1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Tulli varoittaa väärennetyistä lääketableteista
Ajan­kohtai­sta

Tulli varoittaa väärennetyistä lääketableteista

Takavarikoidut tabletit sisältävät alpratsolaamin sijaan hengenvaarallista opioidia.

Tulli varoittaa väärennetyistä lääketableteista Kuva 1 / 1

Tulli on takavarikoinut väärennettyjä alpratsolaamilääkevalmisteita. Bentsodiatsepiineihin kuuluvan alpratsolaamin sijaan lääketableteista on löydetty voimakasta hengenvaarallista U-47700-nimistä opioidia, jolla ei ole laillista käyttöä. Alpratsolaamia käytetään masennuksen, ahdistuksen ja paniikkihäiriöiden hoitoon.

Takavarikot on tehty viime kahden vuoden aikana. Väärennetyt tabletit näyttävät muun muassa tuotemerkillä Xanax myytäviltä lääketableteilta.

Lue myös

Tulli on takavarikoinut myös muita bentsodiatsepiinivalmisteita, jotka ovat sisältäneet alpratsolaamin sijasta muuntohuumeita (N-etyyliheksedroni, diklatsepaami ja etitsolaami), Parkinsonin taudin hoidossa käytettyä amantadiinia sekä antihistamiineja. Suurin osa etitsolaami-muuntohuumetta sisältävistä lääketablettiväärennöksistä jäljittelee ulkoisesti muun muassa tuotemerkeillä Xanax ja Valium myytäviä lääketabletteja.

Lääkeväärennökset on ostettu ulkomaisilta verkkosivuilta, ja tilaajana on ollut useimmissa tapauksissa yksityishenkilö. Tullin mukaan on mahdollista, että väärennöksiä on päätynyt myös laittomille markkinoille.

Kuva: Tulli

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.