Lehti 5: Ajan­kohtai­sta 5/2004 vsk 59 s. 374

Työelämässä korostuvat itsekeskeiset arvot

Työyhteisökouluttaja Aini Jaarin sosiaalipsykologian tuore väitöskirjatutkimus kertoo suomalaisen työelämän muutoksesta. Yksilöllistyminen ja maallistuminen valtaavat työelämää, samalla perinteet ja yhteisöllisyys käyvät entistä vähämerkityksellisimmiksi. Jaari pitää tätä huolestuttavana, koska monissa viime aikojen tutkimuksissa on havaittu henkisten ja yhteisöllisten arvojen olevan yhteydessä ihmisen hyvinvointiin ja elämänlaatuun.

Jaari selvitti myös suomalaisten itsetunnon rakentumista. Vahvan itsetunnon rakennuspuiksi hän totesi aktiivisuuden, osaamiset, menestymisen, sosiaalisen sujuvuuden sekä yksilölliset arvot. Mitä enemmän ihmisellä on koulutusta, sitä vahvempi on hänen itsetuntonsa. Heikko itsetunto taas liittyy usein siihen, että ihmisellä on ongelmia elämänhallinnassaan, hänen elämänasenteensa on kyyninen, ja hänen sosiaalinen sitoutumisensa yhteiskuntaan on heikko.

Kaikkein korkeimmat itsetuntopisteet saivat hyvin koulutetut yrittäjät, kun taas maatalousyrittäjät saivat heikoimmat. He kokevat itsensä petetyiksi ja syrjäytyneeksi koko suomalaisesta yhteiskunnasta.

Lue myös

Työelämässä mukana olevat rakentavat itsetuntonsa oman tiedollisen, taidollisen ja sosiaalisen pätevyyden tunteesta sekä yksilökeskeisestä, itsensä korostamiseen liittyvästä arvopohjasta. Vasta kun työelämästä halutaan pois, ihmiselle alkavat henkisyys ja universaaliset arvot merkitä enemmän.

Jaari tutki myös sukupuolten välisiä eroja kyselyissään vuosina 1995 ja 2001. Hän havaitsi sukupuolierojen kaventuneen työelämässä, vaikka naiset yhä ovatkin sosiaalisempia ja empaattisempia kuin miehet. Jaari kysyykin, onko naisten työelämässä menestymisen hinta naisen rooliin aiemmin liittyneen empaattisuuden ja sosiaalisuuden väheneminen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030