Ajan­kohtai­sta

THL: HPV-rokote myös pojille

Tyttöjen ja poikien rokotusohjelmalla voitaisiin ehkäistä noin 300 syöpää joka vuosi.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

HPV-rokotteen ottaminen osaksi myös poikien rokotusohjelmaa olisi tehokas tapa estää papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä sekä miehillä että naisilla, ilmenee THL:n tuoreesta vaikutusarvioraportista.

Tyttöjen HPV-rokote tuli osaksi kansallista rokotusohjelmaa vuonna 2013.

Tyttöjen ja poikien rokotusohjelmalla voitaisiin ehkäistä noin 300 syöpää joka vuosi.

Tyttöjen rokotusohjelmaan kuuluva HPV-rokote säästää tulevaisuudessa papilloomaviruksiin liittyvien syöpien ja niiden esiasteiden hoidossa vuosittain 11,2 miljoonaa euroa. Poikien rokottaminen toisi 4,1 miljoonan euron lisäsäästöt joka vuosi.

Papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä. kuten suuontelon, suunielussa erityisesti kielentyven ja nielurisojen sekä peräaukon, peniksen, kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpiä. Lisäksi virus aiheuttaa osan alanielun, kurkunpään, nenänielun ja suunielun muiden alueiden syövistä. Noin kahdeksan ihmistä kymmenestä saa vakavalle taudille altistavan HPV-tartunnan jossain vaiheessa elämänsä aikana.

HPV:n aiheuttama osuus pään ja kaulan alueen syövistä vaihtelee 20 ja 50 prosentin välillä. Kielen tyven ja nielurisojen syövistä joka toinen on HPV:n aiheuttama.

Lue myös

THL:n suositus HPV-rokotteen antamisesta myös pojille on lähetetty sosiaali- ja terveysministeriön arvioitavaksi. STM päättää kansalliseen rokotusohjelmaan sisällytettävistä rokotuksista.

kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030