1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. THL eriyttää rokotteiden tutkimuksen ja hankinnan toisistaan aiempaa selkeämmin
Ajan­kohtai­sta

THL eriyttää rokotteiden tutkimuksen ja hankinnan toisistaan aiempaa selkeämmin

Oikeuskansleri vaatii tämänpäiväisessä ratkaisussaan THL:n riippumattomuuden vahvistamista rokotehankinnoissa.

THL eriyttää rokotteiden tutkimuksen ja hankinnan toisistaan aiempaa selkeämmin Kuva 1 / 1

Oikeuskanslerin mukaan lääkeyhtiöiden rahoittama rokotetutkimus ja rokotteiden hankintaa koskeva päätöksenteko tulisi erottaa toisistaan entistä selkeämmin.

Yksityisten lääkeyhtiöiden maksama tutkimusrahoitus on aiheuttanut epäilyjä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n viranomaistoiminnan puolueettomuudesta ja riippumattomuudesta. THL tekee lääkeyhtiöiden rahoittamaa rokotetutkimusta ja osallistuu samanaikaisesti rokotteiden hankintaan asiantuntijana ja valmistelijana. Joissain tapauksissa se myös tekee itse hankintapäätöksiä.

Asetelma on herättänyt epäilyksiä rahoituksen vaikutuksesta hankintapäätösten asianmukaisuuteen.

Oikeuskanslerin mukaan ei ole syytä epäillä, etteivätkö ministeriö ja THL pystyisi turvaamaan hankintojen valmistelun ja päätöksenteon puolueettomuutta. Riippumattomuus ja sen arvioitavuus on pyritty varmistamaan toimintakäytännöillä, rakenteellisilla ratkaisuilla ja avoimuudella. Tärkeää on myös, miltä valmistelu ja päätöksenteko näyttävät ulospäin.

THL: Toimenpiteisiin on ryhdytty

THL tiedottaa, että toimenpiteisiin on jo ryhdytty. THL:n mukaan rokotetutkimus on jo aiemmin siirretty kokonaan eri osastolle kuin rokotteiden hankintaan liittyvä asiantuntija- ja valmistelutyö.

Lue myös

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoo tiedotteessa, että toimintojen eriyttämistä jatketaan. Yksi vaihtoehto olisi rokotteita koskevan tutkimustoiminnan yhtiöittäminen. Se kuitenkin vaatii sosiaali- ja terveysministeriön tuen edetäkseen ja vie aikaa.

Oikeuskansleri pitää selvänä, että THL:n rooliin tartuntatautien torjunnan asiantuntijana kuuluu rokotetutkimuksen tekeminen, eikä tutkimusta voi tehdä täysin erillään rokotteita kehittävistä lääkeyhtiöistä. Rokotteiden hankintaprosessin yleisen uskottavuuden kannalta THL:n asemaa puolueettomana asiantuntijana olisi kuitenkin syytä vahvistaa, oikeuskansleri summaa.

– Otamme oikeuskanslerin näkemykset vakavasti. Käymme tilanteen läpi STM:n kanssa ja ryhdymme tarvittaviin toimiin, Tervahauta sanoo.

kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.