• GJC

  Maailmanhistoriaa muuttaneitten yksilöiden kuolemasta alkaa heidän historiallinen kuolemattomuutensa. Gaius Julius Caesarin käyttäytyminen ennen salamurhaansa maaliskuun iduksena viittaakin tietoiseen kuoleman hakuun ikuisen maineen saavuttamiseksi.

  Columna Latina ‐ 26.6.2009 ‐ 26/2009 ‐ Kommentteja

 • Kesäkuun sandaalit

  Useimmissa eurooppalaisissa kielissä kesäkuun nimi on johdos latinan sanasta Iunius. On arveltu, että kuukausi olisi saanut nimensä Junolta (lat. Iuno), roomalaiselta avioliiton- ja hedelmällisyydenjumalattarelta, joka myöhemmin samaistettiin kreikkalaiseen Heraan, ylijumala Zeuksen puolisoon. Toisen otaksuman mukaan kuukausi olisi saanut nimensä Rooman ensimmäiseltä konsulilta Lucius Iunius Brutukselta, Caesarin murhaajan maineikkaalta esi-isältä, joka vuonna 509 eaa. karkotti kuningas Tarquinius Superbuksen ja teki Roomasta tasavallan. Joka tapauksessa Iuno ja Iunius ovat sukua latinan nuorempaa tarkoittava sanalle iunior. Kesäkuun puolivälissä juhlittiin Vestaa ja kesäpäivän seisauksena (roomalaisen kalenterin 24. päivä) juhlittiin onnetar Fortunaa. Silloin keräännyttiin Tiberin rannoille, veneiltiin ja juotiin tavallista runsaammin. Fortunan temppelin luona poltettiin uhritulia.

  Columna Latina ‐ 29.5.2009 ‐ 21-22/2009 ‐ Kommentteja

 • Mikä onkaan kuukausista julmin?

  Kesä Rooman leveysasteella on Suomen juhannuksen tuntuinen jo vappuna, jolloin Roomassa vietettiin huhti-toukokuun vaihteessa vauhdikkaita, hedelmällisyydelle omistettuja kukkaisjuhlia nimeltä Floralia. Nimi tulee kukkien jumalattaresta nimeltä Flora (flos gen. floris, monikon nom. flores, kukka, pitkä vokaali ylleviivattu).

  Columna Latina ‐ 30.4.2009 ‐ 18/2009 ‐ Kommentteja

 • Aprilia - aprillia

  Roomalaisten vanhan ajanlaskun mukaan toinen kuukausi mensis aprilis oli pyhitetty keväälle, kesä alkoi virallisesti toukokuun ensimmäisenä. Jo roomalaiset miettivät, mistä meillä huhtikuuksi kutsutun kuukauden nimi oli mahtanut saada alkunsa. He arvelivat sen tulevan avaamista merkitsevästä aperio-verbistä, mutta todennäköisesti sana johtuu rakkaudenjumalattaren nimestä Aphrodite.

  Columna Latina ‐ 27.3.2009 ‐ 13/2009 ‐ Kommentteja

 • Idus Martiae - maaliskuun idus 15.3.

  Medicina legalis, oikeuslääketiede, on tärkeä osa-alue, jonka taitajat joutuvat selvittämään myös henkirikoksia, jopa valtioiden päämiehiin kohdistuneita. Maaliskuun 15. päivä 2052 vuotta sitten eli 44 eaa. antoi tilaisuuden ensimmäiselle hyvin dokumentoidulle valtionpäämiehen oikeuslääketieteelliselle tutkimukselle. Silloin maailmanhistorian kulku riippui 20-30 millimetristä, sillä yksi rintakehän etuseinämään osunut tikarinpisto toiseen kylkiluuväliin yläviistosta ulottui sydämeen. Yhteensä 23 pistohaavasta vain tämä oli tappava.

  Columna Latina ‐ 6.3.2009 ‐ 10/2009 ‐ Kommentteja

 • Kalenterimme juuret

  Vuoden alkaminen virallisesti tammikuun 1. päivänä on roomalaista perua. Mutta alun perin roomalaisten vuosi vaihtui keväällä, jolloin oli sotakauden aloittajaiset. Vuoden virallinen alku siirrettiin tammikuun alkuun vasta 100-luvulla eKr. Peruste on jäänyt hämärän peittoon. Todennäköisin syy on, että valtion ja armeijan hallinnolla piti olla riittävästi aikaa valmistella maaliskuussa alkavaa sotakautta.

  Columna Latina ‐ 30.1.2009 ‐ 5/2009 ‐ Kommentteja

 • Bonum festum natale! Hyvää joulua! Natalia bona!

  Useimmissa eurooppalaisissa kielissä yhteys joulunvieton perusteeseen näkyy jo juhlan nimessä: ranskaksi Noël, espanjaksi Navidad, italiaksi Natale. Jeesuksen syntymän sanoma näkyy näissä välittömästi.

  Columna Latina ‐ 19.12.2008 ‐ 51-52/2008 ‐ Kommentteja

 • Latina elää!

  Columna vertebralis on selkärankamme ja pystypäin kävelyn edellytys. Latina on lääketieteen tukipilari ja edellytys yhteisten ja yksiselitteisten termien löytämiselle kansainväliseen kanssakäymiseen.

  Martti Vastamäki, Antti Jääskeläinen, Arto Kivimäki

  Columna Latina ‐ 31.10.2008 ‐ 44/2008 ‐ Kommentteja

 • Vita brevis...

  Ensimmäinen esiteltävä latinankielinen sitaatti kuuluu itseoikeutetusti Hippokrateelle. Hän vaikutti Kreikassa noin sata sukupolvea sitten (eli elämänsä kukoistusta 300-luvulla eKr.) ja hän on tullut kuuluisaksi Kosin saaren lääkärikoulusta. Hippokrateen nimiin laitetuista teoksista valtaosa ei ole hänen kirjoittamiaan, mutta yksi todennäköisimmistä Hippokrateen teoksista on lääkäreille tarkoitettu, lyhyiksi mietelmiksi tiivistetty ohjekokoelma nimeltä Aforismeja.

  Arto Kivimäki

  Columna Latina ‐ 31.10.2008 ‐ 44/2008 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Missä maskisuositus viipyy?

Lääkärit suosittelevat Twitterissä suojaamaan maskilla itseään ja muita koronavirukselta.

Ajassa
FinnHELP tarjoaa tukea päivystyksen työntekijöille korona-aikana

- Korona on tehnyt terveydenhuollon ammattilaiset näkyviksi kokonaisina, sanoo Sari Ridell.

Ajassa
Koronahuoli näkyi kesätöissä

Erityisesti vanhemmat potilaat ottivat epidemian puheeksi, Rebekka Laitinen kertoo.

Ajassa
Mielekäs vapaa-aika painaa lääkäriopiskelijoiden työpaikan valinnassa

Useimmat Oulun yliopiston lääketieteen opiskelijat haluavat tehdä osa-aikaista työtä valmistuttuaan.

Kommentti
Yhden naisen yritys

Vasta yrityksen perustettuani olen nähnyt, että polku on ollut koko ajan perässäni, kirjoittaa Marika Kandell.

Ajassa
Jopa joka viidennen työkyky heikentyy hellejaksoina

Työterveyslaitos tutkii kuumassa työskentelyn vaikutuksia muun muassa sairaalassa.