• Tuberkuloosi-infektion diagnostisten merkkiaineiden karakterisointi

  Väitöskirjatyössä selvitettiin M. tuberculosis -pintaproteiinin, heparin-binding-hemagglutiniinin (HBHA), diagnostista käyttömahdollisuutta eroteltaessa rokotetussa väestössä infektion eri asteita. Tarkoituksena oli myös tutkia konsentroinnin vaikutusta M. tuberculosis -bakteerin glykolopidiä, lipoarabinomannaania mittaavan virtsan antigeenitestin ominaisuuksiin aktiivin tuberkuloosin diagnostiikassa sekä selvittää granzyme B:tä, perforiiniä ja gammainterferonia tuottavien sekä CD107a-degranulaatiofaktoria ekspressoivien sytotoksisten T-lymfosyyttien soveltuvuutta infektion asteiden erotteluun. Väitöskirjastyössä selvitettiin myös IFN-γ, IL-17, IL-4, IL-4δ2 ja Forkhead box P3 (FoxP3) -mRNA-ekspressiotasojen toimivuutta infektion asteiden erottelussa.

  Laura Savolainen

  Väitös ‐ 13.3.2015 ‐ 11/2015 ‐ Kommentteja

 • Kuvantaminen MS-taudissa

  Magneettikuvauksella on keskeinen asema MS-taudin toteamisessa ja erotusdiagnostiikassa sekä taudin aktiivisuuden ja etenemisen arvioinnissa.

  Laura Airas, Eero Rissanen, Marcus Sucksdorff, Teemu Paavilainen, Timo Kurki, Juha Rinne

  Katsaus­artikkeli ‐ 20.2.2015 ‐ 8/2015 ‐ Kommentteja

 • Vanhuksen leikkaushoitoa punnittaessa elämänlaatu on keskeinen

  Leikkauksesta saatavan hyödyn arviointi on tärkein osa leikkauspäätöstä - ja myös vaikein. Vanhuspotilaita tulee leikkaushoitoihin entistä enemmän, mutta miten arvioidaan hyödyt ja riskit elämänkaaren loppupäässä?

  Petri Virolainen, Antti Liukas, Paula Viikari, Laura Viikari

  Rapor­tit ja käytän­nöt ‐ 5.12.2014 ‐ 49/2014 ‐ Kommentteja

 • Itsemurhien ja itsemurhayritysten ajallinen yhteys säätekijöihin

  Väitöskirjan tavoitteena oli selvittää, onko Suomen itsemurhakuolleisuudella ja säätekijöillä ajallista yhteyttä toisiinsa. Suomen itsemurhatilastoja verrattiin päivittäisiin, kuukausittaisiin ja vuosittaisiin säätekijöihin 1969-2010 koko Suomessa ja erikseen Helsingissä, Jyväskylässä ja Oulussa.

  Laura Hiltunen

  Väitös ‐ 21.11.2014 ‐ 47/2014 ‐ Kommentteja

 • Minä ja muistaminen

  Syksyn kirjamarkkinoilta luettavaa tulvii siihen malliin, että paniikkireaktio painetun sanan lopusta tuntuu ylireagoinnilta. Muistelmarintamalla on runsautta, kun suuret ikäluokat lähestyvät ikää, jolloin sopii palautella mieliin elämän nousujen ja laskujen merkityksiä. Nostalgiannälkä ja tarinantarve korostavat muistin ja muistelemisen tärkeyttä kulttuurissamme.

  Laura Kolbe

  Kolum­ni ‐ 10.10.2014 ‐ 41/2014 ‐ Kommentteja

 • Asennemuutos ennakoi parhaiten lapsen diabetestasapainon korjaantumista

  Diabeteksen hyvällä hoitotasapainolla on suuri merkitys potilaan elämänlaadun ja elinmuutosten ehkäisemisen kannalta. Syitä potilaiden vaihtelevaan onnistumiseen hyvän hoitotasapainon saavuttamisessa ei tarkkaan tunneta. Selvitimme, miten usein tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten hoitotasapainossa tapahtuu merkittävä paraneminen ja mitkä tekijät ovat tähän yhteydessä.

