Lehti 9: Ajan­kohtai­sta 9/2004 vsk 59 s. 880

Uusi alkoholiohjelma virittää keskustelua alkoholinkäytöstä

Ulla Järvi

Valtakunta saa huhtikuussa uuden alkoholiohjelman 2004-2007. Sen tavoitteena on vähentää alkoholin aiheuttamia haittoja niin yksilöille, perheille kuin koko yhteiskunnalle.

- Keskiolutta ei olla laimentamassa, vaan kumppanuusverkostoa rakentamalla aiomme virittää maassa keskustelua alkoholin käytöstä, sanoo ohjelmakoordinaattori Marjatta Montonen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ensimmäiseksi alkoholiohjelman kumppanuuden ehtivät julkistaa suomalaiset järjestöt, jotka allekirjoittivat oman päihdeohjelmansa eilen torstaina. Terveyden edistämisen keskuksen johdolla nyt jo viitisenkymmentä järjestöä on sitoutunut ohjelman toteuttamiseen.

- Koska nykyisin on jopa muodikasta puhua prosessista, mekin korostamme, että mukaan pääsee matkan varrella, sanoo kehittämispäällikkö Ritva Varamäki Terveyden edistämisen keskuksesta. Järjestöjä on laidasta laitaan: urheilujärjestöistä marttayhdistyksiin.

Järjestöjen yhteisiksi tavoitteiksi on kirjattu alkoholin kokonaiskulutuksen vähentäminen, lasten ja nuorten päihteiden käytön ehkäisy ja vähentäminen sekä terveyden tasa-arvon lisääminen eri väestönosien välillä.

- Jokainen järjestö luonnollisesti toimii omalla tavallaan, mutta tarkoitus on pyrkiä aika konkreettisiin toimiin. Me puhumme yhteisöllisyydestä ja sosiaalisesta vastuusta. Tavoitteena on luoda päihteettömiä ympäristöjä ja korostaa tilanneraittiutta ja vastuullista alkoholinkäyttöä. Erilaisten vapaa-ajan toimijoiden kanssa pyritään rakentamaan terveyttä edistäviä harrasteyhteisöjä, Varamäki sanoo.

Riskipisteet terveydenhuollon työkaluksi

STM on painattanut 200 000 kappaletta esitettä, jossa on kymmenen henkilökohtaista kysymystä alkoholinkäytöstä. Se perustuu WHO:n hyväksi koettuun audit-testiin, jossa ihminen voi laskea itselleen riskipisteitä. Testiä aiotaan levittää mahdollisimman laajalle, ja tuoda se myös nykyistä tärkemmäksi perusterveydenhuollon työkaluksi.

Lue myös

- Viime vuosina on huomattu, että terveydenhuollon ammattilaisten on vaikeampi ottaa alkoholinkäyttö puheeksi kuin heidän potilaidensa. Avoimuus on selvästi lisääntynyt, joten nyt terveysammattilaiset tarvitsevat hyviä keinoja johdattaa keskustelua. Mini-interventio on hyvä perinteinen työkalu, huomauttaa ylitarkastaja Veli-Matti Risku STM:stä.

Avoimuus ja vaivattomuus ovat alkoholinkäytön vaikutusten arvioimisen tärkeimmät työkalut niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla.

- Ihmisten alkoholinkäytön määrien omaa seurantaa esimerkiksi helpottaisi huomattavasti se, jos kuluttajaviranomaiset pystyisivät määräämään alkoholia sisältävien juomapullojen kylkeen tiedot pullon sisältämistä alkoholiannoksista. Riski- ym. testien ansiosta suomalaiset ovat jo varsin hyvin oppineet sisäistämään annoksiin perustuvan mittarin, neuvoo konkreettiseksi yhteiskuntapoliittiseksi toimeksi tutkija Heikki Ollikainen Tampereen yliopistosta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030