• Tuberkuloosi-infektion diagnostisten merkkiaineiden karakterisointi

  Väitöskirjatyössä selvitettiin M. tuberculosis -pintaproteiinin, heparin-binding-hemagglutiniinin (HBHA), diagnostista käyttömahdollisuutta eroteltaessa rokotetussa väestössä infektion eri asteita. Tarkoituksena oli myös tutkia konsentroinnin vaikutusta M. tuberculosis -bakteerin glykolopidiä, lipoarabinomannaania mittaavan virtsan antigeenitestin ominaisuuksiin aktiivin tuberkuloosin diagnostiikassa sekä selvittää granzyme B:tä, perforiiniä ja gammainterferonia tuottavien sekä CD107a-degranulaatiofaktoria ekspressoivien sytotoksisten T-lymfosyyttien soveltuvuutta infektion asteiden erotteluun. Väitöskirjastyössä selvitettiin myös IFN-γ, IL-17, IL-4, IL-4δ2 ja Forkhead box P3 (FoxP3) -mRNA-ekspressiotasojen toimivuutta infektion asteiden erottelussa.

  Laura Savolainen

  Väitös ‐ 13.3.2015 ‐ 11/2015 ‐ Kommentteja

 • Kuvantaminen MS-taudissa

  Magneettikuvauksella on keskeinen asema MS-taudin toteamisessa ja erotusdiagnostiikassa sekä taudin aktiivisuuden ja etenemisen arvioinnissa.

  Laura Airas, Eero Rissanen, Marcus Sucksdorff, Teemu Paavilainen, Timo Kurki, Juha Rinne

  Katsaus­artikkeli ‐ 20.2.2015 ‐ 8/2015 ‐ Kommentteja

 • Vanhuksen leikkaushoitoa punnittaessa elämänlaatu on keskeinen

  Leikkauksesta saatavan hyödyn arviointi on tärkein osa leikkauspäätöstä - ja myös vaikein. Vanhuspotilaita tulee leikkaushoitoihin entistä enemmän, mutta miten arvioidaan hyödyt ja riskit elämänkaaren loppupäässä?

  Petri Virolainen, Antti Liukas, Paula Viikari, Laura Viikari

  Rapor­tit ja käytän­nöt ‐ 5.12.2014 ‐ 49/2014 ‐ Kommentteja

 • Itsemurhien ja itsemurhayritysten ajallinen yhteys säätekijöihin

  Väitöskirjan tavoitteena oli selvittää, onko Suomen itsemurhakuolleisuudella ja säätekijöillä ajallista yhteyttä toisiinsa. Suomen itsemurhatilastoja verrattiin päivittäisiin, kuukausittaisiin ja vuosittaisiin säätekijöihin 1969-2010 koko Suomessa ja erikseen Helsingissä, Jyväskylässä ja Oulussa.

  Laura Hiltunen

  Väitös ‐ 21.11.2014 ‐ 47/2014 ‐ Kommentteja

 • Minä ja muistaminen

  Syksyn kirjamarkkinoilta luettavaa tulvii siihen malliin, että paniikkireaktio painetun sanan lopusta tuntuu ylireagoinnilta. Muistelmarintamalla on runsautta, kun suuret ikäluokat lähestyvät ikää, jolloin sopii palautella mieliin elämän nousujen ja laskujen merkityksiä. Nostalgiannälkä ja tarinantarve korostavat muistin ja muistelemisen tärkeyttä kulttuurissamme.

  Laura Kolbe

  Kolum­ni ‐ 10.10.2014 ‐ 41/2014 ‐ Kommentteja

 • Asennemuutos ennakoi parhaiten lapsen diabetestasapainon korjaantumista

  Diabeteksen hyvällä hoitotasapainolla on suuri merkitys potilaan elämänlaadun ja elinmuutosten ehkäisemisen kannalta. Syitä potilaiden vaihtelevaan onnistumiseen hyvän hoitotasapainon saavuttamisessa ei tarkkaan tunneta. Selvitimme, miten usein tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten hoitotasapainossa tapahtuu merkittävä paraneminen ja mitkä tekijät ovat tähän yhteydessä.

  Laura Kivelä, Matti Salo, Päivi Keskinen

  Alkuperäis­tutkimus ‐ 19.9.2014 ‐ 38/2014 ‐ Kommentteja

 • Mitä tyypin 1 diabetesta sairastavat nuoret työikäiset toivovat diabeettisen retinopatian seulonnalta?

  Diabeteksen lisäsairautena kehittyvä vaikea verkkokalvosairaus eli proliferatiivinen retinopatia on näköä uhkaava sairaus, joka voi kehittyä pitkään tyypin 1 diabetesta sairastaneelle. Riittävän aikaisin diagnosoituna proliferatiivinen retinopatia on nykyisillä hoitomenetelmillä useimmiten hoidettavissa niin että näkökyky säilyy, ja säännöllinen valokuvaseulonta onkin hyvä apu taistelussa näkövammautumista vastaan. Toimivan seulonnan toteutumisen edellytyksiä selvitettiin kysymällä potilailta heidän näkemyksiään retinopatian seulontakäytännöistä.

  Laura Savola, Nina Hautala, Aura Falck

  Terveyden­huolto ‐ 19.9.2014 ‐ 38/2014 ‐ Kommentteja

 • Suolisto-oireisen lehmänmaitoallergian kliininen kuva

  Suolisto-oireisen lehmänmaitoallergian toteamiseksi luotettavin diagnostinen koe on kaksoissokkona tehtävä ruoka-altistus. Tähän tutkimukseen osallistui suolioireisen maitoallergian epäilyn vuoksi sairaalan poliklinikalle lähetettyjä potilaita (n = 57, mediaani-ikä 9 kk). Kaikille tehtiin kaksoissokotettu lehmänmaitoproteiinialtistus.

  Laura Merras-Salmio

  Väitös ‐ 22.8.2014 ‐ 34/2014 ‐ Kommentteja

 • Minun elämäntapani, tässä suupalassa

  Sukujuhlissa on nykyään eripuraista. Sota-ajan väki kattaa pöytään lihaa, voissa paistettuja annoksia ja runsaita jälkiruokia. Välisukupolvi popsii valmisaterioita ja eksoottisia herkkuja. Sitten tulevat lapset ja nuoret, joille ruoka on henkilökohtainen ja poliittinen missio. Edeltävät sukupolvet saavat syyllistävän saarnan ekologisesta riistosta, eläinkunnan kurjistumisesta ja luonnon monimuotoisuuden tuhosta. Ei ihme, että kermaperunat menevät väärään kurkkuun ja verenpaine nousee!

  Laura Kolbe

  Kolum­ni ‐ 23.5.2014 ‐ 21/2014 ‐ Kommentteja

 • Lääkäritkin säästökuurilla

  "Edellisen vuoden tulos on 3 miljoonaa euroa alijäämäinen. Talousarvio on 4,2 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tarvitaan talouden tasapainottamista. Edellytetään uudistustoimenpiteitä. Säästöjä on saatava." Nämä toteamukset ovat nyt arkipäivää, ja päätökset, joihin ne johtavat, kohdistuvat jokaiselle työskentelysektorille - yhä useammin myös lääkäreihin.

  Laura Lindholm

  Pääkirjoitus ‐ 16.5.2014 ‐ 20/2014 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kuopion medisiinarit tempaisivat mainosvideon

Opinahjoa mainostavan Henki Hyvänä! -videon tekemiseen osallistui 120 lääketieteen opiskelijaa.

Tieteessä
Tutkija löysi enteroviruksia useista kudoksista tyypin 1 diabeetikoilla

Tulokset viittaavat jatkuvaan matala-asteiseen infektioon.

Ajassa
Tieliikennemelu lisää stressiä ja unihäiriöitä

Suomessa rakennukset suojaavat hyvin melulta.

Tieteessä
Matala vasta-ainetaso ennustaa maitoallergian paranemista

Vasta-ainetaso auttaa arvioimaan, kenelle kannattaa aloittaa siedätyshoito.

Ajassa
EMA selvittää kapesitabiinin käyttäjien seulonnan tarvetta

Entsyymipuutos voi olla lääkkeen käyttäjälle hengenvaarallinen.

Tieteessä
Suojaako rotavirusrokote tyypin 1 diabetekselta?

Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus pieneni australialaislapsilla rokotteen antamisen jälkeen, selviää JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.