1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Unettomuuden hoitoon uusi terapiasovellus
Ajan­kohtai­sta

Unettomuuden hoitoon uusi terapiasovellus

HUS:n kehittämän sovelluksen on määrä helpottaa hoitoon pääsyä.

Unettomuuden hoitoon uusi terapiasovellus Kuva 1 / 1

Helsingin yliopistollisessa sairaalassa on kehitetty uusi mobiililaitteella suoritettava terapiaohjelma unettomuuden hoitoon. Nettiterapian tavoitteena on säännöllistää unirytmi ja päästä eroon uneen liittyvistä haitallisista käyttäytymismalleista. Ohjelma perustuu kognitiivisiin harjoituksiin, joiden on määrä helpottaa unen tuloa ja vähentää stressiä. Harjoitusten lisäksi sovelluksessa pidetään unipäiväkirjaa ja potilaalla on yhteys oikeaan terapeuttiin.

Uniterapia-sovellus on potilaiden saatavissa paikkakunnasta riippumatta, ja ohjelmaan pääsee mukaan lääkärin lähetteellä. Noin kaksi kuukautta kestävä ohjelma on potilaalle ilmainen.

Lue myös

Kognitiiviset terapiamuodot on nostettu Käypä hoito -suosituksessa parhaaksi hoitomuodoksi unettomuuteen. HUS:n mukaan suosituksen mukaista hoitoa on kuitenkin sattumanvaraisesti saatavilla. Uuden sovelluksen on määrä helpottaa hoitoon pääsyä.

– Nukahtamislääkkeitä voidaan tarvita akuutissa tilanteessa. Säännöllistä ja pitkäaikaista lääkitystä kannattaa harkita vasta, jos terapia ei riitä, sanoo HUS Psykiatrian osastonylilääkäri Katinka Tuisku tiedotteessa.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Asiantuntijat rajoillaan

Hanna Nohynek pohtii asiantuntijuuden ja lobbauksen rajoja.

Ajassa
Sote-malli sopii lääkäreille

– Hoitotakuun kiristäminen pitää toteuttaa mahdollisimman pian, Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa.

Ajassa
Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan, liiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Ajassa
Etätyö vaatii kokemusta

Isoin plussa on se, ettei aika kulu enää työmatkoihin – talvella saan tehdä töitä takkatulen ääressä ja kesällä terassilla, Marika Kandell sanoo.

Tieteessä
Väitös avasi uuden lähestymistavan sydänperäiseen sokkiin

Heli Tolppanen tutki EKG-muutosten sekä uusien biomerkkiaineiden ennustearvoa akuutissa sydämen vajaatoiminnassa ja sydänperäisessä sokissa.

Ajassa
Onko teillä tilaa?

Potilassiirrot välittävä ohjelmisto nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä, kertoo ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja, lääkäri Taavi Saviauk.