Ajan­kohtai­sta

Yliopistosairaaloiden tuottavuus laski

Keskussairaaloiden tuottavuus puolestaan kasvoi.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Yliopistosairaaloiden tuottavuus ilman psykiatriaa laski vuonna 2017 viisi prosenttia verrattuna vuoteen 2013. Tuottavuus laski vähiten TYKS:ssä ja eniten KYS:ssä kyseisellä ajanjaksolla. Samana aikana keskussairaaloiden tuottavuus nousi viisi prosenttia. Näin kertoo THL.

Tuottavuus laski vuonna 2017 vuoteen 2016 verrattuna kaksi prosenttiyksikköä HUS:ssa, KYS:ssä ja OYS:ssa, kun muutosta tarkastellaan yhden vuoden aikana.

Tuottavuus pysyi ennallaan TAYS:ssa ja laski kolme prosenttiyksikköä TYKS:ssä.

Yhteensä yliopistosairaaloiden tuottavuus väheni yhden prosenttiyksikön vuonna 2017 verrattuna vuoteen 2016.

TAYS ja Mikkelin keskussairaala tuottavimmat sairaalat

Yliopistosairaaloiden palvelutuotanto kasvoi 2013–2017 kahdeksan prosenttia samalla kun reaalikustannukset nousivat 14 prosenttia.

Keskussairaaloissa tuotannon ja kustannusten kehitys on ollut päinvastainen. Keskussairaaloiden palvelutuotanto nousi tänä aikana 14 prosenttia ja kustannukset kahdeksan prosenttia.

Lue myös

– Palvelutuotanto on lisääntynyt sairaaloissa erityisesti päivystystoiminnassa, kun koko sairaaloiden yhteispäivystys on siirtynyt osaksi erikoissairaanhoidon tuottavuustietoja, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen tiedotteessa.

Tuottavin yliopistosairaala vuonna 2017 oli TAYS. Yliopistollisten sairaaloiden tuottavuuserot ovat kaventuneet viime vuosina.

Tuottavin keskussairaala oli puolestaan Mikkelin keskussairaala.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030