Ajan­kohtai­sta 16/1994 vsk 49 s. 1740

Väestöliitto aloittanut isyydenselvitys-neuvonnan

Väestöliiton perheklinikan uudesta puhelinpalvelusta vastataan isyyden selvittämistä koskeviin kysymyksiin. Keväällä perustetusta neuvonnasta annetaan käytännön järjestelyjä koskevia tietoja, sosiaalisjuridista ohjausta sekä apua ihmissuhdeongelmien selvittelyssä.

Virallisen isyyden epäilyyn perustuvat kyselyt ovat Väestöliitossa parina viime vuotena selvästi lisääntyneet. Taustalla ovat yleensä perheen ja parisuhteen ristiriitatilanteet. Yhä useammat ovat myös olleet halukkaita isyystutkimuksiin omin toimin ilman lastenvalvojan tai tuomioistuimen apua.

Usein on aloitettava keskustelulla siitä, mihin kysyjä haluaa tietoa käyttää, sanoo perinnöllisyyslääkäri Maarit Peippo Väestöliitosta. Kriisitilanteessa biologisen ja sosiaalisjuridisen yhteyden eroa ei ole jaksettu harkita. Neuvontapuhelimeen vastaavat Väestöliiton perheklinikan erikoiskouluttamat psykologit. Järjestössä on myös neuvonnassa tarvittavaa lainopillista asiantuntemusta. Perinnöllisyysneuvonnasta Väestöliitolla on 20 vuoden kokemus.

Neuvontapuhelin päivystää arkisin kello 13-14 numerossa 0600-9-73743, tarvittaessa voidaan sopia asiakaskäynnistä. Puhelun hinta asiakkaalle on 6,50 mk/minuutti + paikallispuhelumaksu.

Veritutkimuksiin päädytään Maarit Peipon mukaan harvoin. Mikäli asiakas ne haluaa, sovitaan hänen kanssa tulosten ilmoittamismenettelystä kaikille tutkituille. (EP)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030