1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Yt-aalto koettelee talousvaikeuksissa kamppailevia kuntia
Ajan­kohtai­sta

Yt-aalto koettelee talousvaikeuksissa kamppailevia kuntia

Terveydenhuoltoa koskettavia yt-neuvotteluja on käyty tänä vuonna jo Raahen sairaalassa, KYS:ssa ja Työterveyslaitoksessa.

Yt-aalto koettelee talousvaikeuksissa kamppailevia kuntia Kuva 1 / 1

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty varoittaa kuntien yt-neuvottelujen lisääntymisestä. Terveydenhuoltoa koskettavia yt-neuvotteluja on käyty tänä vuonna jo ainakin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, Työterveyslaitoksessa ja Raahen sairaalassa.

KYS:n yt-neuvottelut alkoivat helmikuussa, ja henkilöstökulujen sopeuttamistarve on noin seitsemän miljoonaa euroa. Työterveyslaitos aloitti niin ikään helmikuussa yt-neuvotteluista, ja tuolloisten arvioiden mukaan neuvottelut johtavat enintään 40 työsuhteen päättymiseen.

Raahen sairaalan leikkaustoimintaa koskeneet yt-neuvottelut päättyivät huhtikuussa, ja niiden seurauksensa anestesiaa vaativat leikkaukset siirretään Oulaskankaan sairaalaan ja OYS:aan. Kaikille Raahen sairaalassa työskennelleille pystyttiin tarjoamaan uutta työsopimuksen mukaista työtä.

Jytyn mukaan yt-neuvotteluja käydään lisäksi tällä hetkellä muun muassa seuraavissa talousvaikeuksista kärsivissä kunnissa ja kuntayhtymissä: Kymenlaakson sote-palvelujen kuntayhtymässä, Rovaniemellä, Kouvolassa, Vaasassa, Jämsässä, Savonlinnassa ja Lappeenrannassa.

Jytyn mukaan kuntien rahoitusongelmat ovat kasvaneet huolestuttaviksi.

– Nyt on selvästi nähtävissä, että kuntien rahoituspohja on muuttunut jatkuvasti yhä epävakaammaksi ja talouden sopeuttamistoimet uhkaavat yhä useampaa kuntaa, sanoo Jyty:n puheenjohtaja Maija Pihlajamäki tiedotteessa.

Lue myös

Myös Kuntaliitto varoittaa, että kuntatalous näyttää viime vuoden tilinpäätösarvioiden valossa "hälyttävän synkältä". Viime vuonna tulos oli negatiivinen 196 kunnassa, kun vuotta aiemmin miinusmerkkisiä tuloksia oli vain 55 kunnassa.

Lisäksi kuntien ja kuntayhtymien velka kasvoi viime vuonna miljardilla eurolla. Kuntayhtymien velka kiri lukuisten sairaalahankkeiden vuoksi yli 11 prosenttia. Kuntien velkataakka kasvoi kolme prosenttia.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkärit tyytyväisiä ammatinvalintaan ja työhön

Lääkäri 2018 -tutkimuksessa selvitettiin vuosina 2007–2016 valmistuneiden lääkäreiden ajatuksia.

Ajassa
Sairaalan hävikki­ruuasta tuli hitti

Ekologisuus ohjaa arjen valintoja Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa.

Liitossa
Yhteiskuntavastuun on muututtava teoiksi

Meistä jokainen toivoo kokemusta tarpeellisuudesta, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Työssä
Lääkinnälliset laitteet

– mitä lääkärin tulee tietää?

Ajassa
Rannekkeen avulla lääkitys kohdilleen

Parkinson-potilaan oireiden vaikeusaste ja vaihtelu voidaan mitata kotioloissa.

Tieteessä
Työikäisten polven tekonivelleikkaus kannattaa

Leikkauksella saavutetaan merkittävää kivun lievitystä ja toimintakyvyn parantumista, osoittaa väitöstutkimus.