1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Joutsenlaulu lääkärin vapaudelle?
Kommentti

Joutsenlaulu lääkärin vapaudelle?

Yleislääkäreidenkin työmahdollisuuksien voi tulkita lisääntyvän. Kunnan terveyskeskuksen sijasta työsuhteita tarjoaa usea yritys.

Joutsenlaulu lääkärin vapaudelle? Kuva 1 / 1

Viime viikkojen kohutuin sävelmä on ollut Yön Joutsenlaulu.

Valkotakkien muunnelmaan säveltäjä Jussi Hakulisen tekijänoikeudet tuskin riittävät. Laulusta on käytävillä kuultu pitkää ja lyhyttä versiota, kun soten on arvioitu tappavan vapaan ammatinharjoittamisen.

Osa lääkäreistä jatkaa varmasti ammatinharjoittamista.

Totta on, että aamupäivällä julkistettu hallituksen ehdotus niittasi sote-keskukset laajoiksi. Paletti on jo niin laaja, että lääkärien pienet yhteenliittymät käyvät vähiin. Keskuksia rakentavat maakuntien lisäksi Mehiläinen, Pihlajalinna, Attendo ja vastaavat. Niillä on laaja palveluvalikoima ja puskuri kapitaatiorahoituksen riskeille.

Ammatinharjoittajille seuraukset voivat olla ikäviä. Varsinkin heille, jotka täydentävät terveyskeskuksen vakipaikkaa iltavastaanotolla.

Taikasana on tässäkin kilpailu.

Toisiaan vastaan kamppailevat sote-yhtiöt katsovat pahalla lääkäriä, joka haalisi potilaita myös kilpailijan listoille. Lääkärit palkataan työsuhteeseen.

Ja jos sote-keskukset parantavat julkista palvelua, privaattivastaanotoilla on hiljaista.

Se vapaasta ammatinharjoittamisesta, saattaa ajatus kulkea.

Ei maailma näin mustavalkoiseksi muutu.

Lue myös

Työterveyshuolto jatkuu kuten ennen. Erikoissairaanhoidon lääkäri voi jatkaa yksityisvastaanottoa ilman kilpailuongelmia. Työtilaisuudet voivat lisääntyä, koska lakiehdotus velvoittaa maakuntia ostamaan erikoissairaanhoitoa asiakassetelillä liikelaitosten ulkopuolelta.

Yleislääkäreidenkin työmahdollisuuksien voi tulkita lisääntyvän. Kunnan terveyskeskuksen sijasta työsuhteita tarjoaa usea yritys. Ammattiaankin voi harjoittaa: lakiehdotus antaa sille elintilan asiakasseteleillä ja henkilökohtaisilla budjeteilla.

Kyllä vapaalle ammatinharjoittamiselle voi silti lyhyttä Joutsenlaulun versiota laulaa.

Mutta työt eivät häviä mihinkään. Sote-keskukset alkavat kilpailla lääkäreistä. Ja osa lääkäreistä jatkaa varmasti ammatinharjoittamista.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.