Ajan­kohtai­sta

Uutta työaikalakia aletaan sovittaa Lääkärisopimukseen

Lain vaikutukset päivystämiseen tulevat olemaan merkittäviä.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1

Lääkäriliitto ryhtyy syksyn aika työstämään kantaansa siihen, miten hallituksen esitys uudeksi työaikalaiksi sovitetaan Lääkärisopimukseen.

– Linjaukset täytyy miettiä monelta kannalta, toteaa Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju.

Hallituksen esitys uudeksi työaikalaiksi vaikuttanee merkittävästi esimerkiksi lääkärien päivystämiseen.

Lääkäriliiton näkökulmasta lakiesityksessä tärkeitä ovat juuri päivystykseen liittyvät asiat.

– Päivystysasia on hyvin tärkeä lääkärien jaksamiseen liittyen ja työsuojelullisesta näkökulmasta. Päivystys on virkavelvollisuus, ei vapaaehtoista. Pitkät päivystysvuorot ovat hyvin kuormittavia. Kun päivystykset ovat viime vuosina keskittyneet, vuoroista on tullut entistä kiireisempiä, Parkkila-Harju sanoo.

Hän huomauttaa, että päivystysasia myös jakaa lääkärikuntaa. Osa lääkäreistä haluaa tehdä päivystyksen yhteen putkeen ja kokee, että päivystysvuorojen pilkkominen lisäisi työsidonnaisuutta.

Päivystäminen työpaikalla ei enää varallaoloa

Uuden lain perusteella päivystäminen työpaikalla ei enää olisi enää miltään osin varallaoloa.

– Aiemmin päivystys on ollut eräänlainen ylityön ja varallaolon yhdistelmä. Jatkossa työpaikkapäivystystä ei voi enää määritellä työaikaan kuulumattomaksi ajaksi, kertoo Lääkäriliiton lakimies Konstantin Laakkonen.

Uusi lakiesitys edellyttää, että kaikki työpaikalla vietetty aika on luettava kokonaistyöaikaan ja sen pitää kerryttää työtunteja.

Taustalla ovat työsuojelulliset syyt. Työaikalain muutos perustuu EU:n työaikadirektiiviin.

Kaiken työpaikalla käytetyn ajan lukeminen työajaksi saattaa Laakkosen arvion mukaan hankaloittaa hieman ylityörajoissa pysymistä.

Toisaalta uudessa laissa vuosittainen ylityöraja kasvaa jonkin verran, kun se nyt on 250 tuntia.

– Sillä pyritään kompensoimaan sitä, että nykyisenkaltaisen päivystysjärjestelmän ylläpitäminen olisi ylipäätään mahdollista.

Voimaan vuoden 2020 alussa

Jatkossa ylityöraja on sovittavissa työ-/virkaehtosopimuksella 48 tuntiin viikossa. Lääkärin säännöllinen työaika on 38 tuntia 15 minuuttia viikossa. Edelleen olisi siis sallittua tehdä lääkärin säännöllisen työajan ylittävää työtä noin 10 tuntia viikossa. Lomat tasaavat ylityörajaa.

Lue myös

Laakkonen arvioi, että ainakaan kaikissa toimipisteissä ei selvitä entisellä lääkärimäärällä, jos päivystyksen enimmäismäärä pienenee. Muutoksia päivystysten järjestämiseen lienee edessä, mutta niitä on vielä vaikea ennakoida tarkemmin.

Elinsiirroista tai muusta välttämättömästä toiminnasta, jossa on osaajat ovat harvassa, voidaan sopia niin sanotun opt out -järjestelmän kautta Lääkärisopimuksen määräyksillä. Tämän lisäksi tarvitaan myös työntekijän suostumus.

Lakiesitys on tulossa voimaan vuoden 2020 alusta.

– Välittömiä muutoksia ei siis ole tulossa, mutta uusien sopimusmääräysten valmistelu alkaa saman tien. Lain käytännön toteutuksesta neuvotellaan yhdessä kuntatyönantajan kanssa vuoden 2019 aikana, Laakkonen kertoo.

Kuva: Sami Perttilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030