Lehti 44: Ajan­kohtai­sta 44/2001 vsk 56 s. 4482

Uusi palvelu vanhuksille Yhä useammassa kunnassa tehdään ehkäiseviä kotikäyntejä

Suvi Sariola

Jo noin 40 kunnassa tehdään ehkäiseviä kotikäyntejä omassa kodissaan asuvien vanhusten luo. Lisäksi kymmenen kuntaa ryhtyy kokeilemaan niitä Kuntaliiton hankkeessa, ja moni kunta kehittelee ajatusta omin voimin.

Käyntejä tehdään yleensä sellaisten vanhusten luo, jotka eivät ole säännöllisen kotihoidon, eli kotipalvelun tai kotisairaanhoidon piirissä. Yleensä käyntejä tarjotaan 75-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Kotikäyntejä tekevät esimerkiksi kotisairaanhoitajat, terveydenhoitajat, kotipalvelunohjaajat, sosiaalityöntekijät tai sosiaaliohjaajat.

Ehkäisevien käyntien idea on peräisin Tanskasta, missä kunnalla on velvollisuus tarjota vanhukselle tällaista käyntiä.

- Tanskassa on saatu hyviä kokemuksia: vanhukset ovat pystyneet asumaan kauemmin kotonaan, kertoo Kuntaliitossa asiasta selvitystä tekevä projektitutkija Hannele Häkkinen.

Kotikäynnin tavoitteena on esimerkiksi arvioida vanhuksen palvelutarvetta ja asunto-olosuhteita sekä selvittää, voidaanko hänen mahdollisuuksiaan asua kotona parantaa lisäpalveluilla. Vanhuksille kerrotaan, minkälaisia palveluja ja tukimuotoja heille on kunnassa tarjolla. Kotikäynti antaa myös mahdollisuuden aivan käytännössä ehkäistä tapaturmia ennalta.

- Vanhuksella on paremmat mahdollisuudet selviytyä kotona, kun avuntarve on selvitetty ja apu voidaan järjestää ajoissa, olipa kyse sitten asunnon muutostöistä tai ateriapalvelusta, Hannele Häkkinen toteaa.

- Lisäksi vanhusten turvallisuudentunne lisääntyy, kun he saavat enemmän tietoa tarjolla olevista palveluista ja henkilöistä, joihin voi ottaa yhteyttä.

Ehkäiseviä kotikäyntejä tehdään maan eri puolilla, niin Inarissa kuin Vantaalla, Nurmeksessa kuin Porissakin.

Kuntaliitto on käynnistänyt ehkäisevistä kotikäynneistä kokeilun. Siinä kymmenen kuntaa aloittaa kotikäynnit toteuttaen ideaa hiukan eri tavoin. Kuntien kokemukset kerätään ja arvioidaan, ja hyviksi osoittautuneet käytännöt levitetään muiden tietoon.

Kokeiluun osallistuvat Hamina, Helsinki, Jaala, Lieksa, Nurmijärvi, Rautavaara, Sipoo, Vehkalahti, Virolahti ja Virrat.

Kokeilu päättyy vuonna 2003.

Puolet tulee toimeen täysin itsenäisesti

Porissa aloitettiin ehkäisevät kotikäynnit tämän vuoden alussa. Tänä vuonna niitä tehdään vuonna 1920 syntyneiden luo, ensi vuonna niiden piirissä ovat vuonna 1921 syntyneet. Periaatteessa kotikäyntejä tehdään yksin asuvien vanhusten luo, mutta käytännössä myös pariskuntien luokse, koska heitä on tässä ikäluokassa niin vähän.

Kotikäynnit tekee kotipalvelun ohjaaja Ritva Koskinen. Asiakkaita on tänä vuonna vajaat 320. Heidät on poimittu kaikkien vuonna 1920 syntyneiden porilaisten joukosta miinustamalla näistä sellaiset kotona asuvat vanhukset, jotka ovat kotisairaanhoidon, kotipalvelun, omaishoidon tai palveluasumisen piirissä.

Lue myös

Jäljelle jääneille lähetetään kirje, jossa heitä pyydetään ottamaan yhteyttä Koskiseen. Jos yhteydenottoa ei kuulu, Koskinen soittaa vanhukselle ja kysyy, voiko tulla käymään. Tällaisia soittoja ei tosin juuri tarvita, sillä useimmat vanhukset ottavat itse yhteyttä kirjeen saatuaan.

Koskisen mukaan asiakkaat ovat iloisesti yllättyneitä käynneistä.

- Kotikäynnillä selvitän vanhuksen avuntarvetta ja annan neuvoja, jos niihin tuntuu olevan tarvetta. Vanhukset ovat olleet kiinnostuneet esimerkiksi kuntoutusneuvolan ja apuvälinelainaamon palveluista, siivous- ja kuljetuspalveluista, Kelan eläkkeensaajien hoitotuesta ja vapaaehtoistoiminnan keskuksen palveluista.

Kotikäynnit eivät Ritva Koskisen mukaan silti ole aiheuttaneet mitään räjähdysmäistä lisäystä kunnallisten palvelujen käytössä. Kun Koskinen oli käynyt 156 asiakkaan luona, esimerkiksi kuljetuspalvelujen piiriin oli ohjattu heistä noin 35.

Nyt Koskinen on käynyt jo yli 200 vanhuksen luona.

- Noin puolet asiakkaista tulee täysin itsenäisesti toimeen ja noin 30 % on sellaisia, joiden selviytymisestä huolehtivat omat lapset, Ritva Koskinen sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030