Lehti 37: Ajan­kohtai­sta 37/2001 vsk 56 s. 3679

Väitös lääkäripalvelujen suurkäyttäjistä Kaksinkertainen vastaanottoaika tuo säästöä myöhemmin

Suvi Sariola

Lääkäripalvelujen suurkäyttäjään kannattaa satsata kerran tai kahdesti enemmän aikaa ja syventyä hänen asiaansa. Se maksaa vaivan myöhemmin säästyvänä aikana, sanoo Oulaisten terveyskeskuksen ylilääkäri Simo Jyväsjärvi. Hän väitteli vastikään terveyskeskuksen lääkäripalvelujen suurkäyttäjistä.

- Keskeisin sanoma väitöskirjassa on, että paljon lääkärinpalveluja käyttävät ovat korostuneen huolissaan monista oireistaan ja heillä on myös jonkin verran sairauden pelkoa. Noin kolmanneksella suurkäyttäjistä on todella runsaasti erilaisia epämääräisiä ruumiillisia tuntemuksia ja oireita. Jos oireet yhdistyvät huolestuneisuuteen, lääkäripalvelujen käyttö lisääntyy entisestään, Jyväsjärvi selittää.

- Potilaille heidän oireensa ovat todellisia, huolestuttavia ja pelottaviakin.

Hän kannustaakin lääkäreitä ottamaan oireisiin liittyvät huolet ja mahdollisen sairauden pelon puheeksi potilaan kanssa.

Suurkäyttäjillä oli enemmän kroonisia sairauksia kuin verrokeilla, ja he myös arvioivat terveytensä ja elämänlaatunsa huonommaksi kuin verrokit. Noin viidenneksellä Jyväsjärven tutkimista suurkäyttäjistä oli sairauskertomuksen perusteella psyykkinen diagnoosi. Psyykkisiä oireita oli noin kolmanneksella.

Lue myös

Jyväsjärven mielestä paljon lääkäripalveluja käyttävän potilaan kohtaamisesta voitaisiin yrittää tehdä jonkinlainen käypä hoito -suositus. Asiaan pitäisi myös kiinnittää huomiota lääkärien perus- ja täydennyskoulutuksessa. Niukkenevien resurssien ja lääkäripulan aikana suurkäyttäjien hoitoon kaivataan uutta tietoa ja uusia lähestymistapoja.

Väitöskirjan aineistossa suurkäyttäjät tekivät terveyskeskuksen lääkärissäkäynneistä noin neljänneksen, vaikka heitä oli vain viisi prosenttia väestöstä.

Väitöskirjatutkimus tehtiin poikkileikkaustutkimuksena Oulaisten seudun terveyskeskuksessa. Lääkäripalvelujen suurkäyttäjiksi määriteltiin potilaat, jotka olivat käyneet terveyskeskuslääkärien vastaanotolla kahdeksan kertaa tai useammin yhden vuoden aikana.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030