Lehti 44: Ajan­kohtai­sta 44/2021 vsk 76 s. 2542 - 2543

Työn kehittäminen innostaa

Suvi Hämäläinen työskentelee Janakkalan terveyskeskuksessa. Vuoden ajan hän on ollut avohoidon ylilääkäri.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Harri Nurminen

Mikä paransi työhyvinvointiasi tällä viikolla?

– Hyvä työyhteisö ja mukavat työkaverit ovat se isoin juttu. Eilen ihotautilääkäri jalkautui keskussairaalasta meille. Pilotoimme yhteistyötä.

Tämmöisten pienten kehitysprojektien toteutuminen ja se, että niistä jää positiivinen, innostunut vaikutelma, kannattelee arjessa.

Mikä sitä heikensi?

– Kiireen tuntu heikentää työhyvinvointia. Kaatuilevat tai tökkivät tietojärjestelmät ärsyttävät välillä.

Mitä olet tehnyt palautuaksesi?

– Olen huomannut, että ruokatauon pitäminen on tärkeä juttu. Liikunta on minulle tärkeää, ja se, että tekee jotain ihan muuta, jossa saa ajatukset pois työn haasteista. Käyn esimerkiksi koiran kanssa lenkeillä. Olen myös aloittanut uuden tanssiharrastuksen.

Mikä antaa voimaa työssäsi?

– Olen ollut vuoden ajan mukana sote-muutoksiin liittyvissä kehittämishankkeissa. Vaikka siinä on työtä, tuntuu, että jää plussan puolelle.

Mitä muuttaisit työssäsi?

– Jos olisi vapaat kädet, taikoisin työpäivään muutaman tunnin lisää. Työyhteisössä voisi tulla vielä lisää avoimuutta ja keskustelevuutta. Siellä on paljon kokemusta ja tietoa, näkemyksiä ja näkökulmia. Toivon lisää rohkeutta tuoda rakentavasti esiin asioita.

Mitkä koet lähitulevaisuuden haasteiksi työssäsi?

– Sote-uudistuksessa on osin epäselvää, mitä se tuo tullessaan.

On puhuttu perusterveydenhuollon hoitotakuusta. Rajat ovat aika tiukat, mutta uskon, että niihin päästään. Varmasti se vaatii asioiden uudelleen ajattelua. Lisäresurssi perusterveydenhuoltoon olisi enemmän kuin tervetullut.

Lue myös

Janakkala on mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Hyvä vastaanotto -hankkeessa. Olen meiltä vetäjänä siinä. Se voi tuoda meille jotain avaimia siihen, miten esimerkiksi hoitotakuuseen päästään.

Toki kääntöpuoli on ollut lisätyö.

Miten korona näkyy työssäsi tällä hetkellä?

– Kyllä se näkyy. Meillä menee puolikas lääkäriresurssi tulehdusvastaanoton pitämiseen.

Sen pitäminen tuntuu välillä turhauttavalta, erityisesti jos on tapauksia, joissa koronan todennäköisyys on pieni. Mutta koska on kyse infektiosta, potilasta ei voi ottaa puhtaalle puolelle.

Olen ollut mukana myös tartunnanjäljityksessä, välillä myös viikonloppuisin ja iltaisin. Korona on nostanut työmäärää selvästi.

Kirjoittajat

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030