Ajan­kohtai­sta

Ylä-Savon soten pitää lopettaa leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa vaativat leikkaukset

Aluehallintovirasto varmistaa päätöksellään potilasturvallisuutta.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Itä-Suomen aluehallintovirasto määrää Ylä-Savon sote-kuntayhtymän lopettamaan leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa vaativan leikkaustoiminnan vuoden loppuun mennessä.

Kyse on leikkauksista, joiden suorittaminen vaatii anestesiologista erityisosaamista, sekä yleisanestesiassa toteutettavista hammashoidoista.

Valvontapäätöksellä varmistetaan avin mukaan potilasturvallisuutta.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymässä tehdään kirurgisia, silmätautien, korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä gynekologian toimenpiteitä, joista suurin osa tehdään paikallis- tai johtopuudutuksessa. Kielto ei koske näitä toimenpiteitä.

Lue myös

Toimenpiteiden yhteydessä on pienessä määrin tehty vaativia puudutuksia tai hammashoitojen yhteydessä toteutettu yleisanestesia, jotka vaativat anestesiologista erityisosaamista. Nämä toimenpiteet kuuluvat terveydenhuoltolain perusteella keskitettäviksi yhteispäivystyssairaaloihin.

Kuntayhtymässä on tehty psykiatrisiin hoitoihin liittyviä sähköhoitoja ja sydämen rytminsiirtoja lyhyessä anestesiassa. Aluehallintoviraston mukaan niitä voidaan jatkaa Iisalmen sairaalassa, jos henkilöstön ammattitaidon säilyminen on varmistettu ja omavalvonnallisesti seurataan potilasturvallisuuden toteutumista.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030