Lehti 1: Liitto toi­mii 1/2002 vsk 57 s. 9 - 10

Bioaseiden uhasta rakkauteen

Maan suurin ja monipuolisin lääkärien jatko- ja täydennyskoulutustapahtuma, valtakunnalliset Lääkäripäivät järjestetään nyt 30 kerran. Luentokursseja on yli 70, on liitännäisohjelmaa, posterinäyttelyä ja päivittäiset Valokeilassa tänään -luennot. Terveydenhuoltoalan näyttely on laajempi kuin koskaan ja keskeiset lääkärijärjestöt esittäytyvät yhteisellä Lääkäritorilla.

Anne-Maj Aunula

Lääkäritori on päivien ehdoton kohtauspaikka, jossa on mahdollisuus nauttia kahvia ja muita virvokkeita. Viihtyvyyttä lisää aimo annos kevyitä välipaloja ja musiikkia aina jazzista klassiseen selloon sekä pianoon. Toriohjelmassa on toki myös ns. kovia asioita, kuten Lääkärilakko mediassa, vuoden kunnallislääkärin esittely ja koulutuspolitiikkaa.

30. valtakunnalliset Lääkäripäivät avaa sunnuntaina 6. tammikuuta liiton puheenjohtaja Heikki Pälve. Valtioneuvoston tervehdyksen tuo peruspalveluministeri Osmo Soininvaara. Tilaisuudessa luovutetaan myös Duodecimin Matti Äyräpää -palkinto, arvoltaan 17 000 euroa, Helsingin yliopiston neuropatologian henkilökohtaiselle professorille Matti J. Haltialle, joka on yksi johtavista kehitysvammaisuuteen ja dementiaan johtavien keskushermostotautien tutkijoista. Hänen tutkimuksensa kattaa koko neuropatologian alueen, jossa tutkitaan hermoston ja lihasten sairauksien syitä, syntytapaa ja kudosopillista diagnostiikkaa.

Neljän päivän aikana tammikuun toisella viikolla luentokursseja on lähes 70 ja alustajia 470. Tapahtumassa voi perehtyä esimerkiksi nuorten seksuaaliterveyteen, interaktiiviseen ihoon, muusikon terveysongelmiin tai rakkauteen. Ajankohtaisia teemoja ovat Etiikka, lääkäri ja urheilu sekä ylimääräisenä kurssina päiville nostettu Bioaseet.

Kaikkien aikojen suurin näyttely

Valtakunnallisten Lääkäripäivien näyttely on suurempi kuin koskaan. 175 terveydenhuollon osaajaa esittäytyy ennätyksellisellä, 4 500 neliömetrin näyttelyalueella. Lääkeuutuuksista esitellään mm. yhdistelmävalmiste astman hoitoon, estrogeeniton minipilleri raskauden ehkäisyyn ja lääke migreenikohtauksen päänsärkyvaiheen hoitoon. Näyttely on avoinna maanantaina koko illan, tiistaista torstaihin kello 9.00-17.00. Avajaisiin osallistuvilla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn jo sunnuntaina.

Sosiaalisessa ohjelmassa on tiistaiksi tarjolla Tsaikovskia lääkärien esittämänä Vanhan kirran ruukkujen tasangolla. Pääsylippuja tilaisuuteen myydään sekä Lääkäripäivien konferenssitiskillä Messukeskuksessa että rajoitetusti ovelta. Teatteri- ja oopperaesityksiin on myös varattu lippuja.

Lääkäripäivien illanviettoa vietetään keskiviikkona 9. tammikuuta Hotelli Hesperiassa, jossa vauhdista pitää huolen Virve Rosti ja Menneisyyden vangit.

Lääkäritori on kohtaamispaikka

Keskeiset lääkärijärjestöt ovat esillä yhteisellä Lääkäritorilla. Sieltä saa tietoa liiton jäsenpalveluista ja voi tehdä kirjaostoksia. Myynnissä on mm. Arno Forsiuksen kirjauutuus Ihmisiä lääketieteen historiassa, joka on saanut erittäin hyvän vastaanoton. Torilla voi myös kuunnella ja katsella monipuolisia ohjelmallisia välipaloja aina kello 12.00-14.00.

Viimevuotiseen tapaan ohjelmassa on niin kovaa asiaa kuin viihdettäkin. Lääkärilakon tunnelmiin palataan maanantaina minipaneelissa, jolloin keskustelevat pitkän linjan toimittaja, YLEn maakuntaradioiden uutispalvelun esimies Jarmo Ratinen ja vaasalainen ortopedi Inger Karumo. Hänellä oli työtaistelun aikaisiin tapahtumiin näköalapaikka apulaislakkopäällikkönä. Mielenkiintoinen keskusteluasetelma pyrkii valottamaan median ja toimittajan roolia lakossa.

Paikallinen sopiminen - joko tänään? -otsikon alla puhuu liiton apulaisneuvottelupäällikkö Mikko Kangas. Hän vertailee suomalaisten neuvottelutoiminnan kehityshistoriaa naapurimaamme Ruotsiin ja vastaa varmasti myös kysymykseen "Mikä on Lääkäriliiton rooli?". Mikko Kangasta haastattelee torin juontajamme lääketieteen toimittaja, YLEn Tiedefoorumin tuottaja Teija Peltoniemi.

Musiikki soi kevyin sävelin

Lue myös

Musiikilla on sijansa lähes joka päivä. Virallisten avajaisten jälkeen Lääkäritorilla flyygelin takana meille kevyitä klassisia sävelmiä loihtii erikoistuva lääkäri Nina Tiainen, joka on seuraavat kolme vuotta eurooppalaisten nuorten lääkärien yhteisjärjestö, PWG:n puheenjohtaja. Viikolla soi myös jazz-musiikki, romanttinen sello ja kevyttä musiikkia 60- ja 70-luvuilta.

Lääketieteen opiskelijoista lavalle astuu mm. huipputaikuri Martti Vannas. Medisiinarilinjalla kolmatta vuotta opiskeleva Vannas on tämän vuoden keskittynyt pelkästään stand-up -komiikkaan. Lääketieteellisen taikuuden ohella hän lupaa yleisölle 20 minuutin pituisen esityksensä "Joy and Wonder" aikana naurua enemmän kuin vuosiin.

Toinen nauruhermoja kutkuttava esiintyjä on myös lääketiedettä opiskeleva Juho Vanhatalo, joka kertoo vaihtaneensa piano- ja urkutunnit sekä kuoroharjoitukset karheaan ääneen, vapaasti tyyliteltyyn lauluun, raflaavaan soittotyyliin ja suureen suuhun.

Näin hän kuvaa lääketieteen ja komiikan suhdetta tulevaisuudessaan.

- Koska tiedän, että lääketieteen opinnot valmistavat hyvään, turvalliseen ammattiin, aion olla esiintymisteni kehittämisessä luova. Vanhasta kirjeestä löysin seuraavat sanat: "Olet etuoikeutetussa asemassa, koska sinun ei tarvitse esiintyessäsi pelätä leipäsi puolesta. Leivät ja muusikot eivät näet sovi yhteen - muusikot leipääntyvät ja leivät muussaantuvat, ja molemmista tulee hirveitä." Todennäköisesti minusta siis tulee maailman paras esiintyjä!

Tavataan myös Lääkäritorilla!

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030