3902 osumaa

Kritiikittömiä väitteitä unettomuuden hoidosta

Unentaidot kuuluu Onni-sarjaan, joten odotukset ovat korkealla. Esittelyn mukaan tietoinen läsnäolo toimii "tutkitusti masennuksen hoidon lisäksi unettomuuden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa". Itsetehostuksen sävy kiusaa lukijaa läpi kirjan. Kirja väittää tietoisen läsnäolon tulleen "tärkeäksi osaksi monia länsimaisia psykoterapioita" ja kertoo sen parantavan aivojen toimintaa, henkistä aktiviteettia ja sosiaalisia suhteita.

Timo Partonen

Roskaa ja laatua samassa kalaverkossa

Kirja asettaa tavoitteekseen antaa tietoa, toivoa ja menettelytapoja alkoholiongelmien hoitoon, mutta onnistuu vain osittain. Sisältö koostuu 28 eri kirjoittajan tuottamista artikkeleista. Ne käsittelevät alkoholin käyttöä, siihen liittyviä haittoja, alkoholiongelmien ehkäisyä ja niiden hoitoa. On katsauksia, on yhden tutkimuksen esittelyä, on vähemmän tieteellistä. Tyyli ja taso vaihtelevat kiitettävästä heikkoon.

Kari Poikolainen

Yksityinen, julkinen ja raha

Kuvitelkaamme suurta valintamyymälää, jossa on kahdenlaisia kassoja. A-kassat myyvät tuotteita puoleen hintaan ja B-kassat samoja tuotteita täyteen hintaan. Ei pitäisi olla kenellekään yllätys, että A-kassoille on pidempi jono kuin B-kassoille. A-puolen jonoja voi yrittää poistaa lisäämällä kassojen lukumäärää, mutta jonot poistuvat vasta, kun A-puolella on niin suuri kapasiteetti, ettei B-puolen kassoja valitse juuri kukaan.

Osmo Soininvaara

Lääkäreistä antiikin Roomassa

Pliniuksen (23-79 jKr.) mukaan roomalaiset tulivat historiansa kuuden ensimmäisen vuosisadan ajan toimeen kokonaan ilman lääkäreitä. Perheen pää, pater familias, huolehti perheenjäsentensä sairauksien parantamisesta turvautumalla loitsuihin ja kotoa saataviin luonnontuotteisiin. Näistä tehokkaimpia olivat villa, ihra ja etenkin kaali, jota Cato (234-149 eKr.) piti ylivoimaisesti parhaana lääkkeenä kaikkiin sairauksiin. Jonkin verran lääketiedettä roomalaiset oppivat etruskeilta, joiden papit ennustivat eläinten sisälmyksistä ja lisäsivät näin ollen anatomian tuntemusta. Etruskien hammaslääkärintaidoista todistavat monet hampaiden kruunuja ja kultapaikkoja koskevat arkeologiset löydöt. Etruskeilta roomalaiset perivät myös tiedon eräiden vesien terapeuttisista ominaisuuksista ja taidon ottaa huomioon hygienian vaatimukset rakennustoiminnassa ja hautaustavoissa.

Reijo Pitkäranta

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030