Lehti 37: Ajan­kohtai­sta 37/2002 vsk 57 s. 3577

Tutkijat: Yersinia-bakteerien rokotetutkimukset etenevät

Ulla Järvi

Yersinia-bakteerien tutkimus sai USA:n viime syyskuun tapahtumien jälkeen uutta pontta. Lauhkean ilmaston maissa todettavat, yersinian aiheuttamat bakteeritaudit ovat kiinnostaneet aina infektiotutkijoita, mutta kun biologisen terrorin uhka muuttui todellisemmaksi, mielenkiinto vain kasvoi.

- Yersinia-bakteerit ovat periaatteessa mahdollisia bioaseita, mutta käytännössä varsin hankalia käyttää, toteaa varajohtaja Jeffrey J. Adamovicz Yhdysvaltain armeijan infektiotautien tutkimuskeskuksesta. Suurin uhkahan puolustusvoimien kannalta on levittää bakteeria armeijan kaltaisessa suljetussa yhteisössä, joka aterioi joukkoruokailussa.

USA:n armeija tekee koko ajan tutkimustyötä uuden rokotteen kehittämiseksi. Vakavin uhka on luonnollisesti yersinian aiheuttama paiserutto.

- 1980-90-luvuilla oli useita rokotevaihtoehtoja tutkittavina hiiri- ja apinakokeissa, mutta sivuvaikutusten eliminointi on osoittautunut vaikeaksi, Adamovicz huomauttaa. Uusi varteenotettava ehdokas on F1-V-rokote, jota odotellaan ihmiskokeisiin. Se korvaisi vanhan Plague USP -kokosolurokotteen, jolla on ollut runsaasti ja jopa vaikeita sivuvaikutuksia.

- Mutta älkää kysykö, milloin se saadaan käyttöön! puuskahti Adamovicz viime viikolla yersinia-tutkijoiden maailmankongressin tiedotustilaisuudessa vuosilukuja tivaaville toimittajille. Rokotteiden onnistumista on 2000-luvulla yhtä vaikea ennustaa kuin aina ennenkin.

Lue myös

- On myös syytä muistaa, että kallis rokote ei välttämättä vielä pelasta maailmaa, huomauttaa tutkija Elisabeth Carniel Pasteur Instituutista Ranskasta. Rokote pitäisi saada helposti jaettavaan muotoon. Lisäksi hinnan pitäisi olla kohtuullinen kehitysmaille, joissa tarttuvista taudeista kärsitään.

- Yersinia-bakteerien aiheuttamia tauteja voidaan vielä toistaiseksi hoitaa antibiooteilla, jos hoito päästään aloittamaan riittävän ajoissa. Tämän vuoksi esimerkiksi meillä Pasteur Instituutissa tehdään työtä nopeiden liuskatestien aikaansaamiseksi, Elisabeth Carniel toteaa.

8. Maailmankongressissa Turussa oli koolla noin 250 yersinia-tutkijaa 30 maasta. Rokotteiden ja pikatestien ohella uutta tietoa saatiin myös yersinian genetiikasta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030