Lehti 13-14: Ajan­kohtai­sta 13-14/2002 vsk 57 s. 1484

Voiko äitiyshuolto ottaa huomioon erilaiset äidit?

Ulla Järvi

- Synnytysosastolla kaikki hoito ja huomio keskittyy vauvaan, sanoi kirjailija Anna-Leena Härkönen Tampereen lääkäripäivillä.

- Kuitenkin äidin hyvinvointi on tärkeä vauvan hyvinvoinnillekin. Oman kokemukseni perusteella en saanut hyvää kuvaa äidin huomioon ottamisesta sairaalassa. Päätellen kirjani saamasta valtavasta palautteesta, monilla äideillä on samantapaisia kokemuksia, kertoi Härkönen.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen läpikäyneenä hänelle jäi tunne, ettei synnytyssairaalassa äidin mielenterveyteen suhtauduta tarpeeksi vakavasti.

- Jo sairaalassa pitäisi kuunnella enemmän äitiä ja ottaa esimerkiksi hänen väsymyksensä huomioon kotiinlähtöpäätöstä tehtäessä. Emme me kaikki uskalla tai osaa esimerkiksi vaatia pidempää hoitoaikaa. Äidin kuunteleminen olisi kovin tärkeää; on ammattimainen kuuntelija sitten sairaalapappi, psykiatri tai psykologi, Anna-Leena Härkönen korosti.

Erikoislääkäri Risto Tuimala ymmärsi Härkösen tuntemuksia. Hän pahoitteli sairaaloiden ilmapiirin olevan paikoin uupunut ja epämotivoitunut, mistä potilaat joutuvat kärsimään.

Jatkuvat määräaikaiset työsuhteet, alituinen säästäminen ja epäkannustava kuntatyönantaja eivät ole omiaan luomaan hoitokulttuuria, jossa erilaisten potilaiden erilaiset tarpeet jaksettaisiin riittävästi ottaa huomioon.

Tuimala pohti myös sitä, voitaisiinko tasa-arvoiseksi koetusta kaikille samaa -periaatteesta äitiyshuollossa luopua. Entäpä, jos esimerkiksi raskausajan seurantakäyntien määrä sovittaisiinkin kunkin perheen tarpeen mukaan?

Kritiikkiä äideiltä on myös tullut siitä, etteivät he aina tiedä, kuka ottaa vastuun hänen raskautensa ja synnytyksensä hoidosta. Epäselvyyttä syntyy varsinkin silloin, jos raskaudessa ilmenee ongelmia, ja äiti joutuu poliklinikalle tai osastohoitoon.

Lue myös

- Lääkärit vaihtuvat ja kukin antaa potilaan kysymyksiin erilaisia, jopa keskenään ristiriitaisia vastauksia. Moni toivoisi varsinkin synnytykseen omalääkäriä, mutta spontaanisti alkavat synnytykset eivät tarjoa tähän mahdollisuuksia, Tuimala totesi.

- Jotakin olisi kuitenkin tehtävissä mm. parantuneiden sähköisten viestintäjärjestelmien kehityksen ansiosta. Sairaalan äitiyspoliklinikka voisi kehittyä kertaluontoisten konsultaatioiden suuntaan siirtäen potilasseurantaa varsinaiselle omalääkärille. Tämä edellyttäisi jossain määrin pienten neuvolapiirien yhdistämistä ja edellä mainittujen konsultaatiomahdollisuuksien pystyttämistä. Potilaiden toivomaan vanhanaikaiseen kunnanlääkäri/ kätilö-järjestelmään tuskin on enää paluuta, sanoi Risto Tuimala.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030