1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tekoäly tarvitsee oikein kirjatun tiedon
Ajan­kohtai­sta

Tekoäly tarvitsee oikein kirjatun tiedon

Dosentti ja erikoislääkäri Aleksi Schrey kertoo Kollega kongressissa -palstalla tunnelmia Life Science Live -seminaarista.

Tekoäly tarvitsee oikein kirjatun tiedon Kuva 1 / 1

Life Science Live -tapahtuma järjestettiin Turussa kuluneella viikolla. Turun messukeskuksen katon alle kokoontui lääketieteen ja terveydenhoidon tutkimusyhteisöt ja yritysmaailman edustajia sekä sijoittajia. Keskeisin teema oli tekoäly ja sen sovellukset niin terveydenhuollossa, lääkekehityksessä kuin bioetiikassakin.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa työskentelevä dosentti ja korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Aleksi Schrey osallistui yli viidensadan osallistujan tavoin molemmille seminaaripäiville.

Mikä sai lähtemään seminaariin?

– Suurin syy oli esimieheltä tullut sähköinen esite tapahtumasta. Aihepiiri, tekoäly ja tietojen käsittely, sattui sopimaan ajankohtaan. Minulla on työelämässä tapahtumassa muutoksia, joten sekin sopi siihen.

Millaisia asioita aiot ammentaa arkityöhön?

– Tietoa on jatkossa saatavilla huima määrä. Tärkeintä on käyttää ja kirjata sitä mahdollisimman oikein. Kirjaamiseen pitäisi suhtautua sen vaatimalla tärkeydellä. Aika moni suhtautuu siihen aika vastentahtoisesti. Täällä korostui se, että raakadata pitää olla kirjattu oikein. Sen asianmukainen analysointi on jatkossa tärkeää. Siitä voidaan vetää merkittäviäkin hoitolinjoihin vaikuttavia johtopäätöksiä, kun materiaalia on paljon.

– MS-potilaan luennolla korostettiin tiedon merkitystä. Hän ymmärsi, että on tärkeää saada tieto eteenpäin ja hyödyttämään seuraavia sukupolvia ja sairastuneita, vaikka siitä ei olisikaan itselle enää välttämättä mitään hyötyä.

Minkä viestin haluaisit lähettää kollegoille?

Lue myös

– Kun jatkossa tullaan hyödyntämään tekoälyä tai koneanalyyseja yhä enemmän päätöksenteon tukena, niin järjestelmiin syötetyn tiedon pitää olla mahdollisimman oikein. Vaikka kirjaaminen tuntuu tylsältä, pitää tiedon olla asianmukaista. Toisaalta tietojärjestelmien kehittäjiltä pitää tulla lupaus siitä, ettei kirjaamista ei tarvitse tehdä moneen kertaan. Sitten ihmiset jaksavat paremmin tehdä sitä.

Täyttyivätkö odotukset tapahtumaa kohtaan?

– Alkuodotuksia ei ollut, koska yleensä tulee mentyä oman alan konferenssiin. Seminaari oli positiivinen yllätys sekä sisällöltään että osallistujamäärältään sekä esiintyjien hyvän tason osalta.

Kollega kongressissa -palstalla haastattelemme mielenkiintoiseen kokoukseen osallistunutta lääkäriä.

Kuva: Aleksi Schrey

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Viesti oikein - terveydenhuolto parantuu

Lääkärin hyvin esittämät, valitut kysymykset voivat voimauttaa potilasta, edistää hoitoa ja kuntoutumista, selviää väitöstutkimuksesta.

Kommentti
Näivettyä vai kehittyä?

Terveyskeskus kaipaa radikaalia uudelleenmäärittelyä, kirjoittaa Petja Orre.

Ajassa
STM:n budjetti kutistuu ensi vuonna miljoonilla

Ministeriön ehdotus ensi vuoden määrärahoiksi on 14,9 miljardia euroa.

Ajassa
Uudenmaan erillisratkaisu sai ilmaa alleen

Selvitysten pohjaksi noussee kuntien ehdottama viiden sote-alueen malli.

Ajassa
Lääkärintodistusten sähköinen välitys Kelaan toimii harvassa paikassa

Toiminto puuttuu vielä useista potilastietojärjestelmistä.

Ajassa
Influenssarokotteet myöhästyvät

Laajamittaisia joukkorokotuspäiviä ei kannata järjestää ennen marraskuun loppua, ohjeistaa THL.