1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Työyhteisön hajoaminen huolettaa Nurmijärvellä
Ajan­kohtai­sta 7/2019 vsk 74 s. 369

Työyhteisön hajoaminen huolettaa Nurmijärvellä

Työyhteisön hajoaminen huolettaa Nurmijärvellä Kuva 1 / 2
   

Arto Virtanen: "Soteen liittyvät käänteet ja viestit pistävät aina keskustelemaan. Viimeisimpänä kuulimme, että neuvola ja kouluterveydenhuolto aiotaan eriyttää vastaanottotoiminnasta. Muutos kaventaa yleislääkärin toimenkuvaa ihan oleellisesti. Huolettaa, että työtä ollaan silppuamassa osiin, jolloin kokonaisote ihmisestä hajoaa. Päättäjille osoitettu kirjelmä kiertää kuntayhtymän alueella.

Yllätyksenä on tullut myös se, että terveyskeskusten aluejakoa on päätetty muuttaa pois kuntapohjaisuudesta, eli nykyiset työyhteisöt tulevat hajoamaan. Käytännössä emme tiedä vielä, mitä tämä tarkoittaa. Tällä hetkellä fyysisiä työpaikkoja ei olla muuttamassa, mutta se mihin organisaatioon kuuluu ja missä on lähiesimiestoiminta, muuttuu.

Organisaatiouudistus näkyy levottomana olona siitä, miten minun työnkuvalleni ja työyhteisölleni käy. Siihen ei ole vielä vastauksia. Lähiesimiehet ovat parhaan kykynsä mukaan vakuutelleet, että äkillisiä muutoksia ei tule, vaan katsotaan, miltä uusi organisaatio alkaa näyttää.

Meillä Rajamäen terveysasemalla on erinomainen lääkärimiehitys, valtaosa lääkäreistä on ollut täällä yli kymmenen vuotta. Jonotilanne on hallinnassa, koska meillä on kokeneet vakituiset kollegat, jotka tuntevat sen kansan, jota he hoitavat. Meidän työyhteisössämme on pelko, että kun siirrymme muuhun toimintamalliin, hoidon jatkuvuus loppuu.

Aina kun ravistellaan ja sekoitetaan, palikat voivat järjestyä myös hyvin. Se, että sote kääntyisi mahdollisuudeksi, vaatisi, että toiminnasta olisi päättämässä henkilöitä, jotka ymmärtävät arjestamme jotain. "

Arto Virtanen työskentelee terveyskeskuslääkärinä Rajamäen terveysasemalla Nurmijärven kunnassa. Virtanen on työpaikkansa luottamusmies. Nurmijärvi on osa Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä Keusotea, joka aloitti toimintansa vuoden alussa.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen
tiiamari.pennanen@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Matala vasta-ainetaso ennustaa maitoallergian paranemista

Vasta-ainetaso auttaa arvioimaan, kenelle kannattaa aloittaa siedätyshoito.

Ajassa
EMA selvittää kapesitabiinin käyttäjien seulonnan tarvetta

Entsyymipuutos voi olla lääkkeen käyttäjälle hengenvaarallinen.

Tieteessä
Suojaako rotavirusrokote tyypin 1 diabetekselta?

Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus pieneni australialaislapsilla rokotteen antamisen jälkeen, selviää JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Ajassa
Thaimaasta palanneilla matkailijoilla useita chikungunya-tartuntoja alkuvuonna

Viisi suomalaista matkailijaa samasta turistiryhmästä sairastui kuumetautiin tammikuussa.

Ajassa
Mehiläinen teki päätöksen lääkärien ikärajoista

Mehiläisessä vastaanottoa pitävillä lääkäreillä ei ole absoluuttista yläikärajaa.

Kommentti
Tietoisten valintojen äärellä

Pakkaan laukkuni ja suuntaan uuteen, outoon maahan, kirjoittaa Heidi Wikström.