1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Uusi ajoterveysohje tarkentaa päihdeasioita
Ajan­kohtai­sta

Uusi ajoterveysohje tarkentaa päihdeasioita

Kannabikselle lisättiin oma kohta.

Uusi ajoterveysohje tarkentaa päihdeasioita Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Uusi ajoterveysohje antaa aiempaa tarkempia ohjeita lääkäreille potilaan ajokyvyn arviointiin. Traficomin erityisasiantuntija Petteri Harjuvaara kertoo kolme esimerkkiä lääkärintyön kannalta tärkeistä päivityksistä.

1) Kannabikselle tarkennettu ohjeistus

– Kannabiskokeilujen lisääntymisen vuoksi kannabikselle on lisätty oma kappale. Lääkärille voi tulla eteen esimerkiksi tilanteita, joissa potilas kysyy, milloin voi lähteä ajamaan kannabiksen käytön jälkeen. Ohjeen mukaan yksittäisen käyttökerran jälkeen tulisi pidättäytyä ajamisesta 24 tuntia. Kohta sai kritiikkiä lausuntokierroksella päihdemyönteisenä. Se ei ole tarkoitus, vaan realiteettien tunnistaminen ja työkalujen antaminen lääkäreille käytännön tilanteisiin.

– Säännöllinen kannabiksen käyttö on aina este ajo-oikeudelle. Myös lääkekannabis on lähtökohtaisesti este ajo-oikeudelle, koska käyttö on yleensä säännöllistä ja tiheää.

2) Päihdelausunto myös yleislääkäriltä

– Päihdelausunnon voi jatkossa antaa myös yleislääkäri tai työterveyslääkäri, joka on perehtynyt potilaan tilanteeseen ja tuntee päihdearvioinnin perusteet. Aiemmin arvion on voinut tehdä vain päihdelääketieteen erityispätevyyden omaava lääkäri tai alan erikoislääkäri. Määritelmää on laajennettu, koska aiemmat kriteerit täyttäviä lääkäreitä ei ole Suomessa tarpeeksi.

– Päihdearviointiin on myös lisätty alkoholiriippuvuuden rinnalle uusi termi: ajoterveyttä vaarantava pitkäaikainen päihdehäiriö. Se kuvaa tilannetta, jolloin riippuvuuden diagnostiset kriteerit eivät vielä täyty, mutta haitallinen päihteiden käyttö on ilmeistä. Jo se riittää ajo-oikeuden kriittiseen tarkasteluun.

Lue myös

3) Epilepsiaohjeesta juridisesti sitova

– Lääkärin oikeusturva paranee, kun unenaikaista epilepsiaa koskeva kansallinen tulkinta nostetaan ohjeen lisäksi kansalliseksi määräykseksi. Määräysvalmistelu on jo käynnissä. Muutoksen taustalla on viime talvelta oikeustapaus, jossa lääkäri oli antanut ajoterveysohjeen mukaisesti kielteisen lausunnon ajokyvystä, kun kyseessä oli vain unenaikaiset epilepsiakohtaukset. Poliisi oli lausunnon perusteella peruuttanut ajo-oikeuden, mutta KHO kumosi poliisin päätöksen. Ohjeistus, toisin kuin määräys, ei ole juridisesti sitova.

– Epilepsiaa koskeva ohjeistus ei sisällöltään muutu, mutta jatkossa kun lääkäri tekee lausunnon, sillä on nykyistä painavampi säädösperusta takana.

Marraskuun alussa julkaistu uusi ajoterveysohje on saatavilla nyt suomeksi ja ruotsiksi. Myöhemmin tänä vuonna ohje ilmestyy myös englanniksi.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Maskeja suositellaan joukkoliikenteeseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa kasvomaskien käyttöä esimerkiksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikea välttää.

Ajassa
Kansallisten osaamiskeskittymien kehittämiselle viisi miljoonaa euroa

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa määrärahaa terveysalan kasvustrategialle.

Tieteessä
Aivot mukana säätelemässä insuliiniherkkyyttä

Aivojen kyky vastata insuliiniin voi heikentyä yhtä varhain kuin lihasten.

Ajassa
Koronavirustartunnoissa selvä kasvu

Tapausten määrä arvioidaan silti valtakunnallisesti melko pieneksi.

Ajassa
Tutkimusprofessori Timo Partoselle Psykiatrian Tutkimussäätiön Mielenterveyspalkinto

Palkinnon perusteluissa korostetaan Partosen pitkää ja johdonmukaista työtä luotettavan mielenterveystiedon levittäjänä.

Ajassa
Sydäninfarktipotilaille hyötyä tavallista korkeammasta verenpaineesta

Sydäninfarktin aiheuttaman sydämenpysähdyksen jälkeen potilaille pitäisi ehkä tavoitella tavallista korkeampaa verenpainetta, osoittaa HUSissa tehty tutkimus.