1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Unettomuuden hoitoon uusi terapiasovellus
Ajan­kohtai­sta

Unettomuuden hoitoon uusi terapiasovellus

HUS:n kehittämän sovelluksen on määrä helpottaa hoitoon pääsyä.

Unettomuuden hoitoon uusi terapiasovellus Kuva 1 / 1

Helsingin yliopistollisessa sairaalassa on kehitetty uusi mobiililaitteella suoritettava terapiaohjelma unettomuuden hoitoon. Nettiterapian tavoitteena on säännöllistää unirytmi ja päästä eroon uneen liittyvistä haitallisista käyttäytymismalleista. Ohjelma perustuu kognitiivisiin harjoituksiin, joiden on määrä helpottaa unen tuloa ja vähentää stressiä. Harjoitusten lisäksi sovelluksessa pidetään unipäiväkirjaa ja potilaalla on yhteys oikeaan terapeuttiin.

Uniterapia-sovellus on potilaiden saatavissa paikkakunnasta riippumatta, ja ohjelmaan pääsee mukaan lääkärin lähetteellä. Noin kaksi kuukautta kestävä ohjelma on potilaalle ilmainen.

Lue myös

Kognitiiviset terapiamuodot on nostettu Käypä hoito -suosituksessa parhaaksi hoitomuodoksi unettomuuteen. HUS:n mukaan suosituksen mukaista hoitoa on kuitenkin sattumanvaraisesti saatavilla. Uuden sovelluksen on määrä helpottaa hoitoon pääsyä.

– Nukahtamislääkkeitä voidaan tarvita akuutissa tilanteessa. Säännöllistä ja pitkäaikaista lääkitystä kannattaa harkita vasta, jos terapia ei riitä, sanoo HUS Psykiatrian osastonylilääkäri Katinka Tuisku tiedotteessa.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Arvostelun alla

– NPS kertoo lääkärin ja potilaan välisen kohtaamisen laadusta, eikä suoraan mittaa lääketieteellistä osaamista tai sitä, kuka on hyvä tai huono lääkäri, painottaa Helsingin Töölön Mehiläisen vastaava lääkäri Tove Laivuori.

Tieteessä
Yhä harvempi jää työkyvyttömyyseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen väheni neljänneksen vuodesta 2007 vuoteen 2016.

Ajassa
”Että on joku jolta voi kysyä”

Mentori Pauliina Paananen on vuoden lääketiedettä ­opiskelleelle Ossi Jaloselle se ­tavallinen lääkäri, jolta voi kysyä, miltä työ tuntuu.

Pääkirjoitus
Miksi psyykkistä pitää vieläkin hävetä?

Ei voi olla niin, että vasta biokemiallinen markkeri tai poikkeava kuvantamislöydös tekee sairastamisen hyväksytyksi, kirjoittaa Pertti Saloheimo.

Ajassa
Huomio tiedolla johtamiseen ja dialogiin

YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi peräänkuuluttaa jatkuvaa keskustelua palvelujen mittaamisesta.

Tieteessä
Ruokavalion riskitekijät tappavat enemmän kuin tupakka

Vuonna 2017 ruokavalioon liittyvät riskitekijät selittivät koko maailmassa 11 miljoonaa kuolemaa ja 255 miljoonaa haittapainotettua elinvuotta.