Lehti 40: Ajan­kohtai­sta 40/2021 vsk 76 s. 2206 - 2207

Uupumus kiristää välillä ilmapiiriä

Yleislääketieteen ja geriatrian erikoislääkäri Johanna Kortelahti Lempäälän terveyskeskuksesta toivoo aikaa työn kehittämiseen.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Laura Vesa

– Kivat työkaverit ja tutut, kiitolliset potilaat antavat voimia työhön, kertoo Lempäälän terveyskeskuksessa sairaalaosaston ja tehostetun palveluasumisen lääkärinä työskentelevä Johanna Kortelahti.

Mikä paransi työhyvinvointiasi tällä viikolla?

– Sain työkaveriksi kivan ja osaavan kollegan. Irtisanoutuneiden tilalle saatiin mukavia uusia hoitajia. Musta huumori työkavereiden kanssa auttoi jaksamaan. Potilailta ja omaisilta saatu positiivinen palaute ilahdutti.

Mikä heikensi työhyvinvointiasi?

– Jatkuva kiire, riittämättömyyden tunne, pula työntekijöistä ja vanhustenhuollon ongelmat. En pysty tekemään työtä arvojeni mukaisesti.

Ei ole tarpeeksi aikaa tukea saattohoidossa olevien omaisia.

Työntekijöiden uupumus kiristää välillä ilmapiiriä.

Mitä olet tehnyt palautuaksesi töistä?

– Olen pyöräillyt työmatkat ja liikkunut luonnossa, nukkunut päiväunia ja yrittänyt muutenkin nukkua tarpeeksi sekä puhunut ystävien kanssa. Töissä yritän ehtiä syödä lounaan. Koetan muistaa hengittää syvään.

Mikä antaa voimaa työhösi?

– Kivat työkaverit ja tutut, kiitolliset potilaat. Työ ei ole turhaa.

Mitä muuttaisit työssäsi?

– Haluaisin lisää aikaa ja käsiä tekemään työtä. Toivon aikaa ja mahdollisuuksia työn kehittämiseen, nuorten kollegojen ohjaukseen sekä saattohoitopotilaiden omaisten jälkihuoltoon.

Turha paperinpyöritys on lopetettava.

Mitkä koet lähitulevaisuuden haasteiksi työssäsi?

Lue myös

– Epävarmuus sotesta. Ei kannata paljon kehittää, koska ei tiedetä, miten työt jatkuvat. Tehostetun palveluasumisen paikkoja on heikosti saatavilla, ja kriteerit niihin ovat liian korkeat. Jatkuvuuden puute: pysyviä lääkäreitä ei saada terveyskeskuksiin. Työnohjauksesta on pula. Haasteita ovat myös muun muassa eriarvoisuuden lisääntyminen ja sairastamisen kasautuminen.

Miten korona näkyy työssäsi juuri nyt?

– Työ on rankkaa, ja korona lisää työn paineita. Perusterveydenhuollon liian pienistä resursseista on pitänyt hoitaa koko väestön rokotukset ja näytteiden otot. Kouluterveydenhuolto ja pitkäaikaissairauksien hoito ovat jääneet heikoiksi.

Väki perusterveydenhuollossa alkaa olla tosi uupunutta. Irtisanoutumisia on paljon.

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030