1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Naloksonilaatikot saapuvat Bostonin kaduille
Kommentti

Naloksonilaatikot saapuvat Bostonin kaduille

Jos iso naloksoniannos annetaankin väärällä indikaatiolla, esim. kardiovaskulaarisista syistä katuun luuhistuneelle, voivat seuraukset olla kohtalokkaita.

Naloksonilaatikot saapuvat Bostonin kaduille Kuva 1 / 1

Massachusettsin osavaltiossa Yhdysvalloissa kuolee joka päivä viisi ihmistä opioidin yliannokseen. Bostonin kahvilat ja voileipäbaarit ovat alkaneet lukita käymälöidensä ovia, jotta opioidiriippuvaiset eivät pääsisi niihin pistämään annoksiaan. Joihinkin käymälöihin asennetaan liikkeentunnistimia ja puheyhteyksiä, joiden avulla varmistetaan, että asiakkaat ovat vielä hengissä. Osa kahviloista kouluttaa baristoja antamaan naloksonia käymälöistä löytyville opioidiyliannoksen uhreille. Myös Massachusetts General Hospitalin vartijat on koulutettu antamaan naloksonia, koska sairaalan käymälät ovat yleisiä opioidien, mm. heroniinin ja fentanyylin sekoituksen, annostelupaikkoja. Naloksonia saa myös poliisiasemilta ja ilman reseptiä apteekeista.

Nyt myös kansalaisia ollaan valjastamassa opioidikuolemien estoon. Kaduille on tarkoitus tuoda naloksonilaatikoita, joista ohikulkijat voivat ottaa naloksonia ja annostella sitä epäilemälleen opioidiyliannoksen uhrille.

Opioidikriisin pysäyttäminen ei tule olemaan helppoa.

Rhode Islandilla kokeillaan naloksonilaatikkoa, jossa on kaksi pakkausta naloksonia, joko injektiona tai suihkeena. Lisäksi laatikossa on suojus tekohengityksen antamista varten. Laatikko on suljettu tarrateipillä, joten se on helppo avata. Avauksesta lähtee viesti laatikon valmistajalle, joka käy täyttämässä laatikon uudelleen.

Bostonin naapurikaupungissa Cambridgessä on kokeiltu kehittyneempää naloksonilaatikkoa. Kun opioidiyliannoksen uhrin havainnut ohikulkija soittaa hätänumeroon, hänelle kerrotaan, missä lähin naloksonilaatikko sijaitsee. Samalla ohikulkija saa neljän numeron koodin laatikon avaamiseksi sekä yksityiskohtaiset toimintaohjeet, joita noudattamalla hän annostelee naloksonisuihkeen. Näillä toimenpiteillä annetaan opioidiyliannoksen uhrille lisäaikaa ensihoitoyksikköä odotellessa.

Lue myös

Naloksoni on tehokas aine, joka kumoaa kaikki opioidin vaikutukset, jolloin opioidiriippuvaiselle kehittyy vahvoja vieroitusoireita. Jos iso naloksoniannos annetaankin väärällä indikaatiolla, esim. kardiovaskulaarisista syistä katuun luuhistuneelle, voivat seuraukset olla kohtalokkaita. Pystyykö hätääntynyt ohikulkija ymmärtämään kännykästä saamansa ohjeet oikean diagnoosin varmistamiseksi ja lääkkeen annostelemiseksi?

Tämä taitaa kuitenkin olla se yksinkertaisin osa pohjoisen Amerikan valtaisan opioidiongelman ratkaisuyrityksestä. Paljon vaikeampaa on saada nämä hengityslamasta pelastetut irti opioideista. Myöskään opioidikriisin pysäyttäminen ei tule olemaan helppoa. Presidentti Trump asetti kuvernööri Chris Christien johtaman komitean "Combating Drug Addiction and the OpioidiCrisis" selvittämään mitä kriisille voisi tehdä. Komitea jätti vastikään väliraporttinsa, joka alkaa sanoilla: "Mr. President, our nation is in a crisis". Tästä lisää myöhemmin.

Eija Kalso

LKT, professori Eija Kalso on HUS:n kipuklinikan ylilääkäri.

Kirjoittajat
Eija Kalso

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Olli Vapalahti: Uudessa virusvariantissa on huolestuttavia piirteitä

Vielä ei voi päätellä, miten hyvin eteläisessä Afrikassa havaittu variantti leviää erilaisissa olosuhteissa.

Tiedepääkirjoitus
Eteisvärinää löytyy, jos sitä haetaan – mutta mikä on terveyshyöty?

Eteisvärinän seulonnan terveyshyödyt ovat vielä osoittamatta, kirjoittavat Mika Lehto ja Juhani Airaksinen.

Kolumni
Tunnustan

Taide selviää kaikesta, jopa somesta, vaikka fiktion voisi jo julistaa kuolleeksi, kirjoittaa Roope Sarvilinna.

Ajassa
THL kehottaa välttämään matkustamista eteläiseen Afrikkaan

Kyseessä on varotoimi uuden koronavirusvariantin varalta.

Tieteessä
Lupaavia lääke-ehdokkaita suolen mikrobiston suojaksi antibiooteilta

Tarkempi analyysi anti­bioottien tehosta suolistobakteereihin on tähän asti puuttunut.

Tieteessä
Hyödyttääkö geenimuutosten seulonta oireettomassa neutropeniassa?

Geenitutkimuksella yritettiin selvittää, onko tila oikeasti harmiton.