1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lindénistä ministeri?
Kommentti

Lindénistä ministeri?

HUS:n entinen toimitusjohtaja Aki Lindén sai eduskuntavaaleissa vahvan mandaatin. Puoluekin on sopiva.

Lindénistä ministeri? Kuva 1 / 1

Lindén oli ehdolla Varsinais-Suomen vaalipiirissä ja sai 8 963 ääntä. Saalis oli vaalipiirissä SDP:n suurin ja kaikista puolueista kuudenneksi paras.

Koska SDP on nyt maan suurin puolue, Lindénin asemasta tulevan soten mahdollisena arkkitehtinä voi spekuloida. Mikään ei ole mahdotonta: maassa on ennenkin nähty ensimmäisen vaalikauden kansanedustajia ministereinä. Tarjolla on myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan paikka. Edellinen haltija, Krista Kiuru, myös SDP, pääsi myös läpi mutta äänimäärä jäi pienemmäksi.

Tehdään pieni laskutoimitus.

Valtakunnallisesti Lindén oli SDP:n ääniharavien listalla sijalla 11. Tällä perusteella näkyvää paikkaa voi olla vaikea perustella. Enemmän ääniä saivat sentään demareista esimerkiksi Maria Guzenina, joka on yhtä sotea jo peruspalveluministerinä vääntänyt. Samoin Tuula Haatainen, joka on ollut sosiaali- ja terveysministeri sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja.

Kun puhumme politiikasta, tärkeintä on olla sopiva.

Tällä momentilla Lindénin pisteet nousevat. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tarvitsi sosiaali- terveysasioihin tuoreen sekä ansiokkaan ehdokkaan ja sellaisen sai. Ei ihme, vaikka siihen olisi liittynyt välipuheita. Lindénillä on tuskin intoa rivikansaedustajaksi. Alueellisen tasa-arvonkin nimissä Varsinais-Suomesta tarvitaan ministeri.

Viimeksi lääkäri oli hallituksessa Alexander Stubbin aikaan. Laura Räty toimi hänen hallituksessaan sosiaali- ja terveysministerinä, Päivi Räsänen sisäministerinä.

Juha Sipilän hallituksessa lääkäreitä ei ollut. Olisi tainnut ollut tarpeen.

Lue myös

Spekulointi Lindénin ympärillä on spekulointia ja sinänsä turhaa. Ensin pitää saada maahan hallitus. Mutta mahdollinen lääkäriministeri taas on.

Jos Lindén puumerkkinsä soteen saa, siitä taitaa tulla kovasti erilainen kuin äsken nähtiin. Asettuessaan ehdolle hän ilmaisi kantojaan Uudelle Suomelle näin:

– Minähän kannatan voimakkaasti perusterveydenhuoltoon satsaamista. Mutta ainoa tapa, miten sitä saadaan, on lyödä sinne miljardi euroa lisää rahaa eli 200 euroa per asukas. Se on ihan eri kuin kolmen miljardin euron kustannusten säästö. Ja nämä ovat aivan jumalaton kupla nämä valinnanvapauskokeilut.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Akavan sote-liitot julkaisivat hallitusohjelmakannanoton

13 ammattijärjestön linjauksen mukaan sote-uudistusta ei pidä paketoida rakenteellisiin uudistuksiin.

Tieteessä
Eteisvärinän katetriablaation kysyntä kasvaa

Potilasvalinta olisi tärkeää saada tarkemmaksi.

Ajassa
Tietojärjestelmät eivät saa estää yhteyden saamista terveydenhuoltoon

Helsingin on kyettävä täyttämään lainmukaiset velvoitteet tietojärjestelmien ongelmista huolimatta, katsoo apulaisoikeuskanslerin sijainen.

Tieteessä
Idiopaattista keuhkofibroosia sairastavien elämänlaatu paremmaksi

Potilaille pitäisi tehdä säännöllisiä oirekyselyjä ja heidän tulisi päästä ajoissa palliatiivisen hoidon piiriin, osoittaa väitöstutkimus.

Ajassa
Psykoosi pääsi laaturekisterihankkeen pilotiksi

THL:n kansallisen laaturekisterihankkeen pilottia koordinoi psykiatri Jukka Kärkkäinen.

Ajassa
Satapsykiatria aloittaa lääkäreiden verkkokoulutuksen

Satapsykiatrian akatemia tuottaa verkkokoulutuksia psykiatrian alalta Satapsykiatrian ja Satakunnan alueen lääkäreiden tarpeisiin.