Lehti 13: Ajan­kohtai­sta 13/2000 vsk 55 s. 1449

Väestövastuulääkärit yötyöhön? Oulun seudulla aloitetaan laaja yhteispäivystys

Suvi Sariola

Oulussa aloitetaan toukokuussa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon laaja yhteispäivystys, jossa ovat mukana Oulun yliopistollisen sairaalan lisäksi Oulun kaupunki ja parikymmentä alueen kuntaa. Yhteispäivystys toimii arki-iltaisin ja -öisin sekä viikonloppuina. Ongelmallisena mallissa pidetään väestövastuulääkärien joutumista yötyöhön.

Vielä toistaiseksi Oulun kaupunki päivystää itse iltakymmeneen ja ostaa yöpäivystyksen OYS:lta. Ympäristökunnilla taas on oma päivystyksensä klo 16:sta lähtien. OYS:n ja ympäristökuntien päivystykset toimivat erillisinä saman rakennuksen päällekkäisissä kerroksissa. Virka-aikana potilaat menevät niin nyt kuin jatkossakin normaalisti oman kuntansa terveyskeskukseen.

- Uudelle yhteispäivystykselle on remontoitu OYS:n päivystyspoliklinikan yhteyteen omat tilat, joissa on perusterveydenhuollon käytävä ja erikoissairaanhoidon käytävä. Kaikki potilaat tulevat sisään samasta ovesta, kertoo Lääkäriliiton Oulun aluepäällikkö Riitta Keskitalo.

Päätöksen potilaan ohjaamisesta perusterveydenhuoltoon tai erikoissairaanhoitoon tekee sairaanhoitaja. Valtaosa potilaista ohjataan ensiksi perusterveydenhuoltoon.

-Päivystyksiä on rationalisoitu ennenkin, mutta näin laajan maantieteellisen alueen kattavaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rinnakkaista järjestelmää ei muualla ole, Keskitalo sanoo.

Rima keskinäisiin konsultaatioihin pyritään hänen mukaansa pitämään tässä järjestelyssä hyvin matalalla. Perusterveydenhuollosta voidaan esimerkiksi konsultoida suullisesti erikoissairaanhoitoa, jolloin hoitovastuu ei vielä siirry.

-Toisaalta erikoissairaanhoidon puolelle tulee tarkkailuosasto, jossa perusterveydenhuollolla on omia paikkoja. Näin tietyt tutkimukset saadaan perusterveydenhuollon hinnalla, ja perusterveydenhuollon lääkäri käy tarkkailuosastolla tekemässä arvion potilaan jatkohoidosta. Eihän voi olettaa, että eri erikoisalojen lääkärit tuntisivat yli 20 kunnan hoitokäytännöt ja hoidon porrastuksen. Aikaisemmin tarkkailuosasto oli OYS:n ja siellä olevat potilaat erikoissairaanhoidon potilaita, Keskitalo kertoo.

Yhteispäivystysjärjestelyjen heikkous on perusterveydenhuollon lääkärien joutuminen yötyöhön, johon ei myöskään terveyskeskusten päivystyspalkkausmalli sovi.

Erityisen huono järjestely on väestövastuulääkäreille:

Lue myös

-Yhteispäivystys on raskas työpiste. Jos väestövastuulääkäri on vapaalla päivätyöstään yöpäivystyksen jälkeisen päivän, niin sitä seuraavina päivinä hän joutuu vastaavasti tekemään päivätyössä urakalla entistä enemmän ja pitempää työpäivää. Näin hän ikään kuin itse kustantaa yöpäivystystä seuraavan vapaansa, Keskitalo toteaa.

Tilanteeseen haetaan Oulussa ratkaisua arkiöiden keikkapäivystäjistä.

- Illalla päivystäisivät perusterveydenhuollon omat kokeneet lääkärit, mutta yön yli jatkuva päivystysvakanssi pyritään miehittämään keikkapäivystäjällä. Viikonloput hoidettaisiin kokonaan alueen perusterveydenhuollon omin voimin, koska viikonloppuöinä on enemmän asiakkaita. Perusterveydenhuollossa on alueella reilut toistasataa vakituisessa virassa olevaa lääkäriä, joten vuoroja ei tule vuotta kohden kovin monta, Keskitalo sanoo.

Ongelmallinen on myös terveyskeskuslääkärien päivystyspalkkaus, joka ei sovellu yöaikaiseen työhön.

-Yöaika tulee olemaan huonosti palkattua. Potilaita tulee silloin vähemmän, mutta tapaukset ovat työläitä ja vievät aikaa. Tämä tulee olemaan ongelmana muuallakin ja sitä varmasti mietitään seuraavalla virkaehtosopimuskierroksella; Keskitalo huomauttaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030