1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ulkomailla lääketiedettä opiskelevien määrä kasvoi taas
Ajan­kohtai­sta 35/2019 vsk 74 s. 1865

Ulkomailla lääketiedettä opiskelevien määrä kasvoi taas

Ulkomailla lääketiedettä opiskelevien määrä kasvoi taas Kuva 1 / 1

Lääketiedettä ulkomailla opiskelevien määrä jatkaa kasvuaan. Viime lukuvuonna lääkäriksi opiskeli ulkomailla 1 120 suomalaista. Näin kertoo Kelan uusin opintoetuustilasto.

Edellisenä lukuvuonna 2017–2018 suomalaisia lääketieteen opiskelijoita oli ulkomaisissa yliopistoissa 1 063 ja 956 lukuvuonna 2016–2017.

Lääkäriliitto alkoi seurata ulkomailla lääketiedettä opiskelevia suomalaisia lukuvuonna 2011–2012, jolloin heitä oli 298.

Ruotsi suosituin opiskelumaa

Suosituin opiskelumaa oli Ruotsi, jossa oli 306 suomalaista lääketieteen opiskelijaa viime lukuvuonna. Suomalaisten lääketieteen opiskelijoiden määrät ovat kasvaneet viime vuosina Latviassa ja Romaniassa.

Latviassa opiskeli viime lukuvuonna 231 suomalaista ja Romaniassa 154. Edellisenä lukuvuonna Latviassa oli 191 ja Romaniassa 139 suomalaisopiskelijaa.

Viron suosio on sen sijaan hieman vähentynyt. Siellä opiskeli lääkäriksi viime lukuvuonna 104 suomalaista, kun taas lukuvuonna 2017–2018 heitä oli 106 ja sitä edeltävänä lukuvuonna 110.

Lue myös

Suuri osa aikoo palata töihin Suomeen

Lääkäriliitto selvitti kyselytutkimuksessa ulkomailla opiskelevien tulevaisuuden suunnitelmia. Vastaajista 61 prosenttia aikoi palata opintojen jälkeen Suomeen töihin.

Ulkomailla opiskelevien todellinen määrä on Kelan lukuja suurempi, koska kaikki eivät välttämättä saa Kelasta opintotukea tai opintolainan takausta.

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen
ulla.toikkanen@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.