Lehti 40: Ajan­kohtai­sta 40/2018 vsk 73 s. 2251

Uusi työaikalaki muuttanee päivystystä

Anne Seppänen

Hallituksen esitys uudeksi työaikalaiksi vaikuttanee lääkärien päivystämiseen.

Uuden lain perusteella päivystäminen työpaikalla ei enää olisi miltään osin varallaoloa.

– Aiemmin päivystys on ollut eräänlainen ylityön ja varallaolon yhdistelmä. Jatkossa työpaikkapäivystystä ei voi määritellä työaikaan kuulumattomaksi ajaksi, kertoo Lääkäriliiton lakimies Konstantin Laakkonen.

Lakiesitys edellyttää, että kaikki työpaikalla vietetty aika on luettava kokonaistyöaikaan ja sen pitää kerryttää työtunteja.

Taustalla ovat työsuojelulliset syyt. Työaikalain muutos perustuu EU:n työaikadirektiiviin.

Kaiken työpaikalla käytetyn ajan lukeminen työajaksi saattaa Laakkosen mukaan hankaloittaa hieman ylityörajoissa pysymistä. Toisaalta uudessa laissa vuosittainen ylityöraja kasvaa jonkin verran, kun se nyt on 250 tuntia.

– Sillä pyritään kompensoimaan sitä, että nykyisenkaltaisen päivystysjärjestelmän ylläpitäminen olisi ylipäätään mahdollista.

Lue myös

Jatkossa ylityöraja on sovittavissa työ-/virkaehtosopimuksella 48 tuntiin viikossa. Lääkärin säännöllinen työaika on 38 tuntia 15 minuuttia viikossa. Edelleen olisi siis sallittua tehdä lääkärin säännöllisen työajan ylittävää työtä noin 10 tuntia viikossa. Lomat tasaavat ylityörajaa. Laki olisi tulossa voimaan vuoden 2020 alusta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030