1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Me selviämme, mutta miten käy Jemenin?
Kommentti

Me selviämme, mutta miten käy Jemenin?

Vielä huhtikuussa kuulin, että Jemenissä ei ole yhtään korona-potilasta. Se oli huolestuttavaa, ja nyt onkin tullut toisenlaista tietoa.

Me selviämme, mutta miten käy Jemenin? Kuva 1 / 1 Kuva: Alexander Uggla

17. maaliskuuta alkoi erityinen ajanjakso. Silloin otettiin käyttöön valmiuslaki ja me suomalaiset emme enää olleetkaan vapaita kansalaisia. Eikä siinä kaikki, yllämme leijui pitkälti tuntematon uhka.

Emme olleet tottuneet tällaiseen. Maailmalta on kyllä kantautunut viestejä sodista, sairauksista ja muista katastrofeista, mutta ne ovat vaikuttaneet meihin vain vähän. Nyt oltiin yllättäen kuin tieteiskirjan alkulehdillä.

Jos muutenkin vähäinen terveydenhuoltohenkilöstö sairastuu suurin joukoin, kuka hoitaa enää ketään?

Tiedotusvälineiden etusivuilla esiintyi pääministerimme – ei sellainen keski-ikäinen hahmo, kuin voisi olettaa, vaan kuvankaunis nuori nainen. Hän oli kuin elokuvasta: hillitty, hallittu ja edustavasti pukeutunut. Monenlaiset asiantuntijat ja kolumnistit esittivät mielipiteitään.

Kynsiä purtiin ja henkeä pidäteltiin, ja tällä hetkellä olemme tässä: Helsingin Sanomissa julkaistujen grafiikkojen perusteella hyvinvoivan Euroopan ja jopa Pohjoismaiden joukosta näyttäisi siilautuvan koronakuolemien ja tartuntojen vähäisen määrän mallimaa.

En ole yllättynyt, että se on kotimaani, sääntö-Suomi, jossa koulutettu ja tottelevainen kansa noudattaa rajoituksia ja voi muutenkin niin hyvin, että epidemia on tähän saakka pysynyt aisoissa. Pääministerimme, asiantuntijamme ja me kansalaiset olemme suoriutuneet hienosti.

Viime vuosina olen käynyt ulkomaankomennuksilla sota-alueilla, viimeksi Jemenissä. Se on karu, kaunis maa, jossa moni asia on suorastaan päinvastoin kuin meillä Suomessa. Vielä huhtikuussa kuulin, että siellä ei ole yhtään korona-potilasta. Se oli huolestuttavaa, ja nyt onkin tullut toisenlaista tietoa: Jemenin eteläisessä pääkaupungissa Adenissa on käynnissä koronakatastrofi.

Lue myös

Tiedot ovat tietysti alustavia ja epätarkkoja, mutta kuolleisuus on lisääntynyt siellä dramaattisesti ja menehtyneet ovat nuorempia kuin Euroopassa. Kun tietää, miten hankalaa monimutkaista sotaa käyvässä Jemenissä on saada hoitoa mihinkään sairauteen tai vammaan, voi vain kuvitella, minkälainen katastrofi syntyy, jos korona leviää koko maahan. Ja jos muutenkin vähäinen terveydenhuoltohenkilöstö sairastuu suurin joukoin, kuka hoitaa enää ketään?

Näyttää siltä, että maissa, joissa ennestään on suuria vaikeuksia, koronaepidemia saa aikaan pahinta tuhoa. Ehkä saamme kuulla lähiaikoina lisää Jemenistä ja muista maailmamme vähäosaisista maista.

Minä saan tilanteesta tietoa ainakin ensi syksynä, kun palaan taas sinne, outoon ja kiehtovaan maahan, jolla on rikas historia kulttuurien kohtaamispaikkana. Tämä historia toistaa itseään, tosin ikävällä tavalla, kun usean maan asevoimat kohtaavat siellä sekavassa sodassa.

Jemenissä on tapana sanoa lähes kaikkeen: jos Jumala suo. Niin nytkin. Emme vielä tiedä, millä tavalla tämä uusi, koko maailmaa koskeva uhka käyttäytyy tulevaisuudessa. Sen kuitenkin tiedämme, että paljon voi muuttua juuri alkaneen kesän aikana, siellä ja täälläkin.

Kirjoittajat
Heidi Wikström

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Maskisuositus on tärkeä lisä epidemian torjuntaan

Maskisuositus on tärkeä lisä keinovalikoimaan toisen korona-aallon lähestyessä, arvioi Lääkäriliitto.

Ajassa
Maskeja suositellaan joukkoliikenteeseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa kasvomaskien käyttöä esimerkiksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikea välttää.

Ajassa
Kansallisten osaamiskeskittymien kehittämiselle viisi miljoonaa euroa

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdottaa määrärahaa terveysalan kasvustrategialle.

Tieteessä
Aivot mukana säätelemässä insuliiniherkkyyttä

Aivojen kyky vastata insuliiniin voi heikentyä yhtä varhain kuin lihasten.

Ajassa
Koronavirustartunnoissa selvä kasvu

Tapausten määrä arvioidaan silti valtakunnallisesti melko pieneksi.

Ajassa
Tutkimusprofessori Timo Partoselle Psykiatrian Tutkimussäätiön Mielenterveyspalkinto

Palkinnon perusteluissa korostetaan Partosen pitkää ja johdonmukaista työtä luotettavan mielenterveystiedon levittäjänä.