Lehti 15: Ajan­kohtai­sta 15/2003 vsk 58 s. 1749

Työryhmä ehdottaa: Lääkekorvauksiin vain yksi erityiskorvausluokka

Lääkekorvausjärjestelmän uudistamista selvittänyt työryhmä ehdottaa sairausvakuutuksen lääkekorvausjärjestelmään kolmea korvausluokkaa: 50 prosentin peruskorvausluokkaa, 90 prosentin erityiskorvausluokkaa ja ns. nollakorvausluokkaa. Työryhmä jatkoi lääkekorvausjärjestelmän uudistamista selvitysmiehen, professori Pauli Ylitalon, työn pohjalta.

Nykyisessä järjestelmässä erityiskorvausluokkia on kaksi. Muutos merkitsisi erityiskorvattavien lääkkeiden vähenemistä.

- Siirtyminen vain yhteen erityiskorvausluokkaan tarkoittaa käytännössä sitä, että lähes kaikki nykyiset ylemmän erityiskorvausluokan lääkkeet putoavat tähän 90 prosentin luokkaan. Nykyisestä 75 prosentin alemmasta erityiskorvausluokasta osa nousee 90 prosentin erityiskorvausluokkaan, osa putoaa peruskorvausluokkaan, sanoo työryhmässä mukana ollut Lääkäriliiton apulaistoiminnanjohtaja Santero Kujala.

Työryhmän esitys poikkeaa selvitysmiehen ehdottamasta mallista mm. potilaan omavastuuosuuden osalta. Ylitalo esitti mallia, jossa lääkekorvaukset maksettaisiin kiinteän ostokertakohtaisen omavastuun ylittävältä osuudelta kuten nykyäänkin. Työryhmä sen sijaan ehdottaa kiinteästä omavastuuosuudesta luopumista. Tämä merkitsisi käytännössä korvaustason nousua, koska kiinteiden omavastuuosuuksien takia esimerkiksi nykyinen 50 prosentin peruskorvaus on ollut keskimäärin noin 42 prosenttia.

Lue myös

Työryhmä ehdottaa myös ns. maksukaton säilyttämistä. Suuruudeltaan se olisi noin 600 euroa. Kun potilaan lääkekustannukset ovat ylittäneet maksukaton, hän maksaisi lääkkeistä reseptikohtaisen kiinteän omavastuun nykyisen ostokertakohtaisen omavastuun sijasta.

Kujalan mukaan ostokertaisen omavastuun on arveltu houkuttelevan reseptikikkailuun ja epätarkoituksenmukaiseen lääkitykseen, kun potilas on yrittänyt säästää ja ostaa kaikki mahdolliset lääkkeet kerralla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030