Jäsen

”Tulossa on myrkyllinen cocktail”

Akava ei hyväksy hallituksen esittämiä työelämän heikennyksiä.

Sari Kosonen
Adobe / AOP

Akavan ajankohtaisseminaarissa 1. joulukuuta keskusteltiin hallituksen työllisyystoimista. Hallitusohjelmaan on kirjattu paljon työelämän ja sosiaaliturvan heikennyksiä, joita perustellaan työllisyyden parantamisella.

Akava on samaa mieltä tavoitteesta, mutta eri mieltä keinoista.

Akavan puheenjohtajan Maria Löfgrenin mukaan lainvalmistelussa ei ole löydetty työlainsäädännön muutoksille juurikaan työllisyyttä tai kansantaloutta kohentavia vaikutuksia.

– Esitimme pääministeri Petteri Orpolle toimia, joiden kautta saataisiin esityksiin tasapainoa ja uudistuksille yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä. Mielestämme tulisi etsiä järjestöjen ja hallituksen yhteistyöllä keinot, joilla saadaan työllisyysvaikutuksia aikaan. Edelleen olemme tämän ehdotuksen takana, vaikka valmistelemme vastatoimia, Löfgren totesi.

Lue lisää: Työmarkkinakriisi pitää välttää

– Hallitusohjelmassa esitetään radikaaleja muutoksia, joiden vaikutukset osuvat eniten nuoriin työntekijöihin. Tulossa on potentiaalisesti myrkyllinen cocktail. Nyt ei ole aika tehdä hallituksen esittämiä toimenpiteitä, painotti Akavan varapuheenjohtaja Mikko Salo seminaarissa.

Akavalaiset kannattavat neuvotteluja

Seminaarissa esiteltiin myös keskeiset tulokset kyselystä, joka kartoitti akavalaisten näkemyksiä hallitusohjelmaan kirjattujen muutosten valmistelusta. Akava Works -selvitys kertoo, että akavalaiset kannattavat ratkaisujen hakemista neuvottelujen kautta.

Lue lisää: Näitä ei purematta niellä

– Enemmistö akavalaisista on ainakin osittain sitä mieltä, että hallituksen tulisi aloittaa neuvottelut työmarkkinajärjestöjen kanssa työmarkkinoita koskevista lainsäädäntömuutoksista. Eniten kannatusta saavat kolmikantaneuvottelut, toiseksi eniten kaksikantaneuvottelut, kertoi tutkija Joonas Miettinen .

Akavalaiset pitävät selvityksen mukaan tärkeänä, että työllisyysvaikutukset osoitetaan luotettavasti, tutkimukseen perustuen. Enemmistö akavalaisista oli ainakin osittain sitä mieltä, että sääntelymuutoksia voitaisiin toteuttaa , jos ne tutkitusti parantaisivat työllisyyttä.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030