Lehti 8: Ajan­kohtai­sta 8/2001 vsk 56 s. 866

Valtakirjamenettelyssä voidaan kesällä siirtyä atk:hon Sopimus edellyttää koulutusta ja kokemusta

Sopimus asettaa selvät ehdot lääkäreille ja lääkärikeskuksille, jotka haluavat siirtyä käyttämään atk:ta ns. valtakirjasopimusmenettelyssä. Ensimmäinen tiedotustilaisuus atk-menettelyyn siirtymisen edellytyksistä järjestetään maaliskuussa.

Jo nyt kymmenet yksityiset lääkärit ja yli 200 lääkärikeskusta ja laboratoriota ovat tehneet Kelan kanssa sopimuksen valtakirjamenettelystä. Tällöin potilas maksaa yksityislääkärillä käydessään laskun, jonka loppusummasta on jo vähennetty sairausvakuutuksen korvausosuus. Vastaavan sairausvakuutuskorvaussumman hakee Kelalta lääkäri tai lääkärikeskus itse.

Kesäkuun alusta alkaen valtakirjamenettelyssä voidaan siirtyä käyttämään atk:ta. Lääkäri tai lääkärikeskus tekee silloin korvausta vastaan itse Kelan laskentatyön.

Palveluntuottajalle maksetaan korvaus, joka on vuoden 2004 loppuun asti 3,02 markkaa maksukertaa kohden. Sen jälkeen korvaus pienenee.

Jokainen palveluntuottaja tekee atk-menettelyyn siirtymisestä Kelan kanssa sopimuksen, jolle on asetettu selvät ehdot.

- Kaikkein tärkein ehto on, että palveluntuottaja hallitsee valtakirjamenettelyn periaatteet jo ennestään, eli tuntee sairausvakuutuslain mukaiset korvausperiaatteet, sanoo Kelan asiantuntijalääkäri Tiina Telakivi.

Lääkäriltä tai lääkärikeskukselta edellytetään käytännössä vähintään parin, kolmen kuukauden kokemusta nykyisestä manuaalisesta valtakirjasopimusmenettelystä. Ilman sitä atk-menettelyyn ei pääse mukaan.

Telakivi muistuttaa, että korvauksissa liikkuu raha samalla tavoin kuin esimerkiksi pankkitoiminnassa. Atk-menettely on etu, jota ei kannata hukata väärinlaskettujen korvausosuuksien jälkipuintiin asiakkaan kanssa.

Ensi vaiheessa atk-menettelyyn luultavasti liittyvätkin palveluntuottajat, jotka ovat olleet pisimpään mukana manuaalisessa valtakirjamenettelyssä.

Tietojärjestelmä hyväksytettävä

Myös atk-menettelyssä käytettävän tietojärjestelmän on oltava Kelan hyväksymä. Kelassa on parhaillaan arvioitavana kolme järjestelmää.

Vaikka järjestelmien arvioinnin hoitaa Kela, niiden lopulliseen hyväksymiseen osallistuvat myös valtakirjasopimusmenettelyn muut sopijaosapuolet, eli Lääkäriliitto ja Lääkärikeskusten yhdistys.

Järjestelmän hankinnasta vastaa lääkäri tai lääkärikeskus itse. Kelassa arvellaan, että tietojärjestelmälle asetettujen vaatimusten takia atk-menettelyyn hakeutuvat alkuvaiheessa lähinnä suuret ja keskisuuret lääkärikeskukset.

Varsinaisen atk-menettelyä koskevan koulutuksen antavat Kelan toimistot, joihin lääkärin tai lääkärikeskuksen on itse otettava yhteyttä.

Lue myös

- Kelan toimistojen koulutuksessa käydään yksityiskohtaisesti läpi sairausvakuutuslain korvausperiaatteet: mitä lääkärinpalkkiosta tai tutkimuksesta ja hoidosta korvataan ja miten korvaus lasketaan. Samoin siinä selvitetään, miten ja kuinka usein tilitykset lähetetään tai miten atk-tekniikka toimii, Tiina Telakivi kertoo.

Jos mukaan haluaa heti kesäkuun alussa, on toimiston koulutukseen syytä hakeutua nopeasti.

Myös atk-menettelyn edellyttämät sopimukset solmitaan Kelan toimiston kanssa.

Tiedotusta maaliskuussa

Kela, Lääkäriliitto ja Lääkärikeskusten yhdistys järjestävät Helsingissä 14.3. laajan tiedotustilaisuuden, jossa käydään läpi perustietoja atk-menettelyyn siirtymisestä. Tilaisuudessa julkaistaan Kelan, Lääkäriliiton ja LKY:n laatima käsikirja oppaaksi järjestelmään siirtyville. Ohjelma tämän lehden sivulla 906.

Tiedotustilaisuuteen mahtuu mukaan 80 henkeä. Jos tarvetta useampiin vastaaviin tilaisuuksiin ilmenee, niitä järjestetään eri puolilla maata vielä ennen kesäkuun alkua.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030