6188 osumaa

Coca-Colan työntekijöille HIV/AIDS-hoidot?

Coca-Cola päätti viime vuonna turvata Etelä Afrikassa palkkaamilleen HIV-positiivisille työntekijöille HIV/AIDS-hoidot. Hoitoa tarvitsevia työntekijöitä löytyi noin 1 500. Nyt 100 000 pullotus- ja jakelutyöntekijää vaatii samaa itselleen ja huollettavilleen sekä lisäksi luottamuksellisia HIV-testejä, neuvontaa ja ehkäisyohjelmaa. Kaksi muuta yritystä - Anglo American ja De Beers - ovat jo aloittaneet nämä hoidot työntekijöilleen.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Sisapridin käytölle tiukat rajat

Maha-suolikanavan motiliteettihäiriöihin käytettyyn sisapridiin (Prepulsid, Janssen-Cilag) voi liittyä mm. QT-ajan pitenemisiä ja hengenvaarallisia rytmihäiriöitä. Lääke on poistettu käytöstä parin viime vuoden aikana monissa maissa ja viimeksi Ruotsissa kuluvana kesänä (ks. SLL 2002;57:3147). Nyt lääkkeen valmistaja on rajannut lääkkeen määräämisen tietyille erikoislääkäreille. Aikuisilla indikaatio on lähinnä akuutti gastropareesi (liittyen esim. diabetekseen) kun muu hoito ei tehoa, ja lapsilla käyttöaihe on imetykseen liittyvä patologinen refluksitauti. Lääkkeen käytön tulee tapahtua kliinisen lääketutkimuksen osana tai erityisessä haittavaikutuksien seurannassa, jossa mm. tarkkaillaan elektrolyyttejä ja EKG:tä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Tutkijaa epäillään tutkimustuloksien tehtailusta

Esikosta saatavaa gamoleenihappoa (Efamol, Scotia Pharmaceuticals) tutkitaan Britanniassa diabeteksen polyneuropatian hoitona. Yhden tutkijoista epäillään tehtailleen tuloksia myönteisempään suuntaan. Kyseinen tutkija on erottunut joukosta ennenkin: vuonna 1996 hän väitti löytäneensä Irakin sodan veteraaneista neurologisia oireita, jotka olisivat johtuneet organofosfaattipestisidien ja hermokaasuantagonistien yhteisvaikutuksista. Tutkija on esiintynyt todistajana useissa korvausoikeudenkäynneissä mm. Britanniassa ja Australiassa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Esikon gamoleenihappo pois markkinoilta Britanniassa

Britannian lääkevalvontaviranomainen (Medicines Control Agency, MCA) on päättänyt poistaa markkinoilta lokakuun alusta lukien gamoleenihappoa sisältävät Epogam ja Efamast valmisteet, joita on markkinoitu lasten atooppisen ekseeman ja aikuisten mastalgian hoitoon. Syynä on viranomaisen tekemä uusi arvio valmisteiden tehosta. Siinä todettiin, että näyttö on riittämätön valmisteiden hoidollisesta tehosta näissä käyttötarkoituksissa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Keksintö lääkepiratismin ehkäisyyyn

Arvion mukaan 7 % maailman lääkekaupassa liikkuvista lääkkeistä on piraattilääkkeitä. Amoksisilliinin piraattivalmisteet ovat jäljitelmistä yleisimpiä. Kaakkois-Aasiassa piraattituotteiksi on todettu mm. peräti 38 % uuden malarialääke artesunaatin valmisteista. Nyt on keksitty merkintäjärjestelmä, jossa skannausta apuna käyttäen voidaan varmentaa lääkkeen aitous avaamatta kuljetuslaatikoita.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Antihistamiini emedastiinista tablettiversio

Silmätippoina käytössä olevasta antihistamiini emedastiinista (Emadine, Alcon) on kehitetty tablettimuoto, jonka väitetään kliinisissä tutkimuksissa osoittaneen etuja verrattuna loratadiiniin, setiritsiiniin, mitsolastiiniin tai terfenadiiniin. Lääke on jo käytössä eräissä maissa ja EU-maihin sen odotetaan tulevan nk. tunnustamismenettelyn kautta, kun viitemaa Britannia on ensin arvioinut valmisteen tehon ja turvallisuuden.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Tiukennus ohjeisiin lääketeollisuuden lahjoista lääkäreille

Britannian Royal College of Physician on tiukentanut ohjeitaan, joilla säädellään sairaalalääkäreiden ja terveysteknologiayritysten kuten lääketeollisuuden välisiä suhteita. Ohjeiden mukaan lääkärin ei tule mm. ottaa vastaan käteistä rahaa ja lahjat, palkkiot ja vieraanvaraisuus on selostettava. Yritykset eivät saa maksaa lääkärin puolisoa tai partneria kokouksiin. Kaikki suunnitellut tutkimukset on annettava eettisen komitean arvioitavaksi ja rahoitus on ohjattava laitoksen virallisia kanavia pitkin. BMJ on kerännyt samaan julkaisuunsa tiedot myös muissa maissa sovelletuista käytännöistä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Hoidon kohtuuton seuraus potilasvahinkona

Potilasvahinkojen korvaamisessa keskeinen peruste on ammattistandardin alittuminen. Asianmukaisesta menettelystä huolimatta potilaan kärsimä komplikaatio voi tulla korvattavaksi infektiovahinkona tai hoidon kohtuuttomana seurauksena. Infektiovahinkojen korvaaminen perustuu ns. siedettävyysharkintaan. Potilasvahingon kohtuuttomuusarviointi taas tulee kysymykseen silloin, kun tutkimus, hoito tai muu vastaava käsittely on aiheuttanut potilaalle pysyvän vaikean sairauden, vamman taikka kuoleman. Vaikeasta sairaudesta tai vammasta on kysymys vasta silloin, kun pysyvä haitta sijoittuu vähintään STM:n haittaluokituspäätöksen mukaisiin haittaluokkiin 7-8. Tämän ehdottoman vaatimuksen täytyttyä arvioidaan vahingon suhteellinen vakavuus sekä vahingon ennakoitavuus.

Juhani Kaivola, Lasse Lehtonen

Ikääntyvien ja iäkkäiden monilääkitys yleistyy

Yli 64-vuotiaita on noin 15 % Suomen väestöstä, mutta heidän lääkehoitojensa osuus kaikista lääkekustannuksista on noin 40 %. Tämä johtuu pääosin siitä, että ikääntyvillä ja iäkkäillä on samanaikaisesti useita pitkäaikaista lääkitystä vaativia sairauksia. Eläkeikäisten monilääkitystä on tutkittu Suomessa suhteellisen vähän. Tässä tutkimuksessa havaittiin kotona asuvien 64 vuotta täyttäneiden, erityisesti yli 84-vuotiaiden naisten, lääkkeiden käytön olevan runsasta ja monilääkityksen yleistyneen 1990-luvulla. Monilääkitys voi olla välttämätöntä, mutta siihen saattaa liittyä vakaviakin ongelmia.

Tarja Linjakumpu, Sirpa Hartikainen, Timo Klaukka, Juha Veijola, Sirkka-Liisa Kivelä, Raimo Isoaho

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030