1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lindénistä ministeri?
Kommentti

Lindénistä ministeri?

HUS:n entinen toimitusjohtaja Aki Lindén sai eduskuntavaaleissa vahvan mandaatin. Puoluekin on sopiva.

Lindénistä ministeri? Kuva 1 / 1

Lindén oli ehdolla Varsinais-Suomen vaalipiirissä ja sai 8 963 ääntä. Saalis oli vaalipiirissä SDP:n suurin ja kaikista puolueista kuudenneksi paras.

Koska SDP on nyt maan suurin puolue, Lindénin asemasta tulevan soten mahdollisena arkkitehtinä voi spekuloida. Mikään ei ole mahdotonta: maassa on ennenkin nähty ensimmäisen vaalikauden kansanedustajia ministereinä. Tarjolla on myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan paikka. Edellinen haltija, Krista Kiuru, myös SDP, pääsi myös läpi mutta äänimäärä jäi pienemmäksi.

Tehdään pieni laskutoimitus.

Valtakunnallisesti Lindén oli SDP:n ääniharavien listalla sijalla 11. Tällä perusteella näkyvää paikkaa voi olla vaikea perustella. Enemmän ääniä saivat sentään demareista esimerkiksi Maria Guzenina, joka on yhtä sotea jo peruspalveluministerinä vääntänyt. Samoin Tuula Haatainen, joka on ollut sosiaali- ja terveysministeri sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja.

Kun puhumme politiikasta, tärkeintä on olla sopiva.

Tällä momentilla Lindénin pisteet nousevat. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tarvitsi sosiaali- terveysasioihin tuoreen sekä ansiokkaan ehdokkaan ja sellaisen sai. Ei ihme, vaikka siihen olisi liittynyt välipuheita. Lindénillä on tuskin intoa rivikansaedustajaksi. Alueellisen tasa-arvonkin nimissä Varsinais-Suomesta tarvitaan ministeri.

Viimeksi lääkäri oli hallituksessa Alexander Stubbin aikaan. Laura Räty toimi hänen hallituksessaan sosiaali- ja terveysministerinä, Päivi Räsänen sisäministerinä.

Juha Sipilän hallituksessa lääkäreitä ei ollut. Olisi tainnut ollut tarpeen.

Lue myös

Spekulointi Lindénin ympärillä on spekulointia ja sinänsä turhaa. Ensin pitää saada maahan hallitus. Mutta mahdollinen lääkäriministeri taas on.

Jos Lindén puumerkkinsä soteen saa, siitä taitaa tulla kovasti erilainen kuin äsken nähtiin. Asettuessaan ehdolle hän ilmaisi kantojaan Uudelle Suomelle näin:

– Minähän kannatan voimakkaasti perusterveydenhuoltoon satsaamista. Mutta ainoa tapa, miten sitä saadaan, on lyödä sinne miljardi euroa lisää rahaa eli 200 euroa per asukas. Se on ihan eri kuin kolmen miljardin euron kustannusten säästö. Ja nämä ovat aivan jumalaton kupla nämä valinnanvapauskokeilut.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen

Etusivulla juuri nyt

Kommentti
Potilas ihan oikeasti keskiöön

Eija Kalso listaa asioita, joita terveydenhuollossa pitäisi parantaa.

Ajassa
Terveysteknologian eettiselle valvontakunnalle ei vielä valituksia

Toinen kokous käsitteli seitsemän tulkintapyyntöä.

Ajassa
Tekoäly kirittää aivosairauksien tutkimusta

Pilottiprojektissa kehitetään aivokasvainpotilaiden datan tehokkaampaa hyödyntämistä tutkimuskäytössä.

Blogi
Työyhteisö tekee työpaikan

– Olen työpaikasta toiseen kiertämisen ammattilainen ja se opettaa työyhteisöistä paljon, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Ajassa
Ensi vuoden budjetti: rahaa hoitotakuuseen ja hoitajamitoitukseen

Budjettiesityksen loppusumma on 57,6 miljardia euroa, STM:n osuus tästä noin 15 miljardia.