6487 osumaa

Vitamiinia vai liikuntaa?

Liikunta vähentää kaatumisia kaikenkuntoisilla vanhuksilla. D-vitamiinin on osoitettu aiemmissa tutkimuksissa vähentävän erityisesti hauraiden vanhusten kaatumisia ja murtumia. Keski-ikäisillä riskit ovat pieniä eikä meta-analyysissäkään ole saatu näkyviin eroja murtumissa. Suomalaisessa satunnaistetussa vertailututkimuksessa selvitettiin liikunnan, D-vitamiinin ja niiden yhdistelmän vaikuttavuutta kaatumisten ja murtumien ehkäisyssä.

Kaisu Pitkälä

Johdoton rytmihäiriötahdistin toimii

Laskimoteitse asennettavat tahdistinjohdot ovat nykyaikaisen tahdistinhoidon ongelmakohta. Johdot voivat tukkia solislaskimoa, johtaa tulehduksen tahdistintaskusta sydämeen, ja varsinkin rytmihäiriötahdistimen johdot ovat alttiita eristevaurioille pitkäaikaisseurannassa. Näiden ongelmien ratkaisemiseksi on kehitetty uusia ratkaisuja. Nyt on raportoitu ensimmäiset lupaavat kokemukset "johdottomasta" rytmihäiriötahdistimesta, jossa sokkielektrodi tunneloidaan rintakehän ihon alle.

Juhani Airaksinen

Tyttöjen HPV-rokotus pienentää miesten virusperäisten syöpien riskiä

Seksikontaktissa tarttuvat papilloomavirukset voivat aiheuttaa miehillekin syöpäkasvaimia. Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä HPV-rokotus annetaan tytöille hyvissä ajoin ennen papilloomavirukselle altistumista, mieluiten 9-14 vuoden iässä ennen sukupuolisen kanssakäymisen alkua. Tyttöjen rokottamisesta hyötyvät epäsuorasti myös miehet, sillä rokote suojaa heitä sukupuoliteitse leviävien papilloomavirusten 16 ja 18 aiheuttamilta anaalialueen, peniksen ja suunielun karsinoomilta.

Ossi Lindell

Puoliso mukaan elämäntaparemonttiin

Pariskuntien on arveltu elävän usein hyvin samankaltaisesti terveyskäyttäytymisensä suhteen. Englantilaisessa pitkittäistutkimuksessa selvitettiin partnerin elämäntavan ja elämänmuutoksen vaikutuksia toisen puolison elämäntapoihin. Tutkimus käynnistyi vuonna 1998, ja useissa aalloissa rekrytoiduista pariskunnista 3 722:sta saatiin tähän osatutkimukseen kaksi seurantatietoa tupakoinnista, liikunnasta ja painosta.

Kaisu Pitkälä

Auttaako antikoagulaatio sydämen vajaatoiminnassa?

Aivoverenkiertohäiriöt ovat yleisiä vaikeassa sydämen vajaatoiminnassa. Vajaatoiminnan hidastama verenvirtaus sydämen sisällä, endoteelin toimintahäiriö, hyytymistekijämuutokset ja aivoverenkierron säätelyn huonontuminen ovat tärkeimmät altistavat tekijät. Uuden tutkimuksen mukaan suuren riskin potilaat voidaan tunnistaa yksinkertaisten kliinisten piirteiden perusteella.

Juhani Airaksinen

Kantasolusiirto leukemiapotilaalle muultakin kuin sisarukselta

Akuuttia myelooista leukemiaa (AML) sairastavalle voidaan tehdä kantasolusiirto silloin, kun uusiutumisriski ylittää kemoterapian kyvyt. Perinteisesti valtaosalle sairastuneista on löytynyt luovuttajaksi HLA-identtinen sisarus tai osuma terveiden vapaaehtoisten maakohtaisista rekistereistä. Haploidenttinen siirto kudostyypiltään epäsopivammalta perheenjäseneltä tarjoaa vaille tavanomaista luovuttajaa jääneelle uuden mahdollisuuden ja aikamoisilla tuloksilla.

Marko Vesanen

Naisten seksipilleri hyväksyttiin Yhdysvalloissa

Flibanseriinia on tutkittu naisten seksuaalisen haluttomuuden hoitovaihtoehtona lähes kymmenen vuoden ajan. Alkukesästä FDA:n neuvoa antava paneeli hyväksyi äänin 18-6 suosituksen, että valmiste tulisi hyväksyä naisten hypoaktiivisen seksuaalihaluttomuushäiriön (HSDD) lääkehoitovalmisteeksi. Nyt lääke on hyväksytty lopullisessa käsittelyssä, ja myyntiin tulee ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa ei-hormonaalinen valmiste tähän vaivaan.

Pertti Kirkinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030