1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. THL eriyttää rokotteiden tutkimuksen ja hankinnan toisistaan aiempaa selkeämmin
Ajan­kohtai­sta

THL eriyttää rokotteiden tutkimuksen ja hankinnan toisistaan aiempaa selkeämmin

Oikeuskansleri vaatii tämänpäiväisessä ratkaisussaan THL:n riippumattomuuden vahvistamista rokotehankinnoissa.

THL eriyttää rokotteiden tutkimuksen ja hankinnan toisistaan aiempaa selkeämmin Kuva 1 / 1

Oikeuskanslerin mukaan lääkeyhtiöiden rahoittama rokotetutkimus ja rokotteiden hankintaa koskeva päätöksenteko tulisi erottaa toisistaan entistä selkeämmin.

Yksityisten lääkeyhtiöiden maksama tutkimusrahoitus on aiheuttanut epäilyjä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n viranomaistoiminnan puolueettomuudesta ja riippumattomuudesta. THL tekee lääkeyhtiöiden rahoittamaa rokotetutkimusta ja osallistuu samanaikaisesti rokotteiden hankintaan asiantuntijana ja valmistelijana. Joissain tapauksissa se myös tekee itse hankintapäätöksiä.

Asetelma on herättänyt epäilyksiä rahoituksen vaikutuksesta hankintapäätösten asianmukaisuuteen.

Oikeuskanslerin mukaan ei ole syytä epäillä, etteivätkö ministeriö ja THL pystyisi turvaamaan hankintojen valmistelun ja päätöksenteon puolueettomuutta. Riippumattomuus ja sen arvioitavuus on pyritty varmistamaan toimintakäytännöillä, rakenteellisilla ratkaisuilla ja avoimuudella. Tärkeää on myös, miltä valmistelu ja päätöksenteko näyttävät ulospäin.

THL: Toimenpiteisiin on ryhdytty

THL tiedottaa, että toimenpiteisiin on jo ryhdytty. THL:n mukaan rokotetutkimus on jo aiemmin siirretty kokonaan eri osastolle kuin rokotteiden hankintaan liittyvä asiantuntija- ja valmistelutyö.

Lue myös

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoo tiedotteessa, että toimintojen eriyttämistä jatketaan. Yksi vaihtoehto olisi rokotteita koskevan tutkimustoiminnan yhtiöittäminen. Se kuitenkin vaatii sosiaali- ja terveysministeriön tuen edetäkseen ja vie aikaa.

Oikeuskansleri pitää selvänä, että THL:n rooliin tartuntatautien torjunnan asiantuntijana kuuluu rokotetutkimuksen tekeminen, eikä tutkimusta voi tehdä täysin erillään rokotteita kehittävistä lääkeyhtiöistä. Rokotteiden hankintaprosessin yleisen uskottavuuden kannalta THL:n asemaa puolueettomana asiantuntijana olisi kuitenkin syytä vahvistaa, oikeuskansleri summaa.

– Otamme oikeuskanslerin näkemykset vakavasti. Käymme tilanteen läpi STM:n kanssa ja ryhdymme tarvittaviin toimiin, Tervahauta sanoo.

kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Arvostelun alla

– NPS kertoo lääkärin ja potilaan välisen kohtaamisen laadusta, eikä suoraan mittaa lääketieteellistä osaamista tai sitä, kuka on hyvä tai huono lääkäri, painottaa Helsingin Töölön Mehiläisen vastaava lääkäri Tove Laivuori.

Tieteessä
Yhä harvempi jää työkyvyttömyyseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen väheni neljänneksen vuodesta 2007 vuoteen 2016.

Ajassa
”Että on joku jolta voi kysyä”

Mentori Pauliina Paananen on vuoden lääketiedettä ­opiskelleelle Ossi Jaloselle se ­tavallinen lääkäri, jolta voi kysyä, miltä työ tuntuu.

Pääkirjoitus
Miksi psyykkistä pitää vieläkin hävetä?

Ei voi olla niin, että vasta biokemiallinen markkeri tai poikkeava kuvantamislöydös tekee sairastamisen hyväksytyksi, kirjoittaa Pertti Saloheimo.

Ajassa
Huomio tiedolla johtamiseen ja dialogiin

YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi peräänkuuluttaa jatkuvaa keskustelua palvelujen mittaamisesta.

Tieteessä
Ruokavalion riskitekijät tappavat enemmän kuin tupakka

Vuonna 2017 ruokavalioon liittyvät riskitekijät selittivät koko maailmassa 11 miljoonaa kuolemaa ja 255 miljoonaa haittapainotettua elinvuotta.