Lehti 15: Ajan­kohtai­sta 15/2010 vsk 65 s. 1306

Vantaa kokeilee päihdeongelmiin kotikatkoa

Jaana Ahlblad

Alkoholiongelmaisen voi Vantaalla ohjata nyt uudentyyppiseeen kotikatkaisuhoitoon. Sen kohderyhmänä ovat liikuntarajoitteiset sekä he, jotka ovat käyneet useasti laitoskatkaisussa. Perusteena kotikatkolle voi olla myös se, että katkaisuhoitoasema on täynnä.

Hoito kestää noin viikosta neljään kuukauteen. Katkaisuhoitojakson aikana lääkäri, sairaanhoitaja tai lähihoitaja käy asiakkaan luona 2-4 kertaa päivässä, kuntoutusvaiheessa tarpeen mukaan, mutta vähintään kerran päivässä. Asiakkailla on tukenaan myös ympäri vuorokauden toimiva päivystysnumero.

- Apu tulee olemaan hyvin intensiivistä, päihdepalveluiden koordinaattori

Päivi Råman

sanoo.

Yksi uuden mallin taustatekijöistä on rahan niukkuus, mutta Råmanin mukaan myös sairaalat ovat kaivanneet tämäntyyppistä apua niille päihdeongelmaisille, jotka ovat esimerkiksi ikänsä puolesta kyvyttömiä käsittelemään asioita laitoshoidon vaatimaan malliin.

"Tulos ei ainakaan huonompi"

Kotikatkossa työskentelevä terveyskeskuslääkäri

Katariina Lahtinen

uskoo, että alkoholista voi päästä irti myös kotiympyröissä.

- Tulos tuskin on ainakaan huonompi kuin laitoskatkaisussa. Tärkeintä on löytää heidät, joilla on halu muuttaa elämäänsä. Toisaalta esimerkiksi delirium-vaarassa olevat potilaat eivät tähän sapluunaan sovi.

Lahtinen kertoo, että ensimmäiset kokeiluun lähtevät asiakkaat ovat yli 60-vuotiaita.

- Kokeilu hakee vielä muotoaan, mutta uskon, että siitä tulee yksi menestyksekäs päihdehoitomuoto muiden rinnalle.

Maaliskuun alussa käynnistyneeseen pilottikokeiluun mahtuu tänä vuonna 30-40 asiakasta, sen tuloksia arvioidaan ensi vuonna.

Lue myös

Avo- ja laitoshoidon välimaastoa

Kotikatko on asiakkaalle halvempi kuin laitoshoito. Kaupunki ostaa palvelun Sininauhasäätiön ja Medividan yhteisyritykseltä, SiniVidalta.

Kotikatkaisuun lähetetään asiakkaita terveysasemilta, A- ja H-klinikoilta, sosiaaliasemilta, sairaaloista ja kotihoidosta. Ympärivuorokautista ja jatkuvaa hoitoa tarvitsevia henkilöitä hoidetaan jatkossakin laitoksessa.

Kotikatkaisuhoitoa on jo aiemmin tarjottu muun muassa helsinkiläisille ikäihmisille, mutta hieman erilaisella konseptilla: Vantaan-malli ei ole avohoitoa eikä laitoshoitoa, vaan tiiviit kotikäynnit luovat puitteet hoidolle. Päihdeongelmista kärsivä saa kotikatkolla apua myös asioidensa ja kotinsa hoitoon.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030