Lehti 49-50: Liitto toi­mii 49-50/2002 vsk 57 s. 5101

Antamisen lahja

Juha Pekka Turunen

Kehitysyhteistyöhankkeita Suomen Lääkäriliitossa käsittelee Kehitysyhteistyöneuvottelukunta, jossa ovat edustettuina myös Suomen Hammaslääkäriliitto ja Suomen Eläinlääkäriliitto. Tärkeimpiä projekteja vuosien saatossa ovat olleet rokotelaboratorion perustaminen Bangladeshiin sekä kahdenväliset kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöprojektit Namibiassa ja Etiopiassa, joissa on tuettu paikallisten lääkäriliittojen toiminnan edellytyksiä sekä koulutettu terveydenhuollon henkilökuntaa. Kaksi kertaa järjestetty Global Health -kurssi kouluttaa suomalaisia ja kansainvälisiä opiskelijoita kansainvälisen terveydenhuollon alalla. Näiden projektien merkittävin rahoittaja on ollut ulkoministeriö 80 %:n osuudellaan. Lääkäriliitto on toiminut vastuutahona, koordinoinut hankkeita ja antanut asiantuntemustaan.

Tänä vuonna liiton hallitus on hyväksynyt selvityksen liiton kehitysyhteistyöstä ja periaatteet, joiden mukaan yhteistyöhankkeet valitaan. Kehitysyhteistyötä pidetään tärkeänä paitsi henkilökohtaisesti monille liiton jäsenille, myös kehitysyhteistyöasiantuntijoiden asiantuntemuksen hyödyntämiseksi. On myös kollegiaalista tukea lääkäreitä erityisesti maissa, joissa lääkäriliittojen toiminta ei ole vakiintunutta. Liiton kehitysyhteistyöhankkeissa nähdään tärkeäksi, että projekteilla on vastuuhenkilöt sekä Suomessa että yhteistyömaassa. Hankkeille pitää myös asettaa selkeät tavoitteet, joita tulee arvioida säännöllisesti.

Globalisaatio on pienentänyt välimatkat maailmassa. Vieraiden kulttuurien hyvät ja huonot vaikutukset ovat muokanneet nykyisyyttämme, ja tulevaisuudessa ne muokkaavat elämäämme vieläkin enemmän. Tiedon ja ihmisten lisäksi myös elintavat, sairaudet ja niiden aiheuttajat liikkuvat kulttuurien välillä enemmän ja nopeammin kuin koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa.

Nyt on todellakin aiheellista miettiä, kuinka me lääkärit kykenemme vastaamaan nykyhetken ja tulevaisuuden haasteisiin. Mitä meidän tulee hallita Euroopan Unionin laajentuessa tai uskontojen ja kulttuurien välisissä yhteentörmäyksissä? Mitä on uusi turvallisuus jokapäiväisessä elämässä? Mitä maailmankylä tekee paikalliselle identiteetille? Mitä siirtolaisuus merkitsee arjessa?

Lue myös

Elintaso ei jakaudu valtioiden sisällä eikä välillä tasaisesti. Näin joulun alla on hyvä muistaa, että kaikki lääkkeet ja hoitokeinot eivät ole jokaisen maailmankansalaisen ulottuvilla. Käyvistä hoidoista tuskin on kaikilla valinnanvaraa, eikä tieteellinen A-ryhmän näyttökään ole aina hoidon perustana josko saatavanakaan. Lääkärin työ on sidottu aikaan ja paikkaan. Priorisoit siinä sitten yhteiskunnan ehdoilla.

Globaali, tai ainakin omaa elinympäristöä laajempi näkökulma terveyteen ja hyvinvointiin on saavutettavissa. Tässä mielessä emme ole pelkästään lahjan antajia vaan myös sen vastaanottajia.

P.S. Allekirjoittanut ottaa mieluusti vastaan globalisaatioon liittyviä koulutusideoita

juha.turunen@duodecim.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030