Lehti 41: Ajan­kohtai­sta 41/2000 vsk 55 s. 4126

Tutkimusprofessori Mikko Härmä: Vuorotyöläisen uniongelmat saavat yhä liian vähän huomiota

Yhä useampi suomalainen tekee muuta kuin säännöllistä päivätyötä. Epäsäännölliset työajat, ylityöt ja viikonlopputyö ovat lisääntyneet.

- Työterveyshuollossa ei aina riittävästi kiinnitetä huomiota vuorotyön aiheuttamiin vuorokausirytmin häiriöihin, sanoo tutkimusprofessori Mikko Härmä Työterveyslaitokselta.

- Vuorotyö ja poikkeavat työajat asettavat erityisiä haasteita työterveyshuollolle. Vuorotyöläisen hyvään työterveyshuoltoon kuuluvatkin paitsi mahdollisten terveyshaittojen tunnistaminen ja hoito, myös niiden ennaltaehkäisy, Härmä totesi Työterveyspäivillä.

Hänen mukaansa vuorotyön haittoja voidaan ehkäistä työvuorojen oikearytmisellä sijoittelulla sekä ihmisen omilla elämäntavoilla.

Lue myös

- Tutkimus on edennyt viime vuosina niin, että tiedämme vuorotyön lisäävän riskiä kärsiä muistakin elimellisistä vaivoista kuin vain unihäiriöistä. Mm. ruoansulatuselimistön toiminnan ongelmat ovat yleisiä vuorotyöläisillä. Niitä voi ehkäistä kevyellä ja kuitupitoisella ravinnolla. Yötyöhön liittyvät vielä erityisesti kohonnut sepelvaltimotaudin riski ja ongelmat lisääntymisterveydessä.

- Vaikka terveydelliset riskit tiedetään, eivät työnantajat eivätkä työntekijät ole olleet halukkaita säätelemään yövuorojen pituutta. Muutoinkin työaikalainsäädäntöä pitäisi tarkastella myös terveydelliset näkökohdat huomioiden, sanoo Härmä.

Suomessa tehdään edelleenkin yli 12 tunnin työvuoroja, vaikka ne on jo monessa maassa kielletty.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030