  Laura Kivelä, Matti Salo, Päivi Keskinen

  Alkuperäis­tutkimus ‐ 19.9.2014 ‐ 38/2014 ‐ Kommentteja

 • Mitä tyypin 1 diabetesta sairastavat nuoret työikäiset toivovat diabeettisen retinopatian seulonnalta?

  Diabeteksen lisäsairautena kehittyvä vaikea verkkokalvosairaus eli proliferatiivinen retinopatia on näköä uhkaava sairaus, joka voi kehittyä pitkään tyypin 1 diabetesta sairastaneelle. Riittävän aikaisin diagnosoituna proliferatiivinen retinopatia on nykyisillä hoitomenetelmillä useimmiten hoidettavissa niin että näkökyky säilyy, ja säännöllinen valokuvaseulonta onkin hyvä apu taistelussa näkövammautumista vastaan. Toimivan seulonnan toteutumisen edellytyksiä selvitettiin kysymällä potilailta heidän näkemyksiään retinopatian seulontakäytännöistä.

  Laura Savola, Nina Hautala, Aura Falck

  Terveyden­huolto ‐ 19.9.2014 ‐ 38/2014 ‐ Kommentteja

 • Suolisto-oireisen lehmänmaitoallergian kliininen kuva

  Suolisto-oireisen lehmänmaitoallergian toteamiseksi luotettavin diagnostinen koe on kaksoissokkona tehtävä ruoka-altistus. Tähän tutkimukseen osallistui suolioireisen maitoallergian epäilyn vuoksi sairaalan poliklinikalle lähetettyjä potilaita (n = 57, mediaani-ikä 9 kk). Kaikille tehtiin kaksoissokotettu lehmänmaitoproteiinialtistus.

  Laura Merras-Salmio

  Väitös ‐ 22.8.2014 ‐ 34/2014 ‐ Kommentteja

 • Minun elämäntapani, tässä suupalassa

  Sukujuhlissa on nykyään eripuraista. Sota-ajan väki kattaa pöytään lihaa, voissa paistettuja annoksia ja runsaita jälkiruokia. Välisukupolvi popsii valmisaterioita ja eksoottisia herkkuja. Sitten tulevat lapset ja nuoret, joille ruoka on henkilökohtainen ja poliittinen missio. Edeltävät sukupolvet saavat syyllistävän saarnan ekologisesta riistosta, eläinkunnan kurjistumisesta ja luonnon monimuotoisuuden tuhosta. Ei ihme, että kermaperunat menevät väärään kurkkuun ja verenpaine nousee!

  Laura Kolbe

  Kolum­ni ‐ 23.5.2014 ‐ 21/2014 ‐ Kommentteja

 • Lääkäritkin säästökuurilla

  "Edellisen vuoden tulos on 3 miljoonaa euroa alijäämäinen. Talousarvio on 4,2 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tarvitaan talouden tasapainottamista. Edellytetään uudistustoimenpiteitä. Säästöjä on saatava." Nämä toteamukset ovat nyt arkipäivää, ja päätökset, joihin ne johtavat, kohdistuvat jokaiselle työskentelysektorille - yhä useammin myös lääkäreihin.

  Laura Lindholm

  Pääkirjoitus ‐ 16.5.2014 ‐ 20/2014 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Marina Erhola ehdolla Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtoon

Erhola työskentelee tällä hetkellä THL:n ylijohtajana ja varapääjohtajana.

Ajassa
Synlabin operatiivinen johtaja on vahvoilla Eksoten johtoon

Rekrytointia valmisteleva työryhmä esittää Eksoten uudeksi toimitusjohtajaksi Timo Sakselaa.

Ajassa
Legionella voi tarttua mullastakin

THL tehostaisi suojautumista legionellaa vastaan.

Kommentti
Vähien tietojen varassa

– Valitettavasti maailmamme eivät kohdanneet riittävästi, kirjoittaa Heidi Wikström Jemenistä.

Ajassa
Rokote vähensi lasten vesirokkotartuntoja

Tuhkarokkotapausten määrä kasvoi, vesikauhulle altistuminen yleistyi, ja puutiaiset aiheuttivat harmia.

Ajassa
Xeljanz-lääkkeen (tofasitinibi) käyttöön rajoituksia

Suositus on voimassa keuhkoveritulppariskin selvityksen ajan.