• 70-vuotiaan rouvan hengenahdistus - osa 1

  Lähtötilanne Eräänä kauniina kesäaamuna 70-vuotias nainen meni kesämökillään aamu-uinnille järveen. Uidessaan hän tunsi nopeasti voipuvansa ja jaksoi hädin tuskin uida rantaan. Vielä rannasta mökille kävellessä happi tuntui loppuvan.

  Raili Kauppinen

  Miten sinä hoitai­sit ‐ 21.8.2015 ‐ 34/2015 ‐ Kommentteja

 • 70-vuotiaan rouvan hengenahdistus - osa 2

  70-vuotias nainen voipui nopeasti aamu-uinnillaan. Vielä rannasta mökille kävellessä happi tuntui loppuvan. Nainen näytti kalpealta ja uupuneelta ja muuttui nopeasti hieman sekavaksi ja kylmänhikiseksi. Mies kutsui ambulanssin. Lisähappi auttoi nopeasti hengenahdistukseen ja nainen kertoi päänsä kirkastuneen.

  Raili Kauppinen

  Miten sinä hoitai­sit ‐ 4.9.2015 ‐ 36/2015 ‐ Kommentteja

 • 70-vuotiaan rouvan hengenahdistus - tapauksen ratkaisu

  70-vuotias tupakoiva diabetesta ja verenpainetautia 30 vuotta sairastanut nainen voipui nopeasti kesän ensimmäisellä aamu-uinnilla. Vesi oli viileää, vaikka juhannustakin oli jo vietetty. Vielä rannasta mökille kävellessä happi tuntui loppuvan (1). Nainen näytti kalpealta ja uupuneelta ja muuttui nopeasti hieman sekavaksi ja kylmänhikiseksi. Ambulanssin lisähappi auttoi nopeasti hengenahdistukseen ja nainen kertoi päänsä kirkastuneen. Hän sanoi syöneensä ja juoneensa edellisenä iltana normaalisti, mutta yöllisen vesiripulin vuoksi hän oli juonut aamulla vain vettä janoonsa. Verenpaine oli matala, 82/57 mmHg, syke 74/min ja happisaturaatio 96 % happilisällä.

  Hannu Näveri, Raili Kauppinen

  Miten sinä hoitai­sit ‐ 18.9.2015 ‐ 38/2015 ‐ Kommentteja

 • 40-vuotiaan naisen ongelmallinen ylipaino - osa 1

  Nainen tuli työterveyslääkärin vastaanotolle ylipainonsa vuoksi. Hän oli lopen kyllästynyt 40 kilon ylipainoon, mutta ei enää jaksanut laihduttaa. Sitä hän oli tehnyt viimeiset kymmenen vuotta.

  Raili Kauppinen

  Miten sinä hoitai­sit ‐ 2.10.2015 ‐ 40/2015 ‐ Kommentteja

 • 40-vuotiaan naisen ongelmallinen ylipaino - osa 2

  Nainen oli kyllästynyt 40 kilon ylipainoonsa ja hänellä oli vaikeuksia selvitä lähihoitajan työstä. Hän oli jo lapsuudessaan ja nuoruudessaan ollut pyöreä, mutta varsinainen lihavuus kehittyi 30 vuoden iässä ensimmäisen raskauden jälkeen.

  Raili Kauppinen

  Miten sinä hoitai­sit ‐ 16.10.2015 ‐ 42/2015 ‐ Kommentteja

 • 40-vuotiaan naisen ongelmallinen ylipaino - tapauksen ratkaisu

  Naisen painontarkkailu oli alkanut jo teini-iässä. Hän oli perheensä ainoa ylipainoinen ja oli ollut jatkuvasti jollakin kuureilla ja pyrki myös urheilemaan paljon. Varsinaiset paino-ongelmat alkoivat vasta ensimmäisestä raskaudesta, kun ylimääräistä painoa jäi 30 kg.

  Raili Kauppinen, Tuula Pekkarinen, Marja Leivonen

  Miten sinä hoitai­sit ‐ 30.10.2015 ‐ 44/2015 ‐ Kommentteja

 • Vanhan miehen selkäkipu - osa 1

  80-vuotias mies tuli päivystykseen, koska hänelle oli pari päivää aikaisemmin ilmaantunut kipuja ristiselkään. Kipu oli alkanut rasituksen yhteydessä, ja nyt hänelle oli ilmaantunut kuumetta ja oksentelua.

  Raili Kauppinen

  Miten sinä hoitai­sit ‐ 9.1.2009 ‐ 1-2/2009 ‐ Kommentteja

 • Vanhan miehen selkäkipu - osa 2

  - 80-vuotiaalla miehellä oli ollut vasemmassa reidessä ruusu, joka oli hoitunut antibioottihoidolla suoneen. Antibioottihoitoa komplisoi ohimenevä ripuli. Mies oli ollut ikäisekseen terve. Nivustyrä vaivasi toisinaan, ja eturauhanen oli jonkin verran suurentunut. Yöllä hän kävi kerran virtsaamassa, ja rakko tuntui tyhjentyvän hyvin.

  Raili Kauppinen

  Miten sinä hoitai­sit ‐ 23.1.2009 ‐ 4/2009 ‐ Kommentteja

 • Vanhan miehen selkäkipu - tapauksen ratkaisu

  80-vuotias mies oli ollut terve. Nivustyrä vaivasi toisinaan ja eturauhanen oli jonkin verran suurentunut. Öisin hän kävi kerran virtsaamassa, ja rakko tuntui tyhjentyvän hyvin. Mies oli tullut päivystykseen äkillisten ristiselkäkipujen vuoksi. Kivut olivat alkaneet rasituksen yhteydessä. Lisäksi hänelle oli ilmaantunut kuumetta ja oksentelua.

  Raili Kauppinen, Anna-Kaisa Pere, Margit Vikki

  Miten sinä hoitai­sit ‐ 6.2.2009 ‐ 6/2009 ‐ Kommentteja

 • Työnarkomaanin äkillinen päänsärky, huimaus ja vino kaula - osa 1

  - Viisikymppinen urakoitsija oli tehnyt vuosikymmeniä pitkiä työpäiviä, alkaen neljältä aamulla ja jatkaen toisinaan iltamyöhään. Alkoholia ja tupakkaa oli kulunut vapaa-aikana runsaasti. Työterveyslääkäri oli määrännyt lääkityksen koholla olevan verenpaineen vuoksi, ja paineet laskivatkin.

  Seppo Soinila, Raili Kauppinen

  Miten sinä hoitai­sit ‐ 20.2.2009 ‐ 8/2009 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
THL:n Markku Tervahauta: On lääketieteen asiantuntijoiden tehtävä arvioida rokottamista, ei poliitikkojen

Tervahauta pitää hyvin epäasiallisena sitä, että epämääräisistä hallituslähteistä käsin maalitetaan julkisesti yhtä ihmistä.

Ajassa
Suomessa tutkituista näytteistä ei ole löydetty omikron-varianttia

Kaksi näytettä on tutkittu - toinen osoittautui sekvensoinnissa delta-variantiksi, toinen näyte tutkitaan vielä uudestaan, koska näytteen virusmäärä oli vähäinen.

Tieteessä
Neuroborrelioosin oireet, diagnostiikka ja hoito

Tauti oireilee useimmiten perifeeristen hermojen ja aivokalvojen tulehduksena.

Kommentti
Virheistä ei saa enää oppia kuin ennen

Potilasasiakirjojen tarkastusoikeus on elinehto hoitavan lääkärin ammatilliselle kehittymiselle, kirjoittaa Saku Pelttari.

Ajassa
Tämän vuoksi 50 koronapotilasta teho-osastoilla on tärkeä raja

Koronapotilaiden tehohoidon kansallista koordinointia johtava Matti Reinikainen kertoo tehohoidon tilanteesta.

Tieteessä
Sopivassa koronapotilaassa virus muuntuu

Muunnosten kehittymiseen ei tarvita vajaarokotettujen mannerta, vaan yksikin potilas voi riittää.