Jäsen

Apurahoilla voi tehdä paljon hyvää

Kolme liiton jäsentä kävi Ukrainassa kouluttamassa leukakirurgeja sotavammojen hoitoon.

Sari Kosonen
Adobe

Kaksi vuotta sitten ukrainalaiset kirurgit lähettivät avunpyyntöjä kansainvälisille kollegoilleen. Vakavasti haavoittuneita potilaita taistelukentiltä ja pommituksista oli äkkiä valtavasti, ja sairaaloihin tarvittiin lisää osaamista ja välineistöä.

Helsingin yliopiston suu- ja leukakirurgian apulaisprofessori Johanna Snäll sekä suu- ja leukakirurgian erikoislääkärit Karri Mesimäki ja Tommy Wilkman halusivat auttaa.

– Saatuamme yhteydenoton ukrainalaisilta selvitimme erilaisia avuntarjoamisen mahdollisuuksia. Kävimme Kiovassa kaksi kertaa vuonna 2022. Viime vuonna haimme Lääkäriliitolta apurahoja koulutusmatkaan, ja lähdimme Ukrainaan kolmannen kerran, Snäll kertoo.

Koulutuksen tavoitteena oli tukea ukrainalaisten osaamista kasvojen alueen rekonstruktiokirurgian aloilla. Samalla saatiin kokemusta siitä, miten voidaan parantaa suomalaisten osaamista poikkeusolojen kirurgiassa.

– Ukrainalaisilla kollegoilla on paljon tietotaitoa, mutta he kaipasivat apua erityisesti kasvojen kudospuutosalueiden rekonstruktioihin. Karrilla ja Tommylla on vuosikymmenten kokemus syöpäpotilaiden vaativista rekonstruktioista. Samaa metodologiaa voidaan käyttää sotavammapotilaiden hoidossa.

Projektissa annettiin eväitä myös tieteelliseen työhön ja kouluttamiseen. Snäll vastasi projektissa erityisesti tästä puolesta.

– Nyt ukrainalaisilla kollegoilla on kirurginen osaaminen leukojen alueen rekonstruktioissa eli käytössä työkalut, joita he tarvitsevat sotavammapotilaiden hoitoon. Heistä on kehittynyt mestareita, jotka voivat tulevaisuudessa opettaa muita, Snäll sanoo.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030