan?

– Alkuodotuksia ei ollut, koska yleensä tulee mentyä oman alan konferenssiin. Seminaari oli positiivinen yllätys sekä sisällöltään että osallistujamäärältään sekä esiintyjien hyvän tason osalta.

Kollega kongressissa -palstalla haastattelemme mielenkiintoiseen kokoukseen osallistunutta lääkäriä.

Kuva: Aleksi Schrey

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.