1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Yliopistosairaaloiden tuottavuus laski
Ajan­kohtai­sta

Yliopistosairaaloiden tuottavuus laski

Keskussairaaloiden tuottavuus puolestaan kasvoi.

Yliopistosairaaloiden tuottavuus laski Kuva 1 / 1

Yliopistosairaaloiden tuottavuus ilman psykiatriaa laski vuonna 2017 viisi prosenttia verrattuna vuoteen 2013. Tuottavuus laski vähiten TYKS:ssä ja eniten KYS:ssä kyseisellä ajanjaksolla. Samana aikana keskussairaaloiden tuottavuus nousi viisi prosenttia. Näin kertoo THL.

Tuottavuus laski vuonna 2017 vuoteen 2016 verrattuna kaksi prosenttiyksikköä HUS:ssa, KYS:ssä ja OYS:ssa, kun muutosta tarkastellaan yhden vuoden aikana.

Tuottavuus pysyi ennallaan TAYS:ssa ja laski kolme prosenttiyksikköä TYKS:ssä.

Yhteensä yliopistosairaaloiden tuottavuus väheni yhden prosenttiyksikön vuonna 2017 verrattuna vuoteen 2016.

TAYS ja Mikkelin keskussairaala tuottavimmat sairaalat

Yliopistosairaaloiden palvelutuotanto kasvoi 2013–2017 kahdeksan prosenttia samalla kun reaalikustannukset nousivat 14 prosenttia.

Keskussairaaloissa tuotannon ja kustannusten kehitys on ollut päinvastainen. Keskussairaaloiden palvelutuotanto nousi tänä aikana 14 prosenttia ja kustannukset kahdeksan prosenttia.

Lue myös

– Palvelutuotanto on lisääntynyt sairaaloissa erityisesti päivystystoiminnassa, kun koko sairaaloiden yhteispäivystys on siirtynyt osaksi erikoissairaanhoidon tuottavuustietoja, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen tiedotteessa.

Tuottavin yliopistosairaala vuonna 2017 oli TAYS. Yliopistollisten sairaaloiden tuottavuuserot ovat kaventuneet viime vuosina.

Tuottavin keskussairaala oli puolestaan Mikkelin keskussairaala.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Arvostelun alla

– NPS kertoo lääkärin ja potilaan välisen kohtaamisen laadusta, eikä suoraan mittaa lääketieteellistä osaamista tai sitä, kuka on hyvä tai huono lääkäri, painottaa Helsingin Töölön Mehiläisen vastaava lääkäri Tove Laivuori.

Tieteessä
Yhä harvempi jää työkyvyttömyyseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen väheni neljänneksen vuodesta 2007 vuoteen 2016.

Ajassa
”Että on joku jolta voi kysyä”

Mentori Pauliina Paananen on vuoden lääketiedettä ­opiskelleelle Ossi Jaloselle se ­tavallinen lääkäri, jolta voi kysyä, miltä työ tuntuu.

Pääkirjoitus
Miksi psyykkistä pitää vieläkin hävetä?

Ei voi olla niin, että vasta biokemiallinen markkeri tai poikkeava kuvantamislöydös tekee sairastamisen hyväksytyksi, kirjoittaa Pertti Saloheimo.

Ajassa
Huomio tiedolla johtamiseen ja dialogiin

YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi peräänkuuluttaa jatkuvaa keskustelua palvelujen mittaamisesta.

Tieteessä
Ruokavalion riskitekijät tappavat enemmän kuin tupakka

Vuonna 2017 ruokavalioon liittyvät riskitekijät selittivät koko maailmassa 11 miljoonaa kuolemaa ja 255 miljoonaa haittapainotettua elinvuotta.