• Kipu, unettomuus ja masennus vievät työkyvyn

  Kymmenen vuotta sitten julkaistu laaja eurooppalainen tutkimus osoitti, että Suomessa ollaan kipuoireiden takia huomattavasti enemmän poissa töistä kuin muissa Euroopan maissa (1). Pitkään on tiedetty, että kipu ja masennus esiintyvät usein yhtäaikaisesti. Kivun ja masennuksen välinen yhteys on todennäköisesti kaksisuuntainen. Mitä useammassa paikassa on kipua, sitä suurempi on masennuksen todennäköisyys. Masentuneet myös raportoivat enemmän kroonista kipua (2). Kipu heikentää masennuksen hoitovastetta (3) ja potilaan toimintakykyä varsinkin esiintyessään samanaikaisesti unettomuuden kanssa (4).

  Tuula Oksanen, Marianna Virtanen

  Tiede­pääkirjoitus ‐ 15.1.2016 ‐ 1-2/2016 ‐ Kommentteja

 • Testosteronikokeilujen aiheuttamat haitat ja kulut kuriin

  Suomessa arvioidaan olevan noin 10 000 aktiivista dopingaineiden käyttäjää (1). Heistä valtaosa on treenaamisesta ja terveellisistä elämäntavoista kiinnostuneita nuoria miehiä, jotka tilaavat dopingaineita tai niitä epäpuhtauksina sisältäviä treenibuustereita internetistä.

  Saara Metso

  Tiede­pääkirjoitus ‐ 22.1.2016 ‐ 3/2016 ‐ Kommentteja

 • Eteisvärinän katetriablaatio: lumetta vai kustannusvaikuttavaa hoitoa?

  Kriittisimmät kommentit vertaavat katetriablaatiota jopa lumehoitoon.

  Heikki Huikuri

  Tiede­pääkirjoitus ‐ 29.1.2016 ‐ 4/2016 ‐ Kommentteja

 • Miten moderni virusdiagnostiikka auttaa kliinikkoa

  Molekyylibiologisten menetelmien ansiosta virusinfektioiden diagnostiikka on viime vuosina edistynyt huomattavasti. Virusten nukleiinihappojen (DNA, RNA) osoittaminen, useimmiten polymeraasiketjureaktiolla (PCR), on nykyään virologista diagnostiikkaa tekevien laboratorioiden päivittäistä toimintaa. Verrattuna perinteisiin virologisiin diagnoosimenetelmiin PCR-menetelmien etuja ovat nopeus, suuri herkkyys ja tarkkuus. Näytteen käsittelyyn ja testin suorittamiseen kuluu parhaimmillaan vain muutamia tunteja ja tulos voidaan antaa kliinikolle samana päivänä. Lisäksi PCR-menetelmillä voidaan todeta viruksia, jotka eivät kasva soluviljelmissä tai joille ei ole toistaiseksi onnistuttu kehittämään kliiniseen käyttöön soveltuvaa antigeeninosoitustestiä. Esimerkiksi vakaviakin hengitystieinfektioita aiheuttavat bokavirus ja monet rinovirukset voidaan diagnosoida vain PCR-menetelmällä.

  Tytti Vuorinen, Ville Peltola

  Tiede­pääkirjoitus ‐ 5.2.2016 ‐ 5/2016 ‐ Kommentteja

 • Mitä vauvan katse kertoo?

  Vauva on ensimmäisistä elinvuorokausista alkaen erityisen herkkä hakeutumaan katsekontaktiin ja suuntaamaan tarkkaavaisuutensa toiseen ihmiseen, ja tämä luo pohjan sosiaalisten taitojen kehitykselle. Vauvat myös oppivat ensimmäisen elinvuotensa aikana, että toisten ihmisten katsekäyttäytymiseen sisältyy merkittävää informaatiota.

  Aulikki Lano, Marjo Metsäranta, Sampsa Vanhatalo

  Tiede­pääkirjoitus ‐ 29.1.2016 ‐ 4/2016 ‐ Kommentteja

 • Alkoholin terveyshaitat ja hintapolitiikka vaakakupeissa vastakkain

  Suomalaisten alkoholinkäytön ja alkoholilainsäädännön historiasta huomataan, että alkoholipolitiikka on huomattavasti haasteellisempaa kuin tupakkapolitiikka. Molemmissa on kautta aikojen pyritty sekä terveydellisten että sosiaalisten haittojen vähentämiseen, tupakkapolitiikassa onnistuneesti, mutta alkoholipolitiikassa ei niinkään. Vaikka tupakkakuolemia on edelleen Suomessa vuosittain 4 300 (1), on yli 50-vuotiailla miehillä tupakkakuolemien osuus kaikista kuolemista pudonnut 1970-luvulta 2010-luvulle lähes kolmanneksesta alle viidennekseen (2). Alkoholikuolleisuus on sen sijaan 1970-luvulta jatkuvasti lisääntynyt lukuun ottamatta vuosia 2008–2012, jolloin kuolleisuus

  Tiina Laatikainen

  Tiede­pääkirjoitus ‐ 12.2.2016 ‐ 6/2016 ‐ Kommentteja

 • Kliinisten tutkimusten aineisto avoimeksi

  Kansainvälinen lääketieteen päätoimittajien järjestö (ICMJE) on julkistanut ehdotuksen, jonka mukaan interventiotutkimusten aineisto on saatettava muiden nähtäväksi kuuden kuukauden kuluessa artikkelin julkaisemisesta (1,2). Aineistolla tarkoitetaan tietoja, joihin tutkimuksen tulokset perustuvat, tarpeellisine metatietoineen. Tieto on tuotettava sellaisessa muodossa, josta potilaita ei voi tunnistaa. Interventiotutkimuksella tarkoitetaan suunnitelmaa, jossa potilaat saavat prospektiivisessa asetelmassa tutkimushoitoa. Tutkimuksessa voi olla vertailuryhmä tai se voidaan tehdä ilman vertailuryhmää.

  Päivi Hietanen

  Tiede­pääkirjoitus ‐ 12.2.2016 ‐ 6/2016 ‐ Kommentteja

 • Biosimilaarit – lääke kustannusten hallintaan

  Biologisen lääkkeen vaikuttava aine on biologisesta lähteestä tuotettu. Biologiset molekyylit ovat rakenteeltaan suurempia ja monimutkaisempia kuin kemiallisesti tuotetut molekyylit. Ne voivat olla esimerkiksi terapeuttisia proteiineja, DNA-rokotteita, monoklonaalisia vasta-aineita tai fuusioproteiineja.

  Lauri Pelkonen, Leo Niskanen

  Tiede­pääkirjoitus ‐ 22.1.2016 ‐ 3/2016 ‐ Kommentteja

 • Umpilisäketulehduksen hoidosta tarvitaan lisää tutkimustietoa

  Miten pitäisi hoitaa lievää tautimuotoa sairastavat potilaat?

  Pauli Puolakkainen

  Tiede­pääkirjoitus ‐ 19.2.2016 ‐ 7/2016 ‐ Kommentteja

 • Kansallinen ihosyöpäohjelma tarvitaan nyt

  Ihosyöpä on yleisin syöpätyyppi valkoihoisessa väestössä, ja näiden syöpien ilmaantuvuus on kasvanut viime vuosikymmeninä hälyttävän nopeasti (1,2). Suomessa Syöpärekisterin huhtikuussa 2015 päivitetyn tilaston mukaan uusien ihosyöpätapausten määrä on lisääntynyt 1960-luvulta alkaen peräti 9-kertaiseksi (kuvio 1), kun muiden syöpien ilmaantuvuus on kasvanut 2,6-kertaiseksi. Ilmaantuvuuden kasvu johtuu merkittävin osin väestön vanhenemisesta, mutta myös immuunijärjestelmää lamaavien lääkkeiden lisääntyneestä käytöstä.

  Ilkka Harvima, Veli-Matti Kähäri, Annamari Ranki, Erna Snellman, Kaisa Tasanen-Määttä

  Tiede­pääkirjoitus ‐ 19.2.2016 ‐ 7/2016 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Viruslääke paransi haimasolumallissa enterovirusten aiheuttaman kroonisen infektion

Viruslääkkeistä uusia mahdollisuuksia tyypin 1 diabeteksen hoitoon ja ehkäisyyn?

Ajassa
Husissa tehdään taas keuhkovaltimoiden puhdistusleikkauksia

Ensisijainen hoito silloin, kun akuutti keuhkoveritulppa ei liukene, vaan muuttuu krooniseksi keuhkovaltimoita ahtauttavaksi arpikudokseksi.

Ajassa
Jatkossa monen lääkärin työterveyshuollon järjestää hyvinvointialue

Kuntien palveluksesta siirrytään uudelle työnantajalle, jolloin vaihtuu myös työterveyshuollon toteuttamistapa.

Tieteessä
Ribosiklibin ja letrotsolin yhdistelmällä yli vuosi lisää elinaikaa levinneessä rintasyövässä

Samankaltaisia tuloksia voidaan odottaa myös kahdelta muulta sykliini4/6 kinaasin estäjältä.

Ajassa
Mehiläinen tiivistää yhteistyötä yliopistojen kanssa

Yritys solmi puitesopimukset tutkimus- ja opetusyhteistyön vahvistamiseksi lääkäreitä kouluttavien yliopistojen kanssa